Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľba podpredsedov NKÚ je obyčajná politická nominácia, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) klasickou politickou nomináciou.

"Ak budú politikmi vybraní ľudia, ktorí majú politikov kontrolovať, tak nemôžem súhlasiť s procesom výberu," povedal na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet. Členovia výboru na zasadnutí formálne schválili kandidátov na posty podpredsedov NKÚ, na ktoré vládny Smer-SD navrhol bývalého riaditeľa daňového riaditeľstva Igora Šulaja a riaditeľa expozitúry NKÚ v Košiciach Vladimíra Tótha.

Šulaj je zakladajúcim členom Smeru, Tóth bol v minulosti členom HZDS. "Obávam sa, že sa stávate vazalmi inštitúcie, ktorá by mala nezávisle pozerať na prsty politikom a ich predĺženým rukám," povedal im Matovič. "Veľmi rád by som vás volil, ak by vás vybralo nejaké nezávislé zoskupenie odborníkov," dodal. 

Postup vládneho Smeru pri výbere nových funkcionárov NKÚ sa nepáči ani exministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS). "Bolo tu zvykom, že predseda NKÚ bol zvolený na návrh opozície. Pozícia predsedu NKÚ by mala patriť kandidátovi opozície. Opozícia viackrát dala spoločného kandidáta a nikdy neprešiel," povedal Mikloš. 

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková kritiku opozície odmieta. "Kandidátov navrhujú poslanci. Podľa zákona máme právo ich navrhnúť a na rozdiel od opozície sme to právo aj využili," reagovala. 

Poslanci zatiaľ šesťkrát nedokázali zvoliť nové vedenie NKÚ. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá opakovane neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. V máji a júni zasa k vypísaným voľbám poslanci nepristúpili, keďže Smer-SD odmietol verejnú voľbu a presadil tajné hlasovanie. 

Vládna strana a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. 

Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). 

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu