Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vybranú kolekciu diel A. Brunovského vystavujú v Galérii u anjela

Slovenský maliar, grafik a ilustrátor Albín Brunovský, archívna snímka Foto: TASR - Magda Borodáčová

Návštevníci Galérie u anjela v Kežmarku majú možnosť vidieť diela umelca do 19. januára.

Kežmarok 22. decembra (TASR) - Vybraná kolekcia diel slovenského výtvarníka Albína Brunovského po putovaní mestami ako Praha, Varšava či Moskva je opäť na Slovensku. Návštevníci Galérie u anjela v Kežmarku majú možnosť vidieť diela umelca do 19. januára.

"Výstava Pocta Albínovi Brunovskému je spomienkou na nedožité 80. narodeniny autora. Je pripomienkou osobnosti slovenského výtvarného umenia, ale aj dlhoročného grafického priateľstva Ivana Panenku a Albína Brunovského," priblížila kurátorka výstavy a zároveň riaditeľka galérie Carmen Kováčová. Zámerom je predstaviť milovníkom a priaznivcom umenia čo najširší výber grafík. Návštevníci výstavy môžu sledovať vývin a porovnávať jeho tvorbu od ranných prác až po posledné roky. Rovnako sú tu zastúpené všetky grafické techniky, ktoré umelec ovládal. Lepty, reliéfne tlače, suchá ihla, ale aj škrabané litografie.

"Odpoveď na to, v čom spočíva majstrovstvo a prečo patrí k najlepším autorom 20. storočia a je obdivovaný vo svete, netreba dlho hľadať. Stačí diela dôkladne ohmatať očami a dušou. Všetko, čo zobrazil v grafikách, maľbách a ilustráciách najprv prešlo jeho krvným riečiskom. Hýrivé a opojné scény priťahujú a desia zároveň," priblížila kurátorka výstavy. Podľa jej slov má umelec schopnosť povýšiť všedné veci na nadpozemsky krásne.

Ako uviedla Kováčová najlepšie priblíži postoj k jeho tvorbe vyznanie samotného autora: "Umelec musí byť vnútorne presvedčený, že cesta, ktorou sa vydal je pre neho tá správna. A kým sa mu podarí dospieť tam, kam chce, uplynú nespočetné hodiny, dni prebdených nocí v ateliéri s rydlom v ruke a s bolesťou v chrbte. Sprevádzané momentom radosti a pocitom úspechu, najmä však chvíľami plnými nepokoja, keď má človek dojem, že to, čo hľadá je niekde na dosah, a v tom sa tá predstava rozplynie ako sen. Umelec je ako tvrdohlavý chlapec, ktorý úporne naháňa pestrého motýľa."