Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z hry je von už aj Cibulková. Nestačila na svetovú jednotku Wozniacku

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata deviata prehrala v piatkovom stretnutí 3. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s jednotkou svetového rebríčka WTA Caroline Wozniackou z Dánska za 92 minút 4:6, 3:6.

21.01.2011 03:02
Caroline Wozniacká Foto:
Caroline Wozniacka.
debata (4)

„Je márne, že som dnes Wozniackej dala o jeden víťazný úder viac ako v Sydney. Namiesto 31 ich totiž malo byť 40 – 45, ak som chcela vyhrať,“ povzdychla si Dominika Cibulková a dodala: „Nesmiem si po vlastných super loptách hovoriť ´fuha´ a ´waw´ od prekvapenia. Musím si do tej mojej hlavy nejako vtĺcť, že som na ´leveli´ ako Clijstersová, Heninová a také hráčky, že patrím medzi najlepšie.“

Bývalá dvanástka počítačového poradia Cibulková momentálne figuruje o dvadsať priečok nižšie, otvorene odmietla podsúvané alibi: „Keď hrám proti Wozniackej, tak ju nevnímam ako jednotku rebríčka a seba ako 32. v renkingu. Vidím sa ako lepšia hráčka a práve preto ma tento zápas strašne, strašne mrzí. Chcela som tu ísť omnoho ďalej.“

Dvadsaťjedenročná Bratislavčanka bola v Aréne Roda Lavera jednoznačne aktívnejšou hráčkou s divácky extrémne vďačnejším prístupom, ale ubíjajúco nudná „údržba“ favoritky, hoci vyzdvihnuteľne kvalitná, napokon slávila úspech.

Dominika Cibulková. Foto: SITA
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Semifinalistka parížskeho Roland Garros 2009 Cibulková priznala, že občas na ňu predsa len doľahol nedostatok guráže: „Nie vždy som si do toho chodila naplno, a to najmä pri jej krátkych úderoch. Viem to zahrať naozaj vynikajúco, len v tých zápasoch akoby som sa niekedy bála a vtedy často kazím práve preto, že nehrám so stopercentnou agresivitou. Nesmiem o sebe pochybovať. Teraz som však párkrát zapochybovala v dôležitých okamihoch, čo rozhodlo. Napríklad keď som si obiehala forhend, často som mala viac zabrať nohami, ísť proti loptičke. Zostávala mi na rakete, keď som bola jednou nohou tam a druhou tam. Nebol to ten môj deň.“

Zverenkyňa Željka Krajana viedla vo vstupnom sete 2:1 s brejkom a prerazila súperkino podanie aj na 3:2, ale favoritka opäť okamžite vyrovnala. „Nikdy som tu ešte nehrala na ´centri´ a je jasné, že som bola trošku nervózna. Začala som napriek tomu naozaj výborne, ale vždy keď som bola hore, prišli chyby: brejk na 2:1 a servis úplne nič, brejk na 3:2 a servis úplne nič. Nemôže sa mi to stávať…“ nešetrila sebakritikou Cibulková, ktorú môžu z celého zápasu špeciálne mrzieť dve situácie. Najprv hrubá bekhendová chyba neďaleko siete za stavu 4:4 a zhoda pri Wozniackej podaní v otváracej časti, keď už voľba krosu bola značne diskutabilná a úder smeroval vedľa, a potom smola v piatom geme druhého dejstva. Slovenka po rezolútnom forhende pri svojom brejkbale už potešene smerovala k lavičke, ozvalo sa však zahlásenie v jej neprospech a Jastrabie oko potvrdilo správnosť tohto verdiktu. Namiesto 3:2 bolo po chvíli 2:4.

Svetová jednotka Wozniacka sa revanšovala... Foto: SITA
Caroline Wozniacká Svetová jednotka Wozniacka sa revanšovala Cibulkovej za prehru v Sydney.

„O tej loptičke za stavu 4:4 a zhoda mi ani nehovorte. Pokašľala som si to… Videla som krátku a pomalú a dopriala som si čas. Potom som však spanikárila, lebo som si všimla, že ona ide do tej strany, a pokazila som. Nie aby som stopercentne robila nohami a zabila ju tam – ja som išla voľne a čakala som, obrovská chyba! Nuž a ten forhend pri brejkbale na 3:2 v druhom sete by bol dobrý, ak by som išla viac za ním a skončila hlbšie v kurte,“ popisovala Cibulková dva z kľúčových okamihov. Krátko po prvom nezdare stratila servis na 4:6, druhý bol napokon poslednou šancou ísť do vedenia a prípadne tým položiť základ obratu.

Cibulková sa vracia z januárového turné na južnej pologuli so solídnou bilancou 6 víťazstiev – 3 prehry, v Brisbane i Sydney bola vo štvrťfinále. K 31. januáru sa vráti na post národnej jednotky pred Danielu Hantuchovú. „Musím myslieť pozitívne, čakajú ma ďalšie turnaje. U súperiek som si získala rešpekt a s takouto hrou sa vari dočkám,“ povedala fedcupová reprezentantka presne 15 dní pred začiatkom bratislavského stretnutia Sloveniek s Češkami vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie. „Už sa na ten zápas veľmi teším. Súperky budú ťažké a je to veľké derby. Dúfam, že fanúšikovia nás prídu povzbudiť a predvediem taký dobrý tenis ako teraz,“ pookriala Cibulková.

Dvojhra žien – 3. kolo:
Caroline Wozniacka (Dán.-1) – Dominika Cibulková (SR-29) 6:4, 6:3 za 92 minút (42, 50)

Caroline Wozniacká.
Dominka Cibulková v plnom nasadení.
+7Caroline Wozniacká.
4 debata chyba