Za novelou stavebného zákona sú lobisti, tvrdí Bajan

Novela stavebného zákona, ktorú do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ Štefan Kužma, Ľudovít Kaník a Kamil Homoľa je v praxi nevykonateľná, rozvráti verejné financie a sú za ňou lobisti. Myslí si to podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Vladimír Bajan.

09.10.2011 17:55
Vladimír Bajan Foto:
Vladimír Bajan
debata

Podľa predkladateľov by však mal zákon zastaviť výstavbu nových čiernych stavieb na cudzích pozemkoch a v praxi sa bude týkať najmä nelegálneho rozširovania rómskych osád. Na rozdiel od súčasného stavu bude obec musieť proti čiernym stavbám zakročiť pod hrozbou vlastnej sankcie.

„Štát roky toleroval budovanie rómskych osád na cudzích pozemkoch a teraz to má riešiť obec z vlastných peňazí? Ako má obec odstrániť stavbu do 60 dní a kam dá obyvateľov tohto domu, ak jej súd prikáže prideliť im náhradné ubytovanie alebo náhradný byt,“ pýta sa Bajan. Návrh považuje za „vtipný“ spôsob, ako prísť legálne k domu so stavebným povolením.

„Postavím si hocijakú chalupu na cudzom pozemku, nasťahujem tam rodinu najlepšie s deťmi, potom upozorním richtára, že má v obci čiernu stavbu. Súd samozrejme vzhľadom na záujmy rodiny nariadi obci zabezpečiť byt, ktorý obec bude musieť postaviť,“ upozorňuje podpredseda ZMOSu. Novela podľa neho rozvráti financie samospráv.

„Existuje domnienka, že tento návrh zákona vznikol na objednávku rôznych kšeftárov s pozemkami,“ konštatoval. Novú povinnosť, ktorú novela zákona prináša, nie sú obce podľa ZMOSu schopné zabezpečiť aj vzhľadom na obrovské výpadky štátneho rozpočtu. „Aby sa starostovia vyhli pokute alebo nárastu výdavkov na likvidáciu nelegálnej stavby, budú nútení cez svoje stavebné úrady dodatočne legalizovať čierne stavby. Nejde lobistom, ktorí sú za pripravovaným legislatívnym návrhom, práve o toto? Koho vlastne títo traja poslanci zastupujú,“ pýta sa Bajan.

Novela zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, známeho ako stavebný zákon, má postihovať stavby postavené bez stavebného povolenia alebo bez písomného oznámenia stavebnému úradu, ak ich stavebník začne stavať na cudzom pozemku a bez písomného súhlasu jeho majiteľa.

Odstránenie stavby nariadi stavebný úrad, termín na jej odstránenie bude 30 dní. Ak sa tak nestane, stavbu odstráni obec na náklady vlastníka alebo nájomcu stavby do 60 dní od nadobudnutia účinnosti nariadenia na odstránenie stavby. Novinkou v zákone je sankcia pre obec. Ak stavbu obec v stanovenej lehote neodstráni, bude povinná platiť vlastníkovi pozemku sankciu 1 000 eur za každý začatý mesiac po uplynutí lehoty na odstránenie stavby. Návrh je predložený na rokovanie parlamentu.

debata chyba