Ján Čarnogurský sa odpútal od KDH

Dlhé trápenie KDH ako vyriešiť prezidentskú kandidatúru dvoch svojich bývalých predsedov a členov v piatok nakoniec ukončil Ján Čarnogurský.

11.10.2013 13:18 , aktualizované: 18:37
Ján Čarnogurský Foto: ,
Ján Čarnogurský.
debata (129)

Tento zakladateľ, a pre mnohých neodmysliteľná tvár KDH, oznámil odchod z hnutia. Svoje rozhodnutie zverejnil len niekoľko hodín pred sobotňajším rokovaním Rady KDH, ktorá má schváliť prezidentskú kandidatúru Pavla Hrušovského.

Čarnogurský vyhlásil, že jedna strana nemôže mať dvoch kandidátov. „Nebolo by to poctivé voči voličom,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie. Zdôraznil, že bolo jeho povinnosťou nájsť riešenie, ktoré bude zohľadňovať jeho záväzok voči občanom, že bude kandidovať ako občiansky kandidát. Aj naďalej však uvíta podporu členov KDH. Ako podotkol, ani sám pred sebou sa však nepokúšal o vysvetlenie, prečo ho hnutie na úrad prezidenta nepodporilo.

Predseda Ján Figeľ mu poďakoval. „Mrzí ma jeho odchod z hnutia, avšak rešpektujem jeho rozhodnutie,“ uviedol v stanovisku.

Politológ Michal Horský zhodnotil počin Čarnogurského odísť z KDH slovami: „Neskoro, ale predsa, aj keď nie celkom.“ Podľa politológa dobrovoľný odchod Čarnogurského z predsedníckej stoličky KDH pred 13 rokmi predpokladal aj rezignáciu na vrcholovú politiku vôbec. „Obnovením kandidatúry na prezidenta Ján Čarnogurský tento predpoklad poprel, a ani nie tak vo verejnosti ako vo vlastnom hnutí, a vyvolal rôzne interpretácie, ale aj napätia,“ usúdil Horský.

Rada KDH má dnesv sobotu schváliť nomináciu Hrušovského. Tento týždeň ju odobrilo aj predsedníctvo, hoci podľa informácií Pravdy boli dvaja členovia proti. Úvahy o nejednotnosti v KDH sa v piatok potvrdili vo vyhlásení trnavského krajského predsedu hnutia Alojza Přidala. Na rade mieni navrhnúť za kandidáta Čarnogurského. Naopak, Hrušovskému šance na zvolenie nedáva. „Jeho kandidatúra hnutie rozdelí. Ak nepostúpi do druhého kola, tak to podľa môjho názoru nepomôže ani jemu osobne. To sa môže stať, lebo kde sa dvaja bijú – tretí víťazí. Možno Rado Procházka. Vieme, čo potom?“ povedal Přidal agentúre Sita.

Podpredseda Pavol Abrhan vysvetlil slová Přidala ako vec slobodnej diskusie, ktorá je v KDH roky. „Každý člen rady má právo povedať svoj názor a rada hlasovaním rozhodne,“ komentoval Abrhan. Myslí si, že ponuka Hrušovského je lepšia, pretože ju podporuje aj Most – Híd, a verí, že po župných voľbách sa ku kandidatúre pozitívne vyjadrí aj SDKÚ.

Politológ Horský vníma Přidalovu iniciatívu ako potvrdenie domnienky, že kandidatúra Čarnogurského vyvolala napätie v hnutí. „Istí poslanci nepriamo vyslovujú nedôveru svojmu kandidátovi Hrušovskému, ale aj Predsedníctvu KDH, ktoré už o nominácii Hrušovského rozhodlo,“ povedal politológ. Podľa neho sa tým tiež ukazuje, že KDH nie je monolitnou stranou, ale voľným politickým združením, kde základné princípy jednoty strany nemajú univerzálnu platnosť.

Ján Čarnogurský založil a viedol KDH od roku 1990 do roku 2000, potom ho vystriedal Pavol Hrušovský. Čarnogurský po odchode z funkcie šéfa bol jeden čas aj členom predsedníctva, neskôr už len radovým členom, a jeho vplyv postupne v hnutí slabol. Záujem kandidovať na úrad prezidenta oznámil vlani.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Čarnogurský