Žbirka rekapituluje kariéru videami

Najznámejšie skladby Atlantída, 22 dní, Bahamy či Denisa, ale aj najnovšie kúsky z tvorby Mira Žbirku ako Vianočná (o prímerí) a Fair Play vo videoforme prináša DVD The Best of Video & Rarity. Ponúka spolu 48 videoklipov, televíznych vystúpení a dva bonusové hudobné filmy Možno sa ti zdá a Fanstory.

26.12.2014 12:00
Miro Žbirka Foto: ,
Miroslav Žbirka predstavil DVD na svojom česko-slovenskom vianočnom turné.
debata

Chronológia Žbirkovej hudby

Komplexná prehliadka videoklipov a hudby Mira Žbirku sa začína stálicou jeho koncertného repertoáru Zažni (1977) z čias, keď spevák pôsobil v skupine Modus. „Uvidíte skupinu Modus v pôvodnom zložení. Janko Lehotský je tam strašne vážny, hráme Zažni a uchádzame sa o dobré umiestnenie v súťaži 6+1. To je niečo, čo ste príliš často nemali možnosť vidieť v televízii,“ uviedol Žbirka, ktorému s celkovou realizáciou projektu, ako aj s obalom DVD pomáhala manželka Katka.

Prvé DVD mapuje ranú Žbirkovu tvorbu a jeho unikátnosť spočíva v precíznom archívnom výbere klipov. Niektoré z nich boli novinkou aj pre samotného Žbirku. Keď televízia vysielala ich hudobné vystúpenia, bol často na cestách, a potom už nemal možnosť sa k záznamom len tak ľahko dostať. Keďže on-line archív neexistoval, videl niektoré nahrávky až pri príprave DVD. „Klipy, ktoré som objavil, som videl po prvý raz. Napríklad klip k pesničke Do člna z albumu Nemoderný chalan, to som dovtedy nikdy nevidel,“ hovorí autor hitov Biely kvet či Balada o poľných vtákoch. Tá sa dostala na DVD hneď dvakrát – vo svojej pôvodnej verzii, ktorú spieva Žbirka naživo a považuje ju za jednu z najvzácnejších, ale tiež aj s videoklipom k filmu Pupendo z roku 2003.

Od spolupráce až po novinky

Kúsok spomienok v podobe pesničiek Zima zima, Ty a Ja na druhom DVD vystriedajú novšie pesničky, a tiež spolupráce s Marikou Gombitovou, Janou Kirschner či českými speváčkami Ivou Fruhlingovou a Marthou.

Medzi Žbirkove obľúbené kúsky patria najmä nové pesničky ako Love Shines. Jej videoklip bol prvým nahliadnutím do Žbirkovho nahrávania v londýnskom štúdiu Abbey Road. Špecialitou na kompilácii je tiež pesnička Eltona Johna Friends. Tú hrával na koncertoch s Modusom. Rozhodol sa ju oprášiť a venovať spolužiakom svojho syna. Vo videoklipe sa spevák objavuje v úlohe knihovníka aj vrátnika. Úplnou novinkou je Vianočná (o prímerí). „Je to nový videoklip a dúfam, že celá idea videoklipu, ktorú som vymyslel sám, sa vám bude pozdávať,“ vraví Žbirka.

Hudba Mira Žbirku sa zďaleka nekončí 48 hitmi. Pokračuje v krátkych hudobných filmoch. Určitou výpoveďou doby je, dnes až zábavný, študentský dokument režiséra Filipa Renča z roku 1986 Fanstory rozprávajúci príbeh o činnosti fanklubu a tiež o vtedajšej rastúcej sláve Mira Žbirku. Druhým je film Možno sa ti zdá z roku 1988. Ten režíroval Martin Valent a jeho základ tvoria skladby z albumu Zlomky poznania – Len s ňou, Zlomky, Sedím doma, ale aj zhudobnená báseň Miroslava Válka Jesenná láska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DVD #Miroslav Žbirka #rekapitulácia #best of