Žbirka si získal publikum osvedčenými hitmi

Po vypredaných koncertoch v Česku prišiel Miroslav Žbirka so svojím programom Vianočná Best of Video Tour aj na Slovensko.

05.12.2014 05:00
Miro Žbirka Foto: ,
Miroslav Žbirka so svojím turné absolvuje osem koncertov po Slovensku.
debata

Zaplnená sála ľuďmi rôznych vekových kategórií, prvá pesnička 22 dní a najmä samotný Meky Žbirka boli istými príznakmi toho, že v stredu 3. decembra večer čaká na Žbirkových priaznivcov v Istropolise veľmi príjemný koncert. S rovnakým programom sa Žbirka počas decembra predstaví aj v Lučenci, Žiari nad Hronom, Nitre, Prešove a Liptovskom Mikuláši.

Spevák ponúkol tie najznámejšie, ale zároveň ako príjemné osvieženie aj novšie skladby. Úvod patril veľkým hitom Dr. Jekyll Mr. Hyde, V slepých uličkách či romantickému vyznaniu v podobe pesničky Katka. Tie mali fungovať ako štartér, no musel zasiahnuť samotný Žbirka, ktorý sa snažil publikum, pasívnejšie usadené v pohodlných sedačkách Istropolisu, v prvých skladbách vyburcovať. Koncert sa niesol v komornejšej atmosfére, čo si mnohí užívali. Na jednoduchej scéne bola dominantná veľká obrazovka, kde diváci mohli sledovať videoklipy nachádzajúce sa aj novom DVD The Best Of Video & Rarity. Na margo videí Žbirka vtipne poznamenal, že sa bojí obzrieť za seba na obrazovku.

Vynikli novšie skladby

Medzi pesničkami, ktoré boli publiku dobre známe, sa vynímala Love Shines z roku 2012. Je to Žbirkova prvá lastovička z legendárneho štúdia Abbey Road v Londýne. V pozadí premietali videoklip so zábermi z nahrávania. Meky spieval aj vravel o nahrávaní a bolo jasné, že tento muž si plní svoj veľký sen, keď sa pochválil, že po ukončení turné sa vráti do Londýna, kde plánuje dokončiť svoj nový album.

Keďže išlo o koncert najlepších skladieb tvorby Mira Žbirku, nemohol opomenúť svojich textárov Kamila Peteraja a Jozefa Urbana. Jemu venoval pesničku Len s ňou, počas ktorej si sadol za klávesy, aby mohol následne odohrať titulnú pesničku k filmu Fair Play. So skladbou Miliónkrát prišiel čas na symbolický krst nového DVD. Do života ho uviedla symbolicky čiernym čajom s mliekom speváčka Martha.

Jedným z výrazných momentov večera bola skladba Biely kvet. Pred rokmi mala premiéru práve v Dome odborov. Tu sa už Žbirka mohol spoľahnúť na publikum ochotné spolu s ním odspievať celú pesničku. Biely kvet uzavrel prvú časť koncertu a nasledovala takmer polhodinová prestávka. Po nej musel Múr našich lások pritiahnuť ľudí opäť do sály a pomerne plynule koncert pokračoval tam, kde skončil.

K rockovej nádielke v podobe pesničky Cesta zakázanou rýchlosťou vymenil Žbirka španielku za elektrickú gitaru a opäť sa ukázalo zladenie, rešpekt a veľké nasadenie Mekyho a celej kapely Magnet zloženej z mladých hudobníkov. Zdalo sa, že si koncert tak na pódiu, ako aj v publiku všetci užívajú.

Záver v znamení Beatles

Vianočnú časť koncertu zastrešili pesničky Vianočná (o prímerí) a Snehuliak, obe odspieval Žbirka s Marthou. Keď zazneli prvé tóny pesničky Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band bolo jasné, že sa koncert blíži ku koncu a túto informáciu potvrdila Hey Jude – skladba s ľubovoľnou minutážou sa často objavuje v závere Žbirkových koncertov. Publikum už po stojačky a s veľkým potleskom odprevádzalo kapelu do zákulisia a bolo jasné, že takto sa koncert nemôže skončiť.

Neúnavný potlesk priniesol prídavok v podobe Atlantídy. Už úvodný klavír spôsoboval zimomriavky. Miroslav Žirka odspieval pesničku v plnej kráse a sile bez akýchkoľvek úľav. Kapela sa definitívne rozlúčila pesničkou Mám rád a rovnaké pocity pravdepodobne mala aj väčšina ľudí v sále. Na koncerte Mekyho Žbirku vždy vie prekvapiť jeho odhodlanie nechať zo seba na pódiu to najlepšie a publikum ho za to oddane miluje, čoho dôkazom bol aj koncert v Istropolise.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #turné #Miroslav Žbirka #reportáž