Zbojník Juraj Jánošík zomrel pred 300 rokmi
17.3.2013 14:45
akt. 13.03.2015 05:19

Zbojník Juraj Jánošík zomrel pred 300 rokmi

Uložiť článok
Ľudový hrdina, zbojník Juraj Jánošík, ktorého legenda inšpirovala ľudovú slovesnosť a stala sa predlohou viacerých filmov, muzikálov alebo literárnych príbehov, zomrel pred 300 rokmi. Popravili ho 18. marca 1713 v Liptovskom Mikuláši na druhý deň po vynesení rozsudku.

Mladík s nešťastným osudom sa dožil iba 25 rokov. Pochádzal z Terchovej. Pridal sa k vojsku Františka Rákocziho, potom skončil v cisárskej armáde. Vykúpil ho otec, Jánošík sa vrátil domov a stal sa zbojníkom. V zbojníckej družine si vybojoval miesto na jej čele a zbíjal. Chytili ho, mučili, odsúdili a popravili obesením na hák. Podľa legiend bohatým bral a chudobným dával.     

Aj keď je s jeho menom spojená najmä Terchová, kde sa narodil, zviazané s ním sú aj ďalšie dve dediny na juhu stredného Slovenska - Klenovec a Kokava nad Rimavicou. Sú to miesta, kam sa vraj rád vracal a pred svojím dolapením asi aj nejaký čas skrýval.       

Jánošík žije v ľudovej tvorbe

Jeho príbeh prežil v ľudovej tvorbe v podobe povestí, rozprávok a piesní. Ujali sa ho aj básnici, spisovatelia a ďalší umelci.     

Janko Kráľ je autorom básne Výlomky z Jánošíka, báseň Smrť Jánošíkova je od Jána Bottu, Samo Chalupka napísal báseň Likavský väzeň, autorom historicko-dobrodružného románu Jánošík je Pavel Beblavý, hru o Jánošíkovi napísal Ferko Urbánek. Pavol Országh-Hviezdoslav napísal báseň Jánošíkova stupaj, venoval sa mu aj Jonáš Záborský v dráme Jánošíkova večera. Od Gustáva Maršall-Petrovského je román Jánošík, kapitán horských chlapcov. Jánošík! od autora Dušana Taragela nadobudol podobu komiksu. Knihu Na skle maľované/Z dreva vyrezané napísala dvojica autorov Ernest Bryll a Ľubomír Feldek.     

Vo výtvarnom umení zvečnili Jánošíka Janko Alexy, Miloš Bazovský, Martin Benka, Ľudovít Fulla, Fraňo Štefunko, Koloman Sokol a iní. Ján Levoslav Bella zložil kantátu Svadba Jánošíkova, Ján Cikker operu s názvom Juro Jánošík.     

Prvý film o Jánošíkovi pochádza z roku 1921. Podieľali sa na ňom bratia Siakeľovci, Jaroslav ako režisér, Daniel ako kameraman. V roku 1935 natočil ďalšieho Jánošíka Martin Frič, v roku 1963 režisér Paľo Bielik. V roku 1976 vytvoril Viktor Kubal animovaný film Zbojník Jurko a v roku 1974 natočil v Poľsku režisér Jerzy Passendorfer televízny seriál Jánošík. V septembri 2009 mal premiéru veľkofilm Jánošík. Pravdivá história. Jeho režisérkami boli Agnieszka Hollandová a jej dcéra Kasia Adamiková. 20-minútový film o Jánošíkovi, ktorý ho predstavuje ako literárnu, divadelnú, filmovú postavu a ako historickú osobnosť majú v expozícii Jánošík a Terchová v priestoroch obecného úradu v Terchovej.     

Legendárny muzikál Na skle maľované poľského autora Ernesta Brylla mal premiéru v Činohre Slovenského národného divadla (SND) v roku 1974, uvádzali ho takmer 30 rokov a dosiahol vyše 600 repríz. V roku 2005 Na skle maľované naštudovalo aj Divadlo Nová scéna. Posledné predstavenie sa uskutočnilo 31. decembra 2009.     

2fotky v galérii Terchová

Socha Juraja Jánošíka je súčasťou jeho pamätníka v Terchovej. Bola odhalená pri príležitosti 300. výročia Jánošíkovho narodenia v roku 1988. Autorom 7,5 metrovej sochy z oceľového plechu je akademický sochár Ján Kulich. Drevenú sochu Jánošíka odhalili v júli 2011 pred obecným úradom v Terchovej v rámci programu 49. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni. Hotelov, reštaurácií a krčiem s jeho menom je na Slovensku neúrekom. V rodnej obci zbojníka sa každoročne koná festival Jánošíkove dni.     

Horolezci pri Kysaku môžu trénovať na skale Janošíková bašta, najkrajšie rokliny Malej Fatry nesú meno Jánošíkove diery, bralo Jánošíkova skala ako pozostatok dávnej vulkanickej činnosti leží na úpätí Hrochotskej doliny, Jánošíkovu jaskyňu majú v Trenčianskych Tepliciach.     

V prieskume Inštitútu pre verejné otázky o historickom vedomí na Slovensku, ktorý sa uskutočnil v roku 2011, zaujal Juraj Jánošík miesto v prvej desiatke osobností, ktoré sú zdrojom hrdosti na Slovensku.     

Študenta s menom Juraj Jánošík majú na nejednej slovenskej škole a po uvedení tohto mena na sociálnej sieti sa objaví hneď niekoľko jeho nositeľov.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Juraj Jánošík
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.