Zdeno chara slovensko kapitan bez prilby

Zdeno chara slovensko kapitan bez prilby

Zdeno Chára ponesie vlajku SR v Soči!

16. jan 2014 o 12:01
Hokejista Zdeno Chára bude 7. februára vlajkonosičom slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení XXII. zimných olympijských hier. Menovanie obrancu Bostonu Bruins schválili členovia Slovenského olympijského výboru na svojom štvrtkovom 46. zasadnutí v Bratislave.

Aktualizované 13:35

Chára bude po Petrovi Šťastnom (Lillehammer 1994), Róbertovi Petrovickom (Salt Lake City 2002) a Žigmundovi Pálffym (Vancouver 2010) štvrtým hokejistom, ktorý na ceremoniáli ponesie štátnu zástavu SR. Okrem hokejistov boli slovenskými vlajkonosičmi v ére samostatnosti na otváracích ceremoniáloch ZOH aj bežec na lyžiach Ivan Bátory (Nagano 1998) a sánkar Walter Marx ml. (Turín 2006). 

"Všetci hráči z NHL budú uvoľnení k 9. februáru, do Soči priletia špeciálom zo zámoria. Zdeno Chára pricestuje do Soči skôr, dostal výnimku od klubu. Je jediným hráčom z NHL, ktorý môže prísť do dejiska Hier skôr. Výnimku nedostali ani Alexander Ovečkin či Sidney Crosby," uviedol prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. 

"So Zdenom sme sa o možnosti byť vlajkonosičom rozprávali pred časom. Hneď kontaktoval vedenie klubu, ktoré bolo nadšené. Je to pre nich veľká česť a hrdosť mať vo svojich radoch človeka, ktorý ponesie vlajku na olympiáde," uviedol generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Otto Sýkora. Boston nastúpi 6. februára na zápas v St. Louis a o dva dni neskôr hrá doma s Ottawou. 

Slávnostný sľub za členov slovenskej výpravy zložia 30. januára do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča na Bratislavskom hrade biatlonistka Anastasia Kuzminová a bežec na lyžiach Martin Bajčičák.

Prehľad slovenských vlajkonosičov na otváracích ceremoniáloch ZOH:

Lillehammer 1994: Peter Šťastný (hokej)
Nagano 1998: Ivan Bátory (beh na lyžiach)
Salt Lake City 2002: Róbert Petrovický (hokej)
Turín 2006: Walter Marx ml. (sánkovanie)
Vancouver 2010: Žigmund Pálffy (hokej)
Soči 2014: Zdeno Chára (hokej)