Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zlatý Plesnivec zo Španielska získal Barabášov film Žiť pre vášeň

Záber z filmu Žiť pre vášeň Foto: screenshot youtube.com

V poradí 33. ročník Festivalu horských filmov sa v španielskom meste Torelló konal od 13. do 22. novembra.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Príbeh dvoch mladých kamarátov, ktorí lezú v Tatrách cesty legendárneho horolezca Wieslawa Stanislawského a okrem ťažkých línií nachádzajú i jeho poetický odkaz, najviac zaujal na Medzinárodnom festivale horských filmov v Španielsku. Päť členov medzinárodnej poroty udelilo slovenskému filmu Pavla Barabáša Žiť pre vášeň Grand Prize - Zlatý Plesnivec.

V poradí 33. ročník Festivalu horských filmov sa v španielskom meste Torelló konal od 13. do 22. novembra. Viac ako 6000 divákov počas desiatich dní mohlo vidieť 32 nominovaných filmov, ktoré boli vybrané do súťaže spomedzi 147 prihlásených snímok.

Festival sa koná od roku 1983 a patrí do Aliancie horských filmov združujúcej najvýznamnejšie festivaly horských filmov z celého sveta. Pavol Barabáš, režisér snímky Žiť pre vášeň si v Torelló prevzal desiate medzinárodné ocenenie pre tento dokument.

Tento mesiac už film získal jednu z hlavných cien festivalu Kamera Alpin in Gold počas Medzinárodného festivalu horských filmov v rakúskom meste Graz (10.-14.11.). Patrí mu tiež Grand Prix a ceny divákov v Poprade, ocenenia mu porota udelila i na bratislavskom festivale Hory a mesto, v slovinskom Domžale, belgickom Heerlene, v českých Tepliciach nad Mětují, v poľskom meste Ladek-Zdroj a nemeckom Tegernsee.

TASR informovala Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.