Zomrel akademický maliar a sochár Marián Žilík

Vo veku 69 rokov v stredu zomrel akademický maliar, sochár a fotograf Marián Žilík.

19.10.2017 17:36
Marián Žilík Foto: ,
Akademický maliar, sochár a fotograf Marián Žilík zomrel vo veku 69 rokov. Na snímke z roku 2006.
debata

Je autorom mnohých umeleckých diel, ktoré zdobia Nitru. Tematicky sú orientované na Veľkú Moravu a jej dedičstvo. Vytvoril bronzový meč, ktorý sa nachádza pred budovou Ponitrianskeho múzea na pešej zóne. Ide o zväčšenú kópiu historického meča, ktorý pochádza zo súboru pamiatok kniežacieho hrobu z 9. storočia. Meč je hlboko zabodnutý do zeme a má symbolizovať mier.

alšími jeho dielami sú studňa z bronzu, rovnako so symbolikou Veľkej Moravy, tiež Žulová fontána na pešej zóne pred Domom módy. Ako sa píše na internetovej stránke mesta Nitra, v hornej časti vyviera voda a dopadá na podstavec a mizne v kruhovom objatí bronzovej mreže ako symbol Veľkej Moravy. Na Nitrianskom hrade sa nachádza jeho Pamätník milénia – Proglas. Sochársky dotvoril aj architektúru námestia v Topoľčanoch.

Marián Žilík žil a tvoril v Nitre. Za svoje diela získal Cenu Martina Benku a Cenu Dušana Jurkoviča. Pracoval aj ako pedagóg na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde viedol odbor fotografia.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #sochár #maliar #Marián Žilík