Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zuzana Smatanová prichádza s novou piesňou, dala jej názov Horou

Na snímke Zuzana Smatanová. Foto: TASR/Martin Baumann

Touto piesňou vyjadruje lásku k slovenským horám, ktoré sú pre ňu miestom úniku pred chaosom mesta.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová prichádza s novou piesňou Horou, ktorá má dnes premiéru v slovenskom éteri. Zuzana skladbu zložila, napísala k nej text a dokonca ju aj produkovala. Nahrala ju so Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca a mužským speváckym zborom. Touto piesňou vyjadruje lásku k slovenským horám, ktoré sú pre ňu miestom úniku pred chaosom mesta. Na nahrávke songu, ktorá vznikal osem mesiacov, spolupracovalo viac ako 30 ľudí. Zaujala aj autorov filmového dokumentu Krajina bez tieňa, ktorí si ju vybrali za titulnú pieseň k filmu.

"Bolo len otázkou času, kedy napíšem pieseň o mojej láske k lesu. Pochádzam z krásneho prostredia Súľovských skál a už od detstva bolo pre mňa prirodzené tráviť s kamarátmi čas v lese. Teraz si v ňom čistím myšlienky, liečim dušu a hľadám vnútorný pokoj vždy, keď sa vrátim z mesta. Hora je pre mňa únik z chaosu, tam cítim, že som na mieste, kde vládnu úplne iné pravidlá, ktorým by sa mal človek pokorne podriadiť," uviedla speváčka.

Song Horou napísala Zuzana vo veľkom štýle. Spieva ho spolu s orchestrom Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca, ktorý je autorom aranžmánu skladby, a mužským speváckym zborom.

"Moja predstava o tejto podobe pesničky bola jasná, už keď som ju napísala. Vedela som, že v nej bude dominantný orchester a veľa vokálov, pretože vždy som chcela napísať pieseň, kde sa ozvú mohutné hlasy mužského speváckeho zboru. Do tejto piesne mi to sadlo ako uliate. V piesni sa ozvú aj originálne fujary – trombity, ktoré mi prišli nahrať štyria hráči z folklórneho súboru Javorník. Teším sa však aj na to, ako ju zahrám na koncertoch a festivaloch a ako ju prijmú fanúšikovia," doplnila Smatanová.

Novinku si všestranná umelkyňa sama dokonca aj produkovala. Teší ju, že pieseň Horou sa zapáčila aj tvorcom dokumentu o slovenských lesoch, ktorí si ju vybrali za ústrednú pieseň filmu.

"Doteraz vždy som dohliadala na prácu producentov mojich pesničiek spoza ich chrbta, teraz som sa však rozhodla urobiť pieseň sama, čo bola pre mňa skvelá skúsenosť. Nahrávala som spolu so zvukárskou legendou Ivanom Jombíkom v jeho štúdiu a celé nám to trvalo osem mesiacov. Celkovo na piesni spolupracovalo 34 ľudí. Pieseň Horou má ešte ďalší príbeh. Jeden večer mi zazvonili pri dverách dvaja páni, ktorí mi ponúkli spoluprácu na ich dokumente Krajina bez tieňa, aby som im napísala titulnú skladbu. Ich ponuka ma, samozrejme, prekvapila, pretože nemohli tušiť, že pred týždňom som dokončila pieseň s námetom, ktorý sa absolútne pre nich hodil. Nahrala som demo a dala im ho vypočuť. Nadšene ju prijali a stala sa ústrednou piesňou dokumentu, ktorý sa onedlho bude vysielať," dodala speváčka.

"Pieseň Horou sme začali nahrávať v auguste 2015 a skončili sme v apríli 2016. Ja som sa celé obdobie popri koncertovaní venovala prípravám na túto pesničku. Tých osem mesiacov, čo sa vyrábala, je strašne dlhá doba a ja som vďačná Ivanovi Jombíkovi, že sa s tou pesničkou hral, pretože sú tam sláčiky, zbory, trombity, fujary. Je to moja prvá produkcia, vždy doteraz som dohliadala na prácu mojich producentov, bola som koproducentom, teraz som producentom ja sama. Bolo to pre mňa tvorivé obdobie, teším sa, bola to pre mňa krásna skúsenosť," uviedla pre TASR šesťnásobná zlatá slávica Zuzana Smatanová.