sk  |  en
Streda | 27.10.2021, 05:14 | meniny: Sabína; zajtra: Dobromila
  • | Svetový deň audiovizuálneho dedičstva

    Svetový deň audiovizuálneho dedičstva bol vyhlásený na Generálnej konferencii UNESCO v roku 2005. Obsahom audiovizuálneho dedičstva sú audiovizuálne dokumenty ako filmy, rozhlasové a televízne programy, audio a video nahrávky. Cieľom tohto dňa je zvýšiť medzinárodné povedomie o probléme zachovania audiovizuálneho dedičstva, o jeho krehkosti a zraniteľnosti.

doplňte alebo opravte informácie

Alžbeta Poničanová ( 79 r.)

herečka, pedagogička

Kategória: divadlo, film a TV

* 26.09.1908 Predajná pri Banskej Bystrici

† 18.12.1987 Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie váhy

čínske znamenie opica

jubileum od úmrtia 33 r.

jubileum od narodenia 113 r.

Životopis

Okrem množstva postáv v Činohre SND, vytvorila postavy vo filmoch Rodná zem, Rok na dedine, Vlčie diery, Kozie mlieko či Drevená dedina. Pedagogicky pôsobila na VŠMU v Bratislave. Jej manželom bol básnik Ján Poničan.

Tvorba

Herecká filmografia

1937 Matkina spoveď (Marka)
1948 Vlčie diery (matka Svrčinová)
1950 Kozie mlieko, Priehrada
1953 Rodná zem (Hrstková)
1955 Drevená dedina (Katra Mikulová)
1958 Šťastie príde v nedeľu (Pišlová), Dáždnik svätého Petra
1959 Muž, ktorý sa nevrátil (Malatinská)
1961 Chvíle rozhodnutí, 4. (teta)
1963 Ivanov (Zinajda)
1964 Balada o Vojtovej Maríne
1966 Konec srpna v hotelu Ozon (stará žena)
1967 Rok na dedine (Trúbeľková)
1969 Kolonie Lanfieri (Saba)
1974 Do zbrane, kuruci! (Michaličová), Siroty, Škriatok
1977 Volání rodu (Tlapa), Na Veliké řece (Tlapa)

Ocenenia

1949 – Národná cena za herecký výkon
zdroj: www.csfd.cz. Spracovala M. Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost