sk  |  en
Utorok | 21.05.2019, 10:56 | meniny: Zina; zajtra: Júlia, Juliana

doplňte alebo opravte informácie

Andrej Hryc ( 69 r.)

herec, producent, Honorárny konzul Seychelskej republiky na Slovensku

Kategória: divadlo, film a TV

* 30.11.1949 Slovensko, Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie strelec

čínske znamenie byvol

jubileum od narodenia 69 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Po revolúcii založil nezávislé rádio Twist, ktorého riaditeľom bol do konca roku 2004. Ako riaditeľ rádia Twist bol organizátorom mnohých verejných aktivít v prospech detských domovov, dobročinných organizácií, napr. Červeného kríža, Ligy proti rakovine, nadácii Úsmev ako dar, nadácii Twist proti AIDS.

Rodina

Manželka: Veronika, rod. Kičová Deti: Wanda (1978), Hugo (1986) Rodičia: Vojtech a Mária Marczuk

Kontakt

Andrej Hryc
Konzulat Seychelskej republiky
Beblaveho 4, 811 01 Bratislava

práca, tenis, golf, cestovanie, umeniejazykove znalosti: anglický a ruský jazyk

 

vzdelanie a pôsobenie

1965 - 1967
SVŠ Bratislava
1967 - 1971
VŠMU Bratislava (divadelná fakutla, odbor herectvo (u L. Chudíka a prof. J. Budského))
1971-77
Štátne divadlo Košice, herec
1977-80
Slobodné povolanie, herec
1980-90
Nová scéna Bratislava, herec
1990-92
Slobodné povolanie, herec
1991
Drink in Gallery Bratislava, galerista - majiteľ
1992-2005
Rádio Twist a.s., Bratislava, generálny riaditeľ, predseda predstavenstva
1992-2005
Prezident Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska
1998
Vymenovaný vládou Seychelskej republiky za Honorárneho konzula na Slovensku
1999-2002
MK SR, poradca ministra kultúry SR
2002
Divadlo Nová scéna Bratislava - riaditeľ
2000
Prokurista, Reduta Group.s.r.o.

 

tvorba

Ako herec účinkoval v asi 40 hraných filmoch, vyše 200 TV inscenácií,
80 divadelných predstavení, vyše 2000 postáv v dabingu

Divadelná tvorba (výber)
 

  • 1974 Lope de Vega: Fuente Ovejuna – Flores, Ján Solovič: Meridian - Iľja
  • 1975 Alexander Vampilov: Starší syn – Silva, Jean B.Moliére: Tartuffe – Tartuffe, Karel Čapek: Lúpežník – lúpežník, Bertold Brecht: Žobrácka opera – Jakub
  • 1976 Alexej N. Ostrovskij: Les – Bulanov, Pavol Országh Hviezdoslav: Hájniková žena – Artúš
  • 1977 Ján Solovič: Zlatý dážď – Iľja, William Shakespeare: Richard III. – Richard
  • 1978 Peter Zvon: Tanec nad plačom - Aristid Kráľ
  • 1983 Ján Solovič: Kráľovná noci v kamennom mori - Štefan Paček
  • 1984 Ondrej Šulaj: Ako v pavučine – Michal
  • 1986 R. Bolt: Človek pre všetky čas - Vojvoda z Norfolku
  • 1987 M. Unt: Generálka – Jaan, Gustave Flaubert: Kandidát – Heurtelot
  • 1988 J. Bouček: Smrť v záhrade Girardinovcov - Maillart, starosta
  • 1989 István Őrkény: Pokrvní príbuzní - Pavol Bokor
  • 1990 P. Chesnot: Na zdravie ! - André Maréchal
  • 1994 Friedrich Dűrrenmatt: Kráľ Ján
  • 1997 Charles Dickens: Oliver Twist - Fagin

    Posledné muzikálové divadelné aktivity
     
  • 2000 Oliver - Fagin, réžia Jozef Bednárik, ŠD Košice
  • 2001 Hamlet - Claudius, réžia Zdeněk Troška, Divadlo Kalich Praha
  • 2002 Hamlet - Claudius, réžia Andrej Hryc, Divadlo Nová scéna Bratislava
  • 2004 Noc na Karlštejně - Vévoda bavorský Štěpán, réžia Petr Novotný, Hudební divadlo Karlín Praha
  • 2005 Na skle maľované - Dovrávač, réžia Ján Ďurovčík, Divadlo Nová scéna Bratislava
  • 2005 Hello, Dolly! - Vandergelder, réžia Milan Lasica, Divadlo Nová scéna Bratislava
  • 2008 Muzikál Švejk - Hostinský Palivec, Závodčí Flanderka, réžia Václav Podstránecký, Divadlo Hybernia Praha
  • 2008 Producenti - Max Bialystock, preklad + réžia - Wandal Production
  • 2010 Ať žije rokenrol ! - Radimecký, réžia Viktor Polesný, Divadlo Broadway Praha

    Filmografia
     
  • 1970 Rajský plyn
  • 1974 Naši synovia
  • 1975 Sebechlebskí hudci (Selim)
  • 1976 Keby som mal dievča (Oliver)
  • 1977 Advokátka (Belko)
    Sedem krátkych rokov inž. Hagaru
  • 1978 Pustý dvor (Gabo)
    Zbojnícky tanec
  • 1979 Vynes na hour svoj hrob
    Pochábeľ
  • 1980 Hodiny
    Děti zítřků (Edoš)
  • 1982 Cukor
  • 1983 Tisícročná včela (murár)
  • 1984 Sladké starosti (Balucha)
    Povstalecká história
  • 1985 Zabudnite na Mozarta (Deml)
  • 1986 Utekajme, už ide! (Hadži Rawall)
    Cena odvahy (Peter Vanák)
    Galoše šťastia (major)
    Alžbetin dvor
    Chlapec do náručia
    Akcia Edelstein
  • 1987 Pehavý Max a strašidlá (kováč)
  • 1988 Štek (Laborec)
    Kamarád do deště (Bureš)
  • 1989 Dynamit (krčmár)
    Sedím na konári a je mi dobre (prokurátor)
    Ohrozený dom
  • 1990 V rannej hmle (kapitán Hajčík)
    Svědek umírajícího času
  • 1992 Kamarád do deště II. (Bureš)
  • 1994 Vášnivý polibek (Mário)
    Na krásnom modrom Dunaji (vrchný)
    Císařovy nové šaty (major)
  • 1996 Pasáž (vedúci kaviarne)
  • 1998 Rivers of Babylon (Rácz)
  • 1999 Šest statečných (Tajný)
  • 2001 Uprising - U.S.A., réžia Jon Avnet (Archberg)
  • 2002 Útěk do Budína (Dubec)
  • 2003 Kobova garáž
  • 2004 Černí baroni (major Haluška)
  • 2004 Frankenstein - U.S.A., réžia Kevin Connor (Magistrate)
  • 2007 Love Story Bathory (richtár)
  • 2008 Producenti - preklad a réžia - hlavná úloha (Max Bialystock)
  • 2008 - 2010 TV seriál "Ulice" TV NOVA (Boris Nekonečný)
  • 2009 T.M.A. (Balucha)
  • 2010 Na vlky železa CTV (Starosta)
  • 2010 Jseš mrtvej, tak nebreč CTV (Hostinský)
  • 2010 Habermannov mlyn (starosta Hartl)
  • 2011 Bastardi 2
  • 2011 Druhý život
  • 2011 Vuně kávy
  • 2011 Zlomok sekundy
  • 2012 Filmoviedky: Evina krížová cesta - náhradná matka
  • 2013 Colette
  • 2013 Příběh kmotra
  • 2014 Bastardi
  • 2014 Hodinový manžel

 

Ocenenia:

1985
Cena literárneho fondu
1999
Český lev – nominácia, za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Rivers of Babylon

 

galéria

zdroj: Andrej Hryc, www.cfn.cz, www.csfd.cz, www.webdesign.sk, www.saturn.sk; www.imdb.comSpracovala M. Remiašová, M. Brezinová
posledná aktualizácia 09.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost