sk  |  en
Utorok | 23.07.2019, 15:20 | meniny: Oľga; zajtra: Vladimír

doplňte alebo opravte informácie

Anna Javorková ( 66 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 08.10.1952 Slovensko, Ružomberok

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie váhy

čínske znamenie drak

jubileum od narodenia 66 r.

Vzdelanie

VŠMU v Bratislave

Životopis

Už ako študentka VŠMU pôsobila na scéne Slovenského národného divadla. Ťažisko jej tvorby je v divadle, vytvorila však aj niekoľko filmových a televíznych postáv, ktoré dokresľujú jej herecký profil. Často zobrazovala ženy túžiace po životnom šťastí.

Pedagogicky pôsobila na Konzervatóriu. Jej manželom je režisér Vladimír Strnisko.

Tvorba

Filmografia

1974 Škriatok
1975 Karol Ketzer
1976 Jeden stříbrný (Tkáčová)
1977 Súkromná vojna (Klára)
Jedenáste prikázanie
Druhá láska
Ako sa Vinco zaťal
1978 Buky podpolianske
1979 A pobežím až na kraj sveta (učiteľka)
1980 Hodiny (Heverová)
Na skle maľované
1981 Súdim ťa láskou (Gabika)
1984 Ionov sen
Konečne bude mier
Vzbúrené mesto
1986 Staccato (matka)
Don Carlos
Chlapec do náručia
Kucapaca alebo Obnovenie poriadku
1987 Nemožná (žena)
1988 Portrét Doriana Graya
1989 Právo na minulosť (Marka)
Pani Berta Garlanová
1991 Koleso osudu
1992 Putá osudu
1993 Posledný coctail
1994 Gendúrovci
1996 Starožitné zrkadlo
1997 Blúznenie srdca a rozumu
1999 Fiaker číslo 21
Škovránok
2003 Jesenná (zato) silná láska
2004 Tajné sny (Julie)
2009 Chuť leta (film)
2009 Odsúdené (tv seriál)
2010: Nesmrteľní - Kvety a Lucia
2011: Druhý dych
2012: Horúca krv
zdroj: www.snd.sk, www.csfd.cz, www.cfn.cz, spracovala M. Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost