sk  |  en
Piatok | 09.12.2022, 17:13 | meniny: Izabela; zajtra: Radúz
  • | Medzinárodný deň boja proti korupcii  

    Medzinárodný deň boja proti korupcii (International Anti-Corruption Day) sa oslavuje od roku 2004, ako pripomienka Dohovoru OSN proti korupcii na konferencii v Méride (Mexiko). Sviatok slúži na upozornenie spoločnosti na celosvetový výskyt korupcie a na prezentovanie návrhov na jej potláčanie.

doplňte alebo opravte informácie

Arthur Hailey ( 84 r.)

bol britsko-kanadsko-americko-bahamský spisovateľ

Kategória: umenie a kultúra, spisovatelia

* 05.04.1920 Spojené kráľovstvo, Luton

† 24.11.2004 Bahamy

Spojené kráľovstvo

0

domovský štát Spojené kráľovstvo

pohlavie muž

znamenie baran

čínske znamenie opica

jubileum od úmrtia 18 r.

jubileum od narodenia 102 r.

 

všeobecné informácie

Arthur Hailey sa narodil v roku 1920 v Anglicku v Lutone. Ako šrnásťročný musel odísť zo školy, pretože jeho rodičia si nemohli dovoliť platiť ďalšie vzdelávanie. Študoval na Harvardskej univerzite. Na začiatku 2. svetovej vojny sa prihlásil do britskej RAF, kde slúžil až do roku 1947. Následne sa presťahoval do Kanadského Toronta. V Kanade, neskôr získal štátne občiansto, pracoval v rôznych zamestnaniach, pri ktorých tiež písal. V roku 1956 sa stal profesionálnym spisovateľom, v čom ho povzbudil úspech televíznej hry Let do nebezpečia pre televíziu CBC.
Po úspechu dalšieho románu Hotel v roku 1965 sa presťahoval do Kalifornie kde potom žil dlhší čas v meste St. Helena. Daňový tlak ho donútil vysťahovať sa z USA. V roku 1969 sa presťahoval na Bahamské ostrovy kde prižil zvyšok svojho života, nakoľko na amerických a kanadských daniach z príjmu platil 90 % svojho zisku. Na Bahamách sa usídlil v rezidenčnom letovisku Lyford Cay na ostrove New Providence. Bźval tam so svojou ženou Sheilou, ktorá v roku 1978 o svojom manželstve napísala knihu Vzala jsem si bestsellera (I Married a Best-Seller). V posledných rokoch svojho života trpel zdravotnými problémami, podstúpil dve operácie srdca, mesiac pred smeťou ho postihla mŕtvica, ďalšia mŕtvica bola aj příčinou jeho smrti.

 

 

 

 

tvorba

Jedná sa o zakladatelľa žánru tzv. profesného románu. Každá z jeho kníh do najmenších podrobností popisuje profesné prostredie, v ktorom sa dej odohráva. Tieto podrobnosti vychádzajú z dokonalých znalostí, ktoré Hailey získával dôkladným štúdiom témy. Toto štúdium mu priemerne zabralo asi jeden rok, po ktorom nasledovalo šesť mesiacov úprav získaných poznámok a potom konečne vlastné písanie knihy, ktoré trvalo obvykle asi 18 mesiacov. Tak dôkladný výzkum (napr. pre román Večerné správy sa vydal vo svojich 67 rokoch do džungle v Peru za miestnymi povstalcami, pred písaním Hotela prečital 27 kníh o hotelovom priemysle) poskytoval jeho knihám realizmus, ktorý značne pôsobil na čitateľov; avšak niektorí kritici sa domniebali, že ho tiež používal ako zásterku pre nedostatok literárneho talentu. Mnoho kníh sa dostalo na prvé miesto v rebríčku bestsellerov podľa New York Times; po celom svete sa predalo cez 170 miliónov jeho kníh vo viac ako v 40 jazykoch. Mnoho kníh bolo tiež zfilmováných a podľa Hotelu bol vytvorený mnohadielny televízny seriál.

Arthur Hailey debutoval románom Let do nebezpečenstva (1958 so spoluautorom Johnom Castlom). Do povedomia čitateľov sa zaradil románmi Hotel, Letisko či Kolesá.

Bibliografia
1958 - Let do nebezpečenstva (Runway Zero-Eight) - spoluautor John Castle
1959 - Konečná diagnóza (The Final Diagnosis)
1960 - Na vysokých miestach (In high places)
1965 - Hotel (Hotel)
1968 - Letisko (Airport)
1971 - Kolesá (Wheels)
1974 - Peniaze (The Moneychangers)
1979 - Preťaženie (Overload)
1984 - Liek (Strong Medicine)
1990 - Reportér (The Evening News)
1997 - Detektív (Detective)

Po slovensky
1974 - Kolesá (Wheels)
1983 - Hotel (Hotel)
1988 - Liek (Strong Medicine)
1988 - Letisko (Airport)
1990 - Peniaze (The Moneychangers)
1991 - Reportér (The Evening News)
1992 - Preťaženie (Overload)
1992 - Na vysokých miestach (In high places)
1998 - Detektív (Detective)

 

iné infomácie

Nie je nijaká hanba narodiť sa hlúpy. Hanba je iba zomrieť ako hlupák.

 

video

posledná aktualizácia 05.04.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost