sk  |  en
Štvrtok | 19.07.2018, 20:59 | meniny: Dušana; zajtra: Iľja, Eliáš

doplňte alebo opravte informácie

prof. Dušan Martinček ( 70 r.)

skladateľ

Kategória: hudba

* 19.06.1936 Slovensko, Prešov

† 30.08.2006 Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie blíženci

čínske znamenie potkan

jubileum od úmrtia 11 r.

jubileum od narodenia 82 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Hudobný skladateľ Dušan Martinček sa narodil v roku1936 v Prešove. Absolvoval bratislavské konzervatórium. Hru na klavír študoval u Anny Kafendovej a paralelne dostával súkromné konzultácie hudobnej teórie a kompozície od Alexandra Albrechta, Jána Cikkera a Jána Zimmera. V rokoch 1956 - 1961 študoval hru na klavír v triede Rudolfa Macudzińskeho a kompozíciu u Jána Cikkera. V roku 1961 sa stal asistentom pre odbor hudobnej teórie na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1973 - 1986 bol docentom na Katedre hudobnej teórie VŠMU a od roku 1986 pôsobil na katedre kompozície ako univerzitný profesor. Zároveň sa venoval aj vlastnej tvorbe a klavírnej praxi, vystupoval na koncertoch doma i v zahraničí. Dušan Martinček patril k veľkým skladateľom, ktorého kompletné dielo zaradil svetoznámy švajčiarsky dirigent Dr. Paul Sacher do svojej ojedinelej hudobnej Bibliotéky v Bazileji, čím sa tvorba slovenského skladateľa dostala do kontextu hudby 20. storočia.

 

vzdelanie a pôsobenie

1956 -
Konzervatórium v Bratislave (hra na klavíri)
1956 - 1961
VŠMU v Bratislave
1961-1972
ŠMU Bratislava, asistent pre odbor hudobnej teórie, pianista
od 1973
pedagóg hudobnej teórie a klavírnej hry na Pedagogickej fakulte UK v Trnave1973 - 1986 VŠMU Bratislava, Katedra hudobnej teórie, docent
1973-1986
venoval sa aktívne i klavírnej praxi
od 1986
VŠMU Bratislava, katedra kompozície, univerzitný profesor
od 1986
skladateľ v slobodnom povolaní
1982
menovaný za profesora

 

tvorba

Diskografia CD:

1992 Dedication - The Little Fooleries, OPUS

Chamber Music 1, Hudobný fond SF

1961 Dialogues in the Form of Variations for Piano and Orchestra
1961 Simple Overture for Small Orchestra
1967 1981 Osem klavírnych sonát
1982 1984 Sláčikové kvarteto
1983 1986 Animation for 35 Solo Strings
1987 1988 Continuities for Large Orchestra
1987 1997 Verso fine..?
1988 Communications for Violin and Piano
1989 1990 Interrupted Silence for Large Orchestra
1993 Coexistences for String Quintet
1992 10 Movements for Piano
1993 1994 New Nocturnes for Piano
1998 for Violin Solo

 

Ocenenia:

Český lev

2014, Nejlepší filmový plakát
1981
J. L. Bella Prize
1993
Certificate of Merit Cambridge
1993
Man of the Year, ABI, USA
1993
Honorary Appointment to the Research Board of Advisors ABI, USA
1995
International Biographical Centre Advisory Council, Cambridge
2002
Great Minds of the 21.st Century, ABI, USA
2003
Living legends, Cambridge
zdroj: Hudobné centrum; F. Janícek: Who is who v Slovenskej republike, 2003, s. 329.
posledná aktualizácia 11.05.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost