sk  |  en
Streda | 27.10.2021, 06:04 | meniny: Sabína; zajtra: Dobromila
  • | Svetový deň audiovizuálneho dedičstva

    Svetový deň audiovizuálneho dedičstva bol vyhlásený na Generálnej konferencii UNESCO v roku 2005. Obsahom audiovizuálneho dedičstva sú audiovizuálne dokumenty ako filmy, rozhlasové a televízne programy, audio a video nahrávky. Cieľom tohto dňa je zvýšiť medzinárodné povedomie o probléme zachovania audiovizuálneho dedičstva, o jeho krehkosti a zraniteľnosti.

doplňte alebo opravte informácie

Emil Horváth, st. ( 77 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 27.08.1923 Slovensko, Zlatno

† 01.01.2001 Martin

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie panna

čínske znamenie prasa

jubileum od úmrtia 20 r.

jubileum od narodenia 98 r.

 

všeobecné informácie

Emil Horváth starší sa narodil ako Emil Jozef Horváth 27. augusta 1923 v Zlatne do sklárskej rodiny. Študoval na Reformnom reálnom gymnáziu v Lučenci (1934–1939) a v Banskej Bystrici (1939–1940) a zároveň ochotníčil.

Profesionálnu kariéru začal v činohre a operete Slovenského ľudového divadla v Nitre (1941–1946). Potom až do odchodu na dôchodok bol Emil Horváth st. popredným hercom martinského Divadla SNP (1946–1989), kde bol i veľmi krátko umeleckým šéfom (1959–1960). Hosťoval tu i ako penzista.

Jeho doménou bolo ľahké vkĺznutie do charakteru postáv, osvojenie vnútorného života a tlmočiť je výraznou a sensitivnou hereckou akciou.

Bol otcom významného slovenského herca, režiséra a pedagóga Emila Horvátha ml.

 

vzdelanie a pôsobenie

1934 - 1939
Reformnom reálnom gymnáziu v Lučenci
1941–1946
Činohra a opereta Slovenského ľudového divadla v Nitre
1946–1989
Herec martinského Divadla SNP, kde bol i veľmi krátko umeleckým šéfom (1959–1960)

 

tvorba

Filmografia


1949: Katka (sprievodca vo vlaku)
1955: Štvorylka
1956: Previerka lásky (robotník)
1958: V hodine dvanástej (svadobný hosť)
Šťastie príde v nedeľu (starší pán)
1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Tomovič)
1960: Skalní v ofsajde (Antalík)
1961: Pokorené rieky (Matula)
Tri razy svitá ráno (Vobošťok)
Zbabělec (farár)
1962: Výlet po Dunaji (Garbiarik)
Tam za lesem (farár)
1964: Archimedov zákon (Makovec)
1965: Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Horanský)
Smrť prichádza v daždi (Bačinský)
1966: Tango pre medveďa (lekárnik)
1967: Sedem svedkov (VB)
1968: Maroško (Horvaj)
1969: 322 (Fajnor)
Slnečný kúpeľ (MVDr. Papst)
1971: Zaprášené histórie (1. Prípad zo Železného, 3. Štatárium)
1973: Deň slnovratu (Igorov otec)
Horká zima (Hakl)
Hriech Kataríny Padychovej
1974: Od Silvestra do Troch kráľov
Roztancované kráľovstvo
Trofej neznámeho strelca (Imro)
1975: Tetované časom (profesor Stárek)
1976: Desať percent nádeje (Brozan)
Keby som mal dievča (profesor Jožulo)
Koža
Stratená dolina
1978: Leť, ptáku, leť!
1979: Odveta (Halaša)
Hordubal
1980: Toto leto doma (profesor Wágner)
1983: Tisícročná včela (železničiar)
1985: Perinbaba (farár)
1986: Chlapec do náručia
1988: Iba deň (Pipcov svokor)
1989: Jablonka
Uzavřený okruh (Jančák)
1991: Tajomstvo alchymistu Storitza (sluha)

 

galéria

zdroj: www.csfd.cz, www.cfn.cz. Spracovala M. Remiašová.
posledná aktualizácia 08.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost