sk  |  en
Sobota | 31.10.2020, 05:26 | meniny: Aurélia; zajtra: Denis, Denisa
  • | Deň reformácie

    Svetový deň reformácie je spomienka na deň kedy agustiánsky mních Martin Luter pribil na dvere kostola vo Witteburgu svojich '95 téz' tiež známych ako 'Výpovede proti odpustkom'. Podstatou reformácie bol návrat k Božiemu slovu, náprava chýb a očistenie cirkvi.

  • | Svetový deň sporenia

    Svetový deň sporenia bol vyhlásený na 1. medzinárodnom bankovníckom kongrese v Miláne v októbri 1924. V roku 1989 ho schválilo OSN. Hlavným cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o význame úspor pre domácnosti a ekonomiku krajiny. Sú dôležitým prvkom v boji proti chudobe a prvkom sociálneho a ekonomického pokroku.

  • | Svetový týždeň detí

    1. november - 7. november. Medzinárodná spoločnosť priateľstva a dobrej vôle - ISFGW.

doplňte alebo opravte informácie

Emil Horváth, st. ( 77 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 27.08.1923 Slovensko, Zlatno

† 01.01.2001 Martin

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie panna

čínske znamenie prasa

jubileum od úmrtia 19 r.

jubileum od narodenia 97 r.

 

všeobecné informácie

Emil Horváth starší sa narodil ako Emil Jozef Horváth 27. augusta 1923 v Zlatne do sklárskej rodiny. Študoval na Reformnom reálnom gymnáziu v Lučenci (1934–1939) a v Banskej Bystrici (1939–1940) a zároveň ochotníčil.

Profesionálnu kariéru začal v činohre a operete Slovenského ľudového divadla v Nitre (1941–1946). Potom až do odchodu na dôchodok bol Emil Horváth st. popredným hercom martinského Divadla SNP (1946–1989), kde bol i veľmi krátko umeleckým šéfom (1959–1960). Hosťoval tu i ako penzista.

Jeho doménou bolo ľahké vkĺznutie do charakteru postáv, osvojenie vnútorného života a tlmočiť je výraznou a sensitivnou hereckou akciou.

Bol otcom významného slovenského herca, režiséra a pedagóga Emila Horvátha ml.

 

vzdelanie a pôsobenie

1934 - 1939
Reformnom reálnom gymnáziu v Lučenci
1941–1946
Činohra a opereta Slovenského ľudového divadla v Nitre
1946–1989
Herec martinského Divadla SNP, kde bol i veľmi krátko umeleckým šéfom (1959–1960)

 

tvorba

Filmografia


1949: Katka (sprievodca vo vlaku)
1955: Štvorylka
1956: Previerka lásky (robotník)
1958: V hodine dvanástej (svadobný hosť)
Šťastie príde v nedeľu (starší pán)
1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Tomovič)
1960: Skalní v ofsajde (Antalík)
1961: Pokorené rieky (Matula)
Tri razy svitá ráno (Vobošťok)
Zbabělec (farár)
1962: Výlet po Dunaji (Garbiarik)
Tam za lesem (farár)
1964: Archimedov zákon (Makovec)
1965: Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Horanský)
Smrť prichádza v daždi (Bačinský)
1966: Tango pre medveďa (lekárnik)
1967: Sedem svedkov (VB)
1968: Maroško (Horvaj)
1969: 322 (Fajnor)
Slnečný kúpeľ (MVDr. Papst)
1971: Zaprášené histórie (1. Prípad zo Železného, 3. Štatárium)
1973: Deň slnovratu (Igorov otec)
Horká zima (Hakl)
Hriech Kataríny Padychovej
1974: Od Silvestra do Troch kráľov
Roztancované kráľovstvo
Trofej neznámeho strelca (Imro)
1975: Tetované časom (profesor Stárek)
1976: Desať percent nádeje (Brozan)
Keby som mal dievča (profesor Jožulo)
Koža
Stratená dolina
1978: Leť, ptáku, leť!
1979: Odveta (Halaša)
Hordubal
1980: Toto leto doma (profesor Wágner)
1983: Tisícročná včela (železničiar)
1985: Perinbaba (farár)
1986: Chlapec do náručia
1988: Iba deň (Pipcov svokor)
1989: Jablonka
Uzavřený okruh (Jančák)
1991: Tajomstvo alchymistu Storitza (sluha)

 

galéria

zdroj: www.csfd.cz, www.cfn.cz. Spracovala M. Remiašová.
posledná aktualizácia 08.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost