sk  |  en
Piatok | 19.04.2019, 14:49 | meniny: Jela; zajtra: Marcel

doplňte alebo opravte informácie

Éva Bandor ( 47 r.)

Členka hereckého súboru Jókaiho divadla v Komárne. Má za sebou desiatky divadelných a niekoľko filmových úloh. Film Deti získal na pekinskom festivale 2015 tri ocenenia – za scenár, kameru a najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v podani Evy. Je to jeden z najväčších úspechov slovenského filmu za posledné roky. Predsedom poroty bol svetoznámy režisér Luc Besson.

Kategória: umenie a kultúra, divadlo, film a TV

* 06.09.1971 Slovensko, Štúrovo

Slovensko

2

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie panna

čínske znamenie prasa

jubileum od narodenia 47 r.

 

všeobecné informácie

S hereckou kariérou začínala v roku 1990 v košickom divadle Thália. V roku 1996 absolvovala VŠMU v Bratislave a po štúdiu sa vrátila do divadla Thália, kde hrala do roku 2001. Deviaty rok účinkuje na scéne Jókaiho divadla v Komárne. Na divadelných doskách sa objavila ako Helena v Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej, ako Máša v Čechovovej Čajke či ako Lady Milford v Schillerových Úkladoch a láske.

Medzi jej ďalšie divadelné úlohy patria Ankica (Ivan Kušan: Galócza), Agafia Tichonovna (Gogoľ: Ženba), Mama Morton (Kinder-Ebb: Chicago), Anita (Glowaczki: Antigona v New Yorku) a ďalšie. Za stvárnenie Marcsy v hre Mágnáš Miško, Yvonny v hre Yvonna, princezná burgundská a Máše v hre Čajka ju ocenili v rokoch 1996, 1998 a 2003 na Festivale zahraničných maďarských divadiel Kisvárda.

V roku 2004 získala Cenu Jászai Mari. K filmu sa dostala v roku 2003. S Petrom Kerekesom spolupracovala na dokumente 66 sezón (2003), ďalej účinkovala v krátkych snímkach Oni nie sú tvoj muž (2005) Mátyása Priklera, Standard Bastard (2005) Milana Baloga a Mínus (2007) Árona Mátyássyho.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1996
VŠMU Bratislava

 

tvorba

Herecká filmografie:

2016 Učitelka  

2015 Agáva, Čistič  

2014 Děti, Slovensko 2.0  

2013 Ďakujem, dobre. Dobrý človek (studentský film), Žena z minulosti (studentský film)  

2012 Miluj ma alebo odíď  

2011 Monsterproces  

2009 Ženy môjho muža  

2007 Elsöszülött, Az  

2006 Mínusz  

2004 Könyveskép (TV seriál)   

Dokumentárne:

2005 Standard bastard (TV film)  
2003 66 sezón  

Kameramanská filmografia:

2013 Žena z minulosti (studentský film)  

 

Ocenenia:

  • Na festivale v čínskom Pekingu získal film Děti (2014) ocenenia Tian Tan za najlepší scenár (Marek Leščák), najlepšiu kameru (Tomáš Stanek) a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Éva Bandor).
     
  • V rokoch 1996, 1998 a 2003 ju ocenili za jej divadelné postavy na Festivale zahraničných maďarských divadiel Kisvárda.

 

galéria

 

video

zdroj: www.csfd.cz, SPI International
posledná aktualizácia 14.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost