sk  |  en
Štvrtok | 21.02.2019, 03:21 | meniny: Eleonóra; zajtra: Etela
  • | Medzinárodný deň materinského jazyka

    UNESCO, vyhlásený v roku 1999, oslavuje sa od roku 2000. Cieľom tohto dňa je pripomenutie, poznávanie a precvičovanie materských jazykov po celom svete.

  • | Medzinárodný deň turistických sprievodcov

    Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov (WFTGA) vyhlásila v roku 1987 Medzinárodný deň turistických sprievodcov. Ide o medzinárodnú profesijnú organizáciu sprievodcov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou cestovného ruchu. Podujatia sa konajú na celom svete. Cieľom je nielen propagácia práce turistických sprievodcov, ale aj poskytnutie príležitostí pre domácich i zahraničných návštevníkov zúčastniť sa bezplatných prehliadok historického centra mesta a spoznať tak kultúrne a architektonické pamätihodnosti mesta.

doplňte alebo opravte informácie

Eva Krížiková ( 84 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 15.07.1934 Slovensko, Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie rak

čínske znamenie pes

jubileum od narodenia 84 r.

 

všeobecné informácie

Eva Krížiková, vydaná Zvaríková je slovenskou herečkou, manželkou Františka Zvaríka.

Slovenská divadelná, televízna a rozhlasová herečka sa narodila 15.7.1934 v Bratislave. Až do roku 1949 vyrastala v Račišdorfe, dnes Rača – súčasť Bratislavy. Už ako dieťa sa túžila stať niekým iným, prezliekala sa do rôznych šiat a spievala. Ako mladé dievča chodievala s orchestrom Elektrotechnickej fakulty vysokej školy spievať po večierkoch. Bavilo ju to, no ostal z toho len koníček.

Eva Krížiková vyštudovala herectvo na konzervatóriu v triede profesora Budského (1949 – 1953). Už vtedy dostala aj malé roly v divadle. Po absolvovaní školy pôsobila pani Eva jednu sezónu v Armádnom divadle v Martine a od roku 1954 pôsobí v SND v Bratislave.

Eva Krížiková odohrala v SND obrovské množstvo postáv. Našťastie je to herečka, ktorá zahrá všetky druhy postáv – dramatické, komediálne a aj pre detičky. Preto ju majú radi nielen dospelí návštevníci, ale aj malí diváci.
 

 

vzdelanie a pôsobenie

1949 - 1953
Konzervatórium Bratislava
Armádne divadlo v Martine - jedna sezóna po škole
od 1954
Pôsobí v SND v Bratislave

 

tvorba

Filmografia

1953: V piatok trinásteho (Oľga Rebrová)
1955: Štvorylka (Darinka)
1956: Čert nespí (Olinka)
1958: Statočný zlodej (Vierka)
1959: Kapitán Dabač
1960: Na pochode sa vždy nespieva
1965: Smrť prichádza v daždi
1969: Slnečný kúpeľ
1972: Divá kačka, Žiarlivosť
1973: Srdce na lane
1974: Figliar Sťopka, Sťopka a Sidielko
1975: Leto s Katkou
1976: Červené víno I-II (Filoména), Pozor, ide Jozefína! (Štefa), Zypa Cupák
1977: Kamarátka Šuška (Hroncová), Rača, láska moja (Darinina matka)
1978: Vitaj, Zuzanka!
1979: Eugen Onegin, Ťaví zadok
1980: Čarodejkina pravnučka
1981: Ďuro – Truľo, Prefíkaná čarodejnica
1982: Predčasné leto (profesorka matematiky)
1983: Deravé vrecko
1984: Loktibrada, Osudná cesta
1987: Záplata na záplate
1989: Voľná noha
1996: Suzanne (Anča), Ženský vtip

2007: Mačka na horúcej plechovej streche

2008: Obchod so šťastím (Elenka Šťastná)


Inscenácie - SND Bratislava

Bengt Ahlfors: Ale, ale, pani plukovníková ! (Viera Bergerová)
Tennessee Williams: Mačka na horúcej plechovej streche (mama)
Edmond Rostand: Cyrano z Bergeracu (Dueňa)

 

Ocenenia:

2001
Krištáľové krídlo - divadlo a audiovizuálne umenie
2013
Ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu, MFF Bratislava
2014
Pribinov kríž II. triedy
2014
Filmový chodník slávy

 

galéria

zdroj: www.snd.sk, www.csfd.cz. Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 16.10.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost