sk  |  en
Sobota | 31.10.2020, 05:47 | meniny: Aurélia; zajtra: Denis, Denisa
  • | Deň reformácie

    Svetový deň reformácie je spomienka na deň kedy agustiánsky mních Martin Luter pribil na dvere kostola vo Witteburgu svojich '95 téz' tiež známych ako 'Výpovede proti odpustkom'. Podstatou reformácie bol návrat k Božiemu slovu, náprava chýb a očistenie cirkvi.

  • | Svetový deň sporenia

    Svetový deň sporenia bol vyhlásený na 1. medzinárodnom bankovníckom kongrese v Miláne v októbri 1924. V roku 1989 ho schválilo OSN. Hlavným cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o význame úspor pre domácnosti a ekonomiku krajiny. Sú dôležitým prvkom v boji proti chudobe a prvkom sociálneho a ekonomického pokroku.

  • | Svetový týždeň detí

    1. november - 7. november. Medzinárodná spoločnosť priateľstva a dobrej vôle - ISFGW.

doplňte alebo opravte informácie

Eva Krížiková ( 86 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 15.07.1934 Slovensko, Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie rak

čínske znamenie pes

jubileum od narodenia 86 r.

 

všeobecné informácie

Eva Krížiková, vydaná Zvaríková je slovenskou herečkou, manželkou Františka Zvaríka.

Slovenská divadelná, televízna a rozhlasová herečka sa narodila 15.7.1934 v Bratislave. Až do roku 1949 vyrastala v Račišdorfe, dnes Rača – súčasť Bratislavy. Už ako dieťa sa túžila stať niekým iným, prezliekala sa do rôznych šiat a spievala. Ako mladé dievča chodievala s orchestrom Elektrotechnickej fakulty vysokej školy spievať po večierkoch. Bavilo ju to, no ostal z toho len koníček.

Eva Krížiková vyštudovala herectvo na konzervatóriu v triede profesora Budského (1949 – 1953). Už vtedy dostala aj malé roly v divadle. Po absolvovaní školy pôsobila pani Eva jednu sezónu v Armádnom divadle v Martine a od roku 1954 pôsobí v SND v Bratislave.

Eva Krížiková odohrala v SND obrovské množstvo postáv. Našťastie je to herečka, ktorá zahrá všetky druhy postáv – dramatické, komediálne a aj pre detičky. Preto ju majú radi nielen dospelí návštevníci, ale aj malí diváci.
 

 

vzdelanie a pôsobenie

1949 - 1953
Konzervatórium Bratislava
Armádne divadlo v Martine - jedna sezóna po škole
od 1954
Pôsobí v SND v Bratislave

 

tvorba

Filmografia

1953: V piatok trinásteho (Oľga Rebrová)
1955: Štvorylka (Darinka)
1956: Čert nespí (Olinka)
1958: Statočný zlodej (Vierka)
1959: Kapitán Dabač
1960: Na pochode sa vždy nespieva
1965: Smrť prichádza v daždi
1969: Slnečný kúpeľ
1972: Divá kačka, Žiarlivosť
1973: Srdce na lane
1974: Figliar Sťopka, Sťopka a Sidielko
1975: Leto s Katkou
1976: Červené víno I-II (Filoména), Pozor, ide Jozefína! (Štefa), Zypa Cupák
1977: Kamarátka Šuška (Hroncová), Rača, láska moja (Darinina matka)
1978: Vitaj, Zuzanka!
1979: Eugen Onegin, Ťaví zadok
1980: Čarodejkina pravnučka
1981: Ďuro – Truľo, Prefíkaná čarodejnica
1982: Predčasné leto (profesorka matematiky)
1983: Deravé vrecko
1984: Loktibrada, Osudná cesta
1987: Záplata na záplate
1989: Voľná noha
1996: Suzanne (Anča), Ženský vtip

2007: Mačka na horúcej plechovej streche

2008: Obchod so šťastím (Elenka Šťastná)


Inscenácie - SND Bratislava

Bengt Ahlfors: Ale, ale, pani plukovníková ! (Viera Bergerová)
Tennessee Williams: Mačka na horúcej plechovej streche (mama)
Edmond Rostand: Cyrano z Bergeracu (Dueňa)

 

Ocenenia:

2001
Krištáľové krídlo - divadlo a audiovizuálne umenie
2013
Ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu, MFF Bratislava
2014
Pribinov kríž II. triedy
2014
Filmový chodník slávy

 

galéria

zdroj: www.snd.sk, www.csfd.cz. Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 16.10.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost