sk  |  en
Sobota | 03.12.2022, 19:59 | meniny: Oldrich; zajtra: Barbora, Barbara
  • | Medzinárodný deň osôb s postihnutím

    Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím vyhlásila Organizácia spojených národov (OSN). Myšlienkou je upozorniť na problémy ľudí so zdravotným postihnutím, pochopiť ich, podporiť ich práva a vytvoriť dôstojné a dobré podmienky pre žitie.

  • | Sviatok sv. Františka Xaverského, patrón diela šírenia viery (misionárov)

    Sv. František Xaverský sa narodil 7. apríla 1506 na zámku Xavier neďaleko Pamplony v severnom Španielsku a zomrel v roku 1552. Patrí medzi najväčších misionárov v cirkevných dejinách. Počas svojho života šíril vieru, žil s národom a dokázal v ňom prebudiť záujem o vieru. V roku 1748 bol vyhlásený za patróna Ďalekého východu a v roku 1927 ho pápež Pius XI. vyhlásil za patróna všetkých misií

doplňte alebo opravte informácie

Helena Blehárová ( 79 r.)

jazzová speváčka

Kategória: hudba

* 28.06.1943 Slovensko, Žilina

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie rak

čínske znamenie koza

jubileum od narodenia 79 r.

 

všeobecné informácie

V 60. rokoch patrila Helena Blehárová k prvým slovenským spevákom jazzu. Pôsobila v amatérskych skupinách v Žiline, s vojenským súborom zo Žiliny absolvovala turné v Poľsku. Jej naturelu sa obzvlášť hodili big bandové kompozície, kde jej improvizačné schopnosti dovolili spievať i náročnejšie kompozície a zložité prekomponované skladby (so scatovými improvizačnými úsekmi). V evergreenoch vynikol jej plný altový vokál. Účinkovala vo filmoch Dáma na kolejích a Neobyčejná třída

 

vzdelanie a pôsobenie

1956 - 1960
Gymnázium v Žiline
1960 - 1962
nadstavbové štúdium na zdravotnej škole v Žiline
1964 - 1968
Konzervatórium v Brne (spev (u M. Weinbergerovej))
1962-1968
angažmán v Orchestri G. Broma, s ktorým vystupovala na Medzinárodnom jazzovom festivale v Prahe 1963, na jazzových festivaloch v Manchestri 1963, Varšave 1964, Mníchove 1965 a Norimbergu 1966 od r. 1963 spolupracovala s TOČR v Bratislave
1968-1970
pôsobí v zahraničí v nočných podnikoch
1970
spolupráca s TOČR, príležitostne s Orchestrom G. Broma, spoluúčinkuje s gitaristami - Aj. Julina, M. Kašuba
1976
realizuje svoj profilový album

 

tvorba

Diskografia

Kompilácie

  • (1972Chvilka pro písničku - Gustav Brom - Supraphon, LP
    • A4 - Závrať - Helena Blehárová
  • (1973Slovenské evergreeny - Opus, LP
    • B5 - Do zajtra čakaj - Helena Blehárová

Filmografia

  • 1977 -  Štipku soli (TV film)
  • 1973 -  Hroch (Soňa)
  • 1968 -  Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
  • 1965 -  Neobyčejná třída (speváčka)
  • 1966 -  Dáma na kolejích (speváčka)

 

Ocenenia:

1964
2. cena na festivale v Subotici v Juhoslávii s Orchestrom G. Broma (pieseň Mr. Morse, autor B. Hronec)
1966
3.cena na festivale Zlatý Orfeus v Bulharsku

 

galéria

 

video

zdroj: Y. Kajanová: Slovník slovenského jazzu. Národné hudobné centrum, Bratislava 1999, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 30.12.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost