sk  |  en
Utorok | 23.07.2019, 15:28 | meniny: Oľga; zajtra: Vladimír

doplňte alebo opravte informácie

Ida Rapaičová ( 75 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 22.08.1943 Slovensko, Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie lev

čínske znamenie koza

jubileum od narodenia 75 r.

Vzdelanie

1963 VŠMU v Bratislave, odbor herectvo

Životopis

Angažmán
Nová scéna v Bratislave
Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

Na javisku Novej scény v Bratislave pôsobila viac ako štvrťstoročie. Počas svojej hereckej kariéry vytvorila množstvo dramatických postáv. Divákom ostala v pamäti i vďaka úlohe v slovenskej komédii s Jozefom Krónerom Pacho, hybský zbojník. Zahrala si Mášu v Troch sestrách, Ranevskú vo Višňovom sade aj grófku vo Figarovej svadbe. Ešte počas hereckých štúdií začala účinkovať vo filme a televízii. Práve v tom čase zaujala najmä českých režisérov, ale množstvo postáv vytvorila aj v slovenských filmoch a inscenáciách.

Jej výrazný hlas režiséri zakomponovali do množstva rozhlasových hier. Práve za rozhlasovú hereckú tvorbu získala Ida Rapaičová Cenu Janka Borodáča a Krištáľovú ružu, ale aj ďalšie pocty.

Tí skôr narodení si herečku pamätajú aj z nedeľných televíznych päťminútoviek Chvíľka poézie, kde sa prezentovala ako výborná recitátorka.  

V súčasnosti pôsobí pedagogicky na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde učí rozhlasové herectvo a umelecký prednes. Hosťuje v Divadle Jozefa Gregora Tajovského.

Tvorba

Filmografia
1967 Stud (Saša)
1968 Ta třetí (Eva)
1970 Rekviem za rytierov (Lucia)
Eden a potom... (Violetta)
1971 Hľadači svetla (Daniela)
1973 Skrytý prameň (Judita)
1974 V každém pokoji žena (Vlata)
1975 Akce v Istanbulu (Gitta)
Leto s Katkou
Pacho, hybský zbojník (Erdodyová)
1977 Ťapákovci
Zrcadlení (sekretárka)
1978 Buky podpolianske
1982 Predčasné leto (matka)
Smrť pána Golužu (Eva)
Tušenie (Verona)
1984 Atomová katedrála (Daniela)
Vzbúrené mesto
1985 Mlynárka z Arcosu
1987 Smrť s fotografiou
1991 Ružová Anička
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní
Tanec lásky a smrti
1994 Gendúrovci
Národný hriešnik

Dabing
1970 Eden a potom... (Violeta)
1972 Tie malé výlety (Iveta)
1974 V každom počasí (Ľudka Rybanská)
1975 Tetované časom (Viera)
Šepkajúci fantóm (Betka)
1977 Advokátka (Zuzka Štrbíková)
1978 Krutá ľúbosť (Kristka)
1984 Lev Tolstoj (Šurajevová)
1985 Tichá radosť (dr. Galová)
1989 Montiho čardáš (Ikoja)
„V mojom živote prešlo všetko prirodzene - s dobrým i zlým a tak to zdá sa má byť. Ak má človek okúsiť šťastie musí poznať i jeho druhú, odvrátenú tvár a naopak."
zdroj: www.rkhlas.sk (Ružomberský hlas), www.djg.sk (Divadlo Jozefa Gregora Tajovského), www.cfn.cz, www.csfd.cz. Spracovala Monika Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost