sk  |  en
Pondelok | 17.06.2019, 11:11 | meniny: Adolf; zajtra: Vratislav

doplňte alebo opravte informácie

Ingrid Timková ( 52 r.)

herečka, režisérka, pedagogička

Kategória: divadlo, film a TV

* 17.01.1967 Sečovce

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie kozorožec

čínske znamenie koza

jubileum od narodenia 52 r.

Vzdelanie

1981 - 1985 gymnázium, Trebišov
1985 - 1989 VŠMU, Bratislava, odbor: herectvo

Životopis

Ingrid Timková sa narodila v Sečovciach a po absolvovaní trebišovského gymnázia vyštudovala herectvo na VŠMU v Bratislave.
Do Slovenského národného divadla nastúpila v roku 1990 a stvárnila v ňom mnoho zaujímavých postáv. Zahrala si v divadelných hrách Nebezpečné vzťahy, Crapp mi napísal list, Žobrácka opera, Krehká rovnováha, Mačka na horúcej plechovej streche, Návrat straceného ráje alebo Príbeh o láske a cti.
Okrem javiska svojím herectvom upútala aj vo viacerých filmoch. Naposledy v snímkach Horem pádem (2004) a Jak se krotí krokodýli (2006).
Príležitostne hosťuje aj v iných divadlách. Divadelnú réžiu si vyskúšala v Mestskom divadle Bratislava v hre Sama Sheparda Posadnutí láskou.
Ako pedagogička pôsobí na Katedre herectva VŠMU.

V sezóne 2007/2008 sa na doskách SND predstavila ako Kráľovná noci v hre Thomasa Bernharda Ignorant a šialenec, Simone si zahrala v Krajčírkach
Jean-Clauda Grumberga. Bola Monikou v hre Posledná cigara (Bengt Ahlfors), Natáliou Ivanovnou v Troch sestrách (A. P. Čechov) a Abby v diele Neila LaButeho Vykúpenie.

Ocenenia:

1994 Český lev, nominácia za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej roli vo filme Anděl milosrdenství
1997 Magnolia Words (Anjel milosrdenstva)
2004 Český lev, nominácia za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej roli vo filme Horem Pádem
2005 DOSKA za najlepší ženský herecký výkon v hre Thomasa Bernharda Ignorat a Šialenec, kde stvárnila Kráľovnú noci
2006 Cena Krištáľové krídlo za divadlo a film

Tvorba

Filmografia:

1989 Staroružová dráma
1991 Rozruch na onkológii
1991 Skús ma objať (Heda Tomanová)
1992 Výstrel na Bonaparta
1993 Zurvalec
1993 Anděl milosrdenství (Anežka)
1996 Konec velkých prázdnin
1997 Legenda Emöke
1997 Scenár
1998 Knieža
1998 Svetlo
1999 Návrat ztraceného ráje (Pampeliška)
2004 Horem Pádem (Hana Svobodová)
2006 Jak se krotí krokodýli (Anna Rychmanová)

literatúra
zdroj: www.snd.sk; www.csfd.cz; www.cfn.cz; F. Janícek: Who is who v Slovenskej republike, 2003, s. 508

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost