sk  |  en
Utorok | 23.04.2019, 12:55 | meniny: Vojtech; zajtra: Juraj
  • | Svetový deň kníh a autorský práv

    UNESCO, vyhlásený v 1995, oslavuje sa od 1996; výročia velikánov svetovej literatúry M. de Cervantesa, W. Shakespeara, G. de la Vega, M. Druona, V. Nabokova, K. Laxnessa, M. Valleja

doplňte alebo opravte informácie

Ivan Gogál ( 60 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 11.01.1959 Slovensko, Zvolen

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie kozorožec

čínske znamenie prasa

jubileum od narodenia 60 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Detstvo syna divadelníkov (matka - režisérka Marta Gogálová, otec - herec a režisér Ján Gogál) sa odohrávalo nielen v šatniach a zákulisí. Ako šesťročný chlapec hral v inscenácii Strakonický gajdoš na doskách Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Ako desaťročný účinkoval vo filmoch Maroško a Sladký čas Kalimagdory. Od skončenia VŠMU bol členom Činohry Slovenského národného divadla, kde strávil deväť sezón, počas ktorých sa objavil v mnohých výrazných rolách. V 90. rokoch sa objavil vo filme I. Fíly Lea, od polovice 90. rokov sa venoval podnikaniu.

V súčasnosti dabuje, režíruje, hrá a spieva. Objavil sa tiež v muzikáloch Hamlet, Cigáni idú do neba a Krysař.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1982
Vysoká škola múzických umení v Bratislave (odbor herectvo)

 

tvorba

Filmografia

1968 Sladký čas Kalimagdory (Albín)
1980 Hodiny (Piskor)
1982 Dedičstvo
Kouzelné dobrodružství (Gustáv)
1984 Rozprávky 15 sestier: Kováčova múdrosť
Všechno nebo nic (Boris)
1986 Cena odvahy (Andy)
Chlapec do náručia
1987 Južná pošta
Koník z ebenu
O živej vode (slepý sluha)
1988 Parazit
Prípad poručika Seeborna
1989 Tanec nad plačom
Rabaka
1991 Rochade
Ružová Anička
1992 Most
Starec a cár
1995 Škriatok
1996 Lea (Lein otec)
Normálny cvok
1997 Blúznenie srdca a rozumu
1998 Ja nič neviem
Rivers of Babylon (Zdravko)
1999 O lidech a čarodějích
O ľuďoch a čarodejníkoch
2003 Jiný člověk
Za mestskými múrmi – Čierna pani
2005 Medzi nami

 

ostatné informácie

člen činohry SND

 

galéria

zdroj: www.cassovia.sk, www.cfn.cz, www.csfd.cz, spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 07.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost