sk  |  en
Nedeľa | 21.07.2019, 02:03 | meniny: Daniel; zajtra: Magdaléna

doplňte alebo opravte informácie

Ivan Krivosudský ( 83 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 01.03.1927

† 04.12.2010 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie ryby

čínske znamenie zajac

jubileum od úmrtia 8 r.

jubileum od narodenia 92 r.

Vzdelanie

1951 Vyštudoval herectvo

Životopis

Od roku 1949 bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Vytvoril množstvo menších i väčších rolí, presvedčivo stvárňoval tragikomické postavy, nezriedka postavy osudom zmietaných antihrdinov. Protipólom k nim boli úlohy v komédiach, často účinkoval v televíznych zábavných programoch estrádneho charakteru (Silvester, Vtipnejší vyhráva...). Venoval sa tiež dabingu. Po revolúcii sa herecky odmlčal.

Tvorba

Herecká filmografia
1951 Lazy sa pohli (Ďuro Sršeň)
1952 Mladé srdcia (Uhrík)
1956 Čert nespí (Cyril Kvasnička)
Nie je Adam ako Adam
1957 Štyridsaťštyri
1959 Dom na rázcestí
1961 Bratia (nezamestnaný)
Pieseň o sivom holubovi (vojak)
1965 Oko za oko
Žltý dostavník
1966 Majster kat (Gabriel)
1968 Pomsta starej dámy alebo na každého dôjde
Zbehovia a pútnici (Dominika - vykupovač)
1969 Prípad jasnovidca Hanussena
1970 Naši pred bránami (Frank)
1971 Páni sa zabávajú (Demin)
Slávny pes (Kern)
Zaprášené histórie – 5. Pán profesor sa zaľúbil (kat)
Zaprášené histórie – 8. Švihrovská pieseň (sultán)
1972 Ľalie poľné (Kerenský)
1973 Hriech Kataríny Padychovej (Hanuliak)
Skrytý prameň (Abrahámovský)
1974 Kto odchádza v daždi... (Lubina)
1976 Červené víno I-II
1978 Kazko Vlasko
Poéma o svedomí I-II (Štefan Bednár)
Smoliari (profesor Cosínus)
1981 Ďuro – Truľo
Prípad Evy Burdovej
Zázračný autobus
1982 Soľ nad zlato (záhradník)
1988 O láske a slávikoch
1988 Nebojsa (krčmár)
1989 Ohrozený dom
1991 Štúrovci
Variácie slávy
zdroj: Zdroj: Česko-Slovenská filmová databáza (www.csfd.cz), České filmové nebe (www.cfn.cz), www.fdb.cz. Spracovala M. Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost