sk  |  en
Pondelok | 19.08.2019, 01:38 | meniny: Lýdia; zajtra: Anabela, Liliana

doplňte alebo opravte informácie

Jana Kocianová ( 73 r.)

speváčka

Kategória: hudba

* 08.06.1946 Slovensko, Stráže, Slovensko

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie blíženci

čínske znamenie pes

jubileum od narodenia 73 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Speváčka bluesu, džezu aj gospelu Jana Kociánová vyrastala na Záhorí v Šaštíne. Nositeľka troch zlatých Bratislavských lýr začala svoju spevácku kariéru ako 21-ročná po výhre v televíznej súťaži O zlatú kameru. Po maturite, keďže rodičia jej umeleckú kariéru neveľmi schvaľovali, začala študovať na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave a na pedagogickej fakulte. Po angažmán v Nemecku sa vrátila na domáce pódiá hitom Zahoď starosti. Nasledovali pozvania do rozhlasových, televíznych aj nahrávacích štúdií. Jej profesijný i hudobný život do veľkej miery formoval bubeník Josef Škvařil, za ktorého sa po 20-tich rokoch spolužitia vydala. Účinkovala v bratislavskej Tatrarevue, spievala v programoch Karla Gotta. Neskôr mala vlastný hudobný program. Objavila sa aj vo filmovej rozprávke Popolvár najväčší na svete z roku 1982. Po návrate od Karla Gotta sa jej podarilo prelomiť zákaz účinkovania pre Milana Lasicu a Jula Satinského a vytvorila s nimi spoločný program STRETNUTIE, s ktorým za rok odohrali vyše 200 predstavení. Spoluúčinkovala skupina KYVADLO /J.lehotsky tpt, D.Huscava fl/kl/sax, F.Karnok tbn, S.Herko g,I. Lieskovsky bg, A.Bouda/T.Seidmann key, J.Skvaril drs,bandleader, D.Bezakova,K.Bezakova,G.Sustekova voc, V.Kroupa techn. Jana Kocianová má na svojom konte veľa televíznych programov z času na čas reprízovaných a šestnásť dlhohrajúcich platní s jej najznámejšími pesničkami. Zvíťazila s nimi aj na medzinárodných súťažiach, napríklad v nemeckých Drážďanoch a na festivale vo Villachu v Rakúsku.

 

vzdelanie a pôsobenie

-
Farmaceutická fakulta UK v Bratislave
-
Pedagogická fakulta

 

tvorba

Diskografia:

1972 Jana Kocianová
1974 Večná hra
1975 Každý deň
1977 Éj, srdénko moje
1980 Zrkadlá
1983 Sklíčka dávnych stretnutí
1988 Káli Rosita
1994 Každý deň
1994 Spiritual from The Heart
1996 Ja tu zostanem
1999 Evanjelium
2001 Idem domov
2001 Oh When The Saints Go Marchin In
2006 20 NAJ
2007 Pár nôt (2. CD, OPUS)
2009 Otče náš s Jánom Sucháňom

 

galéria

 

video

zdroj: www.korzar.sk, spracovala Monika Martišková
posledná aktualizácia 03.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost