sk  |  en
Sobota | 18.11.2017, 22:11 | meniny: Eugen; zajtra: Alžbeta
  • | Medzinárodný deň geografických informačných systémov

    Medzinárodný deň geografických informačných systémov bol iniciovaný v USA a pripomína sa od roku 1999. Tento deň zdôrazňuje významnú úlohu geografických informačných systémov pri vytváraní geografickej povedomia na celom svete. Geografické informačné systémy sa využívajú napríklad vo vede, pri územnom plánovaní, kartografii, kriminológii alebo logistike.

doplňte alebo opravte informácie

Jaro Filip ( 51 r.)

skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec, spevák ... Človek hromadného výskytu

Kategória: hudba, divadlo, film a TV, tváre a hlasy

* 22.06.1949 Slovensko, Hontianske Moravce

† 11.07.2000 Bratislava

Slovensko

2

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie rak

čínske znamenie byvol

jubileum od úmrtia 17 r.

jubileum od narodenia 68 r.

 

všeobecné informácie

Narodil sa v učiteľskej rodine. Študoval na základnej umeleckej škole v Šahách, ktorú ukončil ako jeden z prvých absolventov.

Začiatkom 60. rokov rokov študoval na konzervatóriu v Bratislave. V tom období bol veľkým obdivovateľom Deža Ursinyho a jeho skupiny Beatmen. V štúdiu pokračoval kvôli zlému prospechu na konzervatóriu v Žiline.

Po jeho absolvovaní hrával v bratislavskom vysokoškolskom klube "Véčko" so skupinou Petra Lipu Blues Five. Zúčastnil sa s ňou aj pražského beatového festivalu v roku 1969. Isté obdobie pracoval v agentúre Slovkoncert. Neskôr študoval na VŠMU dramaturgiu a scenáristiku, kde v roku 1976 promoval.

Významná je jeho spolupráca s Dežom Ursinym, spoločne nahrali legendárny album Provizórium. Neskôr ďalšie. Rovnako plodne spolupracoval s dvojicou komikov Milan Lasica & Július Satinský, s ktorými nahral legendárne albumy „Bolo nás jedenásť“ (1981), „S vetrom o preteky“ (1982), „My“ (1987) a „Sťahovaví vtáci“ (1990). Spolu realizovali aj kabaret „Ktosi je za dverami“ a viacero divadelných projektov.

S manželkou Evou mal tri deti: synov Jara a Lea a dcéru Evu. Jeho dcérou je aj mladá nekonvenčná hudobníčka Dorota Nvotová, ktorú splodil s herečkou Annou Šiškovou.

Vyšla o ňom životopisná kniha „Človek hromadného výskytu“ (Slovart 2002) od Mariana Jaslovského

 

 

 

vzdelanie a pôsobenie

1977 - 1980
VŠMU (odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia)
1977-1980
pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Ako herec pôsobil v divadle „U Rolanda“.
od 1981
bol dramaturgom a hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave.

 

tvorba

Diskografia:

1998 Ten, čo hrával s Dežom
1996 Cez okno
1996 Meditation for Piano - meditačná hudba s originálnymi prírodnými zvukmi

Spolupráca s Richardom Müllerom:

1999 Koniec sveta
1998 Nočná optika
1996 LSD
1994 33

Spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským:

Sťahovaví vtáci
Pred popravou
1987 My
1981 Bolo nás jedenásť
S vetrom o preteky

Spolupráca s Dežom Ursínym:

1994 Príbeh
1992 Ten istý tanec
1991 Do tla
1990 Momentky
1987 Na ceste domov
1986 Zelená
1981 Modrý vrch
1979 Nové mapy ticha
1978 Pevnina detstva
1973 Dežo Ursíny & Provisorium

Filmová hudba:

1998 Film "Rivers of Babylon" - Extrémne trpká komédia o dravcovi, ktorého od vás neoddeľuje žiadna mreža (Na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka)
1997 Dokumentárny film "Času je malo a voda stúpa"
1982 Film "Čarbanice"
1980 Film "Citová výchova jednej Dáši"

Scénická hudba:

1985 Hudba k inscenáciám Činohry Slovenského národného divadla a Novej scény v Bratislave
1984 Dvaja
1984 Výnosné miesto
1984 Tri sestry
1983 Cyrano z Bergeracu
1983 Komik
1983 Marysa
1980 Belasé kone na červenej tráve
1980 Pokus o lietanie
1978 Leocadia

Ďalšie projekty:

Hudba k televíznemu seriálu "Silvánovci"
Hudba k TV inscenácii: Carlo Goldoni - Prefíkaná vdova

Spolupráca s divadlami:

Divadlo U Rolanda
Divadlo pre deti a mládež v Trnave
Divadlo West
Nová scéna
Slovenské národné divadlo
Štúdio S
Prešovské divadlo

Divadelné postavy:

Kone sa strieľajú (Rocky)
Muž ako muž (Galy Gay)
Prostáčik (Gordon, Angličan)
1985 Kvinteto (klavirista)
1983 Finta (Tom)
1983 Kaukazsky kriedovy kruh (spevák)
1983 Ako sme sa hľadali (vojak a učiteľ)
1982 Charlie (Zloduch a Študent)
1982 Hamlet III. (Fengo)
1981 Commune de Paris (Pepe)
1981 Svadba Krecinskeho (Krecinskij)
1978 Teta na zjedenie (Bouda)

Divadelné predstavenia a projekty:

Nikto nie je za dverami - Kabaretný program Štúdia S
Hudobná, herecká a autorská spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Deň radosti - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, postava Klaviristu, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Jubileum - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Sneh sa smial až padal - muzikál
Autorská spolupráca s Dežom Ursínym

Filmové postavy:

1984 Hraný film - O sláve a tráve - muž v montérkach
1987 Televízny film - Albert - Albert
1988 Hraný film - Iba deň - Stano

 

Ocenenia:

Cena ministra kultúry SR mu bola udelená in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.
2004
mu prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam.

 

ostatné informácie

V prvej polovici osemdesiatych rokov bol členom populárnej skupiny YPS.

 

galéria

 

video

zdroj: www.jarofilip.sk
posledná aktualizácia 23.10.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost