sk  |  en
Utorok | 23.07.2019, 15:09 | meniny: Oľga; zajtra: Vladimír

doplňte alebo opravte informácie

Doc. Mgr. Art. Juraj Sarvaš ( 88 r.)

herec, scenárista, režisér, pedagóg, predstaviteľ umeleckého prednesu

Kategória: divadlo, film a TV

* 14.07.1931 Radvaň, Banská Bystrica

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie rak

čínske znamenie koza

jubileum od narodenia 88 r.

Vzdelanie

Narodil sa v Radvani, ktorá je dnes súčasťou Banskej Bystrice. Po ukončení štúdia na
Gymnáziu A. Sládkoviča odišiel za ďalším vzdelaním do Bratislavy, kde sa zapísal na štúdium herectva u profesora Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení. V roku 1955 absolvoval VŠMU v Bratislave.
Ochotníckej činnosti sa venoval už počas gymnaziálnych štúdií vo zväzáckom súbore, neskôr v Mestskom divadelnom združení v Banskej Bystrici, kde zaujal ako Ján v Kozom mlieku (1949), Vinco v Bukoch podpolianskych (1950) a i.

Životopis

Divadlo:
Ako mladý herec nastúpil do DJGT vo Zvolene. V divadle vytvoril desiatky charakterových typologických postáv. Hereckým naturelom, impozantným mužným zjavom a príjemne zafarbeným, melodickým hlasom bol výrazným predstaviteľom rozmanitých typov mladých mužov v súčasnom i klasickom repertoári zvolenskej činohry – Dr. Habura (Pacient stotrinásť, 1955); Braňo (Nepokojná mladosť, 1957); Rohoň (Dobrodružstvo pri obžinkoch, 1959); Eben (Túžba pod brestami, 1959) a iné. Po siedmich rokoch na divadelných doskách vo Zvolene prijal v roku 1962 angažmán do Slovenského národného divadla v Bratislave, kde pôsobil do roku 1996. Sklon k heroickému pátosu a expresívnemu hereckému prejavu zúročil v podaní viacerých shakespearovských postavách. V hrách modernej svetovej dramatiky stvárňoval charakterové typologické portréty: Dubois (Svätá Jana, 1961); Phyleus (Herkules a Augiášov chliev, 1963); Jevtušenko (Človek s puškou, 1977); Hermann (Bockerer, 1986) a iné.

Film:
Popri divadle pôsobil vo filme, televíznych inscenáciách pre dospelých, pre deti a mládež, v rozhlase, je autorom scenárov, účinkujúcim režisérom v rámci mnohých kultúrno-spoločenských podujatí.
Počas svojej dlhoročnej kariéry sa venuje aj dabingu.

Umelecký prednes:
Svoju činnosť orientoval aj na sólovú recitáciu. V mysliach sa nám vybaví nezabudnuteľná „Chvíľka poézie“ v nedeľu večer, ktorá navodzovala kľud a harmóniu. Dnes je dušou Poetického štúdia, je jeho organizátor, scenárista i režisér.

Publikačná činnosť:
Popri recitácii je písanie jeho druhým koníčkom. Už vo zvolenskom divadle napísal a zinscenoval satirické pásmo ZAČALO TO V MÚZEU. Inscenácia, ktorá sa hrala začiatkom šesťdesiatych rokov, bola stiahnutá z obehu, lebo bola príliš satirická. PRÍHODY KAMELOTA je autobiografiou malého Sarvaša, ktorý v srdci SNP predával revolučné noviny, čo bol veľký zážitok.
Úspech mala aj rozhlasová hra HAVRANY. Slovenské národné povstanie je jeho citlivou strunou, boli doň zaangažovaní aj jeho traja bratia a sám na svojej koži a vo svojej duši pocítil, čo to bolo v tých časoch, prežiť ťažkú dobu, na hrane života a smrti. Dlhé roky strávené v SND, ale aj sedemročné pôsobenie vo zvolenskom divadle ho podnietilo k napísaniu spomienok SPOZA KULÍS. Spomína v nej na svojich vynikajúcich profesorov – Andreja Bagara, Jána Borodáča, Oľgu Borodáčovú, Hanu Meličkovú, Viliama Záborského, Mikuláša Hubu, Ctibora Filčíka, ktorí boli aj jeho kolegami a dobrými priateľmi. V knihe sú i portréty ďalších hercov ako Ivana Mistríka, Márie Prechovskej, Márie Markovičovej, Františka Dibarboru a mnohých iných. Kresbami ju vtipne ilustroval Karol L. Zachar.
Výber z veršov MOJE NAJMILŠIE VERŠE a hra VYSLANEC ZVOLENSKÝ

Pedagogická činnosť:
Svoje majstrovské umenie odovzdával študentom na svojej alma mater v Bratislave a od roku 1997 aj na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Tvorba

Z hereckej filmografie:

1957 – Štyridsaťštyri
1961 – Ľubov Jarová (TV film)
1967 – Hernani (TV film)
– Zmluva s diablom
1968 – Niet inej cesty
– Stopy na Sitne
1969 – Generácia (seriál)
1971 – Zlozor
– Svätá Barbora (TV film)
1972 – Zajtra bude neskoro
1973 – Horká zima
– Skrytý prameň
1974 – Naši synovia (TV film)
1975 – Šepkajúci fantóm
– Strieborný jaguár (inscenácia)
1976 – Stratená dolina
1977 – Rachotilkovia (TV seriál)
– Vítězný lid
1978 – Poéma o svedomí I. – II.
1979 – Choď a nelúč sa
– Pozor na anjelov (inscenácia)
1980 – Pomsta mŕtvych rýb
1981 – Po deviatich rokoch (TV film)
1982 – Predčasné leto
1983 – Heloisa a Abelard (TV film)
1983 – Správa o chirurgii mesta N (inscenácia)
1984 – „Rozprávky pätnástich sestier“ (TV seriál)
1995 – Auf dűnnem Eis (TV film)

Ocenenie:

1981 – nositeľ vyznamenania Za vynikajúcu prácu
1982 – Krištálová ruža
1984 – Zaslúžilý umelec
2009 – prezident SR mu udelil na návrh vlády SR štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky najmä v oblasti hovoreného umeleckého slova
zdroj: www.vkmk.sk

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost