sk  |  en
Streda | 20.02.2019, 00:21 | meniny: Lívia; zajtra: Eleonóra
  • | Svetový deň sociálnej spravodlivosti

    Vyhlásený novembri roku 2007 na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a pripomíname si ho od roku 2009. Členské štáty sa venujú podpore sociálneho rozvoja ostatných členských krajín.

doplňte alebo opravte informácie

Karel Gott ( 79 r.)

je český spevák

Kategória: umenie a kultúra, hudba

* 14.07.1939 Česko, Plzeň

Česko

0

domovský štát Česko

pohlavie muž

znamenie rak

čínske znamenie zajac

jubileum od narodenia 79 r.

 

všeobecné informácie

Je vyučený elektrikár. Začiatok jeho kariéry sa viaže k roku 1958, kedy sa prihlásil do súťaže „Hľadáme nové talenty“. U poroty operný lyrický tenor oproti hlasom z tej doby na plnej čiare prepadol, no vyvolal záujem publika. Pre neprestávajúce ohlasy ľudí sa porota rozhodla, že dá nakoniec angažmán Karlovi Gottovi v jednej kaviarni v Prahe. Neskôr začal študovať operný spev na Pražskom konzervatóriu.

Jeho popularita stúpa už od roku 1960. V roku 1962 ho prijala k sebe úspešná hudobná firma Supraphon a za rok 1963 dostal prvého - vtedy ešte Zlatého - slávika. Ďalší prevrat v jeho kariére sa uskutočnil v roku 1971, kedy bolo viac ako 1 mil. platní porozvážaných po celej Európe. Za tento úspech dostal diamantovú platňu.

Jeho najúspešnejšia pieseň Lady carneval z roku 1968 dostala vždy nejakú cenu. Lady carneval spieval Gott vo viac ako 60 štátoch sveta a veľakrát ju chceli počuť aj niekoľkokrát za sebou. Je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako stálica popmusic a tiež ako spevák s najpestrejším repertoárom. V roku 1969 nahral platňu Vánoce ve zlaté Praze, ktorej sa predalo cez 13 mil. nosičov. V roku 1977 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1985 titul národný umelec. Za rok 2011 Karel Gott dostal 37. Českého slávika.

Karel Gott - pôsobí na scéne viac ako 50 rokov, je držiteľom 37 slávikov, vlastní okolo 60 zlatých platní, 2 strieborné platne, 7 diamantových platní. 

 

tvorba

Piesne

Najznámejšie piesne

60. roky: Mám rozprávkový dom (1966); Lady Carneval; Láska bláznivá; Trezor; Den je krásný; Oči sněhem zaváté

70. roky: Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?; Paganini; Kam tenkrát šel můj bratr Jan; Babička; Měsíční řeka

80. roky: Včelka Mája; Čau lásko; Je jaká je; Zvonky štěstí

90. roky: Když muž se ženou snídá;, Kakaová

po roku 2000: Pokaždé; Znám, jak je krásné lásku dát
 

Filmografia

1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera (hlas spevu titulnej postavy)

1964 Kdyby tisíc klarinetů

1966 Revue v mlze / Revue na scestí (TV)

1967 Mučedníci lásky

1967 Ta naše písnička česká

1969 Slasti Otce vlasti – dvorný spevák

1969 Charleys Onkel (SRN)

1972 Dorotka a zpěvák

1974 Hvězda padá vzhůru

1975 Romance za korunu

1976 Parta hic

1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntag – Karel Gott

2001 Z pekla štěstí 2 (2001) – Lucifer
 

Filmové piesne

Okrem iných piesní naspieval titulnú pesničku do českej, nemeckej aj slovenskej verzie animovaného seriálu Včielka Maja.

Od neho pochádza aj pieseň Jdi za štěstím z rozprávky Jak se budí princezny, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš ? z rozprávky Tři oříšky pro Popelku alebo Krev toulavá z TV seriálu Cirkus Humberto.

Karel Gott spieval aj titulnú melódiu So Far vo filme Limonádový Joe aneb Koňská opera. Hlavnú úlohu dudáka Švandy si zahral v hudobnom filme Hvězda padá vzhůru, viackrát hral vo filmoch sám seba.

V roku 2008 Karel Gott naspieval titulnú pieseň s názvom Voľnosť do filmu Cinka Panna od režiséra Dušana Rapoša, hudbu k piesni zložil Vašo Patejdl a text napísal Kamil Peteraj.

 

ostatné informácie

Rodina Karel Gott sa dňa 7. januára 2008 v Las Vegas oženil s dlhoročnou priateľkou Ivanou Macháčkovou, s ktorou má dcéru Charlottu Ellu a od 28. mája 2008 druhú dcéru Nelly Sofiu. Z predchádzajúcich vzťahov má dcéru Dominiku a Luciu.
ženatý

 

galéria

zdroj: wikipedia.org
posledná aktualizácia 27.05.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost