sk  |  en
Streda | 24.04.2019, 10:16 | meniny: Juraj; zajtra: Marek
  • | Deň skautov

    Patrónom skautov je sv. Juraj, ktorý je legendou bojujúcou za dobro a spravodlivosť. Zakladateľom skautingu je Lord Baden-Powell, ktorý vybral pre skautov znak v podobe ľalie. Pôvodne slúžil na označovanie severu na mapách námorníkov. Skauti by v tento deň mali obnoviť svoj skautský sľub, záväzok boja dobra proti zlu, pravdy proti lži, lásky proti nenávisti. Skauti sú ochrancovia chorých a slabších, sú vždy pripravení vykonať dobrý skutok, pomôcť blížnemu, chrániť prírodu a cenné ľudské výtvory.

  • | Svetový deň laboratórnych zvierat (UNESCO)

    Svetový deň laboratórnych zvierat, známy aj ako Deň boja proti vivisekcii, bol vyhlásený v roku 1979 britskou Národnou spoločnosťou proti vivisekcii (NAVS). Bol stanovený na deň, kedy sa v roku 1882 narodil Lord Hugh Dowding, maršal letectva a prezident NAVS. Cieľom tohto dňa je informovať verejnosť o náhradných vedeckých možnostiach pre výskum v oblasti kozmetiky, toxikológie, medicíny a zmierniť alebo zakázať testovanie kozmetiky na zvieratách. Spotrebitelia by si mali uvedomiť, že v mene vedy je spôsobené utrpenie a bolesť miliónom zvieratám, a tak by mohli bojovať proti vivisekcii nákupom výrobkov netestovaných na zvieratách.

  • | Svetový týždeň laboratórnych zvierat

    Svetový týždeň laboratórnych zvierat sa pripomína od roku 1986. Aktivisti organizujú zhromaždenia, protesty, tlačové konferencie a ďalšie akcie na ochranu zvierat, ktoré zbytočne trpia v laboratóriách po celom svete, a proti vivisekcii. Akcie sú zamerané na upozornenie verejnosti o testoch na zvieratách, protest proti používaniu živých zvierat pre výskum.

  • | Sviatok sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov a skautov

    Sviatok sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov, a skautov, ale aj roľníkov, baníkov, sedlárov, kováčov, debnárov,artistov, koní a dobytka, pocestných, chovancov v ústavoch. Sv. Juraj je zobrazovaný ako mladý a krásny bojovník v rytierskom pancieri sediaci na koni a dorážajúci na draka, ktorý sa zvíja pod koňom. Podľa tradícii bol Juraj vojakom rímskeho cisára Diokleciána. V čase tvrdých zákonov proti kresťanom, niekedy medzi rokmi 303-305, Juraj pristúpil pred cisára a smelo bránil a vyznával vieru v Ježiša Krista. Za svoj čin bol uvrhnutý do väzenia a sťatý.

doplňte alebo opravte informácie

Karol Čálik ( 74 r.)

herec, spevák (tenor)

Kategória: divadlo, film a TV

* 15.03.1945 Slovensko, Trnava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie ryby

čínske znamenie kohút

jubileum od narodenia 74 r.

Vzdelanie

1966 VŠMU v Bratislave, odbor herectvo

Životopis

Karol Čálik je slovenský herec a spevák, rodák z Trnavy. Po ukončení štúdia na VŠMU v Bratislave nastúpil v roku 1966 do Činohry Slovenského národného divadla. V roku 1968 sa stal sólistom spevohry. Vynikajúci herec a talentovaný spevák sa divákom predstavil aj vo viacerých filmoch. Hral aj na Novej scéne, hosťoval v divadle Aréna, učil na konzervatóriu.
Karol Čálik je ženatý, má dve deti.

Kariéra:

1966 Činohra SND v Bratislave
1968 sólista spevohry

Tvorba

Filmografia:

1965 Námestie svätej Alžbety
1968 Dialóg 20-40-60 (chuligán)
1969 Generácia (Julo Holko)
1969 Génius (výtvarník)
1970 Zločin slečny Bacilpýšky (Dodino)
1971 Hľadači svetla (Willy)
1972 Tie malé výlety
1974 Skrytý prameň (tovariš)
1974 Deň, ktorý neumrie (Jamriško)
1974 Veľká noc a veľký deň
1974 Figliar Šťopka
1974 Šťopka a Šidielko
1975 Pacho, hybský zbojník (Jano)
1975 Zlaté jabĺčko
1976 Stratená dolina (Ferdo)
1976 Sokovia
1977 Advokátka (Dežo)
1978 Poéma o svedomí I-II (partizán Ďuro)
1978 Kazko Vlasko
1978 Na vysokej skale: Spišský rebel
1979 Rosnička
1979 Hra na telo
1979 Prerušená hra (Frido Megál)
1981 Noční jazdci (Štefan Hnáci)
1981 Člny proti prúdu (Korček)
1982 Za humny je drak
1983 Drotár
1984 Falošný princ (konský handliar)
1984 Drevená krava
1986 Dobríčko
1986 Galoše šťastia (falošný lampár)
1986 Polepetko
1986 Utekajme, už ide!
1987 Přátelé bermudského trojúhelníku, 2. Expres do Bratislavy (Tonda)
1987 Začiatok sezóny (Fero)
1987 Nové Pištáčikove dobrodružstvá
1988 Hurá za ním (Cejpek)
1989 V meste plnom dáždnikov (Duban)
1990 Modrý Jonatán
1991 Un coeur ŕ prendre (Dva kroky od raja), Francúzsko (Trombonne)
1992 Most
2001 Hana a její bratři (Kveta)
2001 Zlatý chlieb
2004 Prirodzená smrť

Dabing:

1987 Pehavý Max a strašidlá (Henry)
zdroj: www.cfn.cz, www.csfd.cz, www.sfd.sfu.sk. Spracovala M. Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost