sk  |  en
Streda | 19.05.2021, 04:21 | meniny: Gertrúda; zajtra: Bernard
  • | Medzinárodný deň mlieka

    Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF). Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

  • | Svetový deň hepatitídy

    Svetový deň hepatitídy vznikol na podnet Svetovej aliancie pre hepatitídu (WHA) v roku 2008 a je sponzorovaný WHO. Vírusová hepatitída je ochorenie pečene, pri ktorom dochádza k poškodeniu až zániku pečeňových buniek. Cieľom je zvýšenie celosvetového povedomia o hepatitíde typu B a C, ktoré sú životu nebezpečné a podporiť tak jej prevenciu, diagnostiku a liečbu.

doplňte alebo opravte informácie

Karol Zachar ( 85 r.)

vlastným menom Karol Legény, herec, divadelný režisér, scénický a kostýmový výtvarník, pedagóg, národný umelec, otec herca Jána Zachara

Kategória: divadlo, film a TV

* 12.01.1918 Svätý Anton

† 17.12.2003 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie kozorožec

čínske znamenie kôň

jubileum od úmrtia 17 r.

jubileum od narodenia 103 r.

 

všeobecné informácie

Karol L. Zachar mal iba štyri roky, keď mu zomrela mama. Otec sa druhýkrát oženil, no rodičia dali všetky štyri deti do sirotinca. Meno Zachar si dal práve po mame. Pod vplyvom rodičov sa pôvodne chcel stať výtvarníkom a toto povolanie odišiel študovať do Prahy, no láska k herectvu bola silnejšia. Štúdium výtvarníctva zanechal a v roku 1938 sa stáva členom SND. Neskôr v tom istom divadle pôsobí ako režisér. Herecky debutoval vo filme Varúj...! režiséra Martina Friča. Stvár­ňoval postavy rôznych dedinských typov, figliarskych starcov či múdrych dedov s neopakovateľným hlasovým zafarbením. Na prelome 40.a 50. rokov účinkoval aj v niekoľkých českých filmoch. Vystupoval v rozhlase, televízii aj vo filme. Výtvarné nadanie uplatnil ako výtvarný poradca, návrhár kostýmov a maskér. Umelecké maskérstvo prednášal na konzervatóriu a na VŠMU. Jadrom jeho pedagogickej práce však bola herecká tvorba. Vychoval viacero hereckých generácií a formoval ich nielen umelecky, ale aj ľudsky. Známy je aj ako karikaturista (jeho karikatúry hercov vyšli i knižne) a folklorista. V 70. rokoch prekladal z francúzštiny, preložil napríklad Moliérovho Georgea Dandina. Medzi najznámejšie a najúspešnejšie diela patrí muzikál Na skle maľované, ktorý má na konte viac ako päťsto repríz a domáha sa ho už tretia divácka generácia.

 

vzdelanie a pôsobenie

1936 - 1938
ČVUT v Prahe
1938 - 1940
Filozofická fakulta UK
1942 -
Štátne konzervatórium v Bratislave (odbor herectvo)
1939
Činohra SND (od roku 1965 aj režisér)
1942-1956
pedagóg na Štátnom konzervatóriu
1950-1983
pedagóg na VŠMU (1959 – docent, 1969 – profesor)

 

tvorba

Herecká filmografia
1947: Varúj...!
1948: Bílá tma (čitateľ), Čertova stena (účtovník Durný), Vlčie diery (drotár Jožko)
1949: Čertova stena
1950: Karhanova parta (chorý dedo z Piešťan), Kozie mlieko (Beňadik Frniak), Priehrada (Karol)
1952: Nástup (Palme)
1953: Rodná zem (Drozdík)
1956: Ztracená stopa (bača)
1957: Zemianska česť (Ondrej Levický)
1958: Dáždnik svätého Petra (sv. Peter)
1962: Trasorítka
1962-63: Jánošík I-II (dedo)
1964: Balada o Vojtovej Maríne
1966: Tango pre medveďa (Beno)
1967: Rok na dedine (Tutura)
1971: Kocúrkovo
1975: Pacho, hybský zbojník (starec)
1977: Rača, láska moja (Anton)
1978: Nie! (gazda Cesnak)
1979: Hordubal, Višňový sad
1980: Otec ma zderie tak či tak (strýc Zahruška)
1981: Plavčík a Vratko (Vratko)
1986: Alžbetin dvor
1987: Začiatok sezóny (Karol Vicen)
1988: Letiace tiene
1989: Reverend

1991: Štúrovci

1992: Starec a cár

Spev
1954: Ještě svatba nebyla (Javorník, Javorník; Hej, ovečky; Na tej hore, na tej)

Odborný poradca
Varúj! (1947) – výtvarný poradca
Rodná zem (1953) – umelecký poradca
Zemianska česť (1957) – historicko-umelecký a kostýmový poradca
Dáždnik svätého Petra (1958) - historicko-výtvarný poradca

Režisér
1962: Trasorítka
1967: Rok na dedine
1969: Rozmarín
1971: Kocúrkovo
1974: Škriatok
1980: Čarovná čaša, Na skle maľované
1985: Kamenný chodníček

Knižná tvorba
1956: Slovenskí divadelníci v kresbách K. L. Zachara.

 

Ocenenia:

1949
Národná cena za herecký výkon vo filme Vlčie diery
1966
titul Zaslúžilý umelec
1978
národný umelec
1989
Cena za mužský herecký výkon vo filme Začiatok sezóny, 26. FČSF, Brno
1989
Cena za najlepší mužský herecký výkon vo filme Začiatok sezóny, 15. MFF poľnohospodárskych a ekologických filmov Santarem, Portugalsko

 

ostatné informácie

„Aj bez slova vieme, či nás niekto ľúbi, alebo či nás nenávidí.“

 

galéria

zdroj: www.civil.gov.sk, www.filmsk.sk, České filmové nebe (www.cfn.cz), www.csfd.cz., foto: www.sfd.sfu.sk, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 22.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost