sk  |  en
Piatok | 21.09.2018, 03:50 | meniny: Matúš; zajtra: Móric
  • | Medzinárodný deň mieru

    OSN, vyhlásený v roku 1981, oslavuje sa od roku 1982

  • | Svetový deň Alzheimerovej choroby

    Svetový deň Alzheimerovej choroby je podporovaný organizáciami WHO a ADI (Alzheimer’s Disease International) a pripomína sa od roku 1994. Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie a v súčasnosti sa stáva celospoločenským problémom. Prevenciou problémov s pamäťou je aktívna starostlivosť o svoju pamäť v podobe tréningov pamäte. Cieľom dňa je zvýšiť povedomie o tejto chorobe, jej dopade na rodiny, komunity, národy a zlepšiť poskytovanie služieb pre ľudí s Alzheimerovou chorobou a ich opatrovateľom.

  • | Svetový deň vďačnosti

    Svetový deň vďačnosti bol zahájený na Havaji počas Dňa vďakyvzdania v roku 1965. Deň je príležitosťou ukázať svoju vďačnosť a uznanie, oceniť významné veci a činnosti jednotlivcov alebo skupiny.

doplňte alebo opravte informácie

Leopold Haverl ( 79 r.)

herec

Kategória: umenie a kultúra, divadlo, film a TV

* 16.02.1936 Slovensko, Bratislava

† 05.02.2016 Slovensko, Bratislava

Slovensko

4

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie vodnár

čínske znamenie potkan

jubileum od úmrtia 2 r.

jubileum od narodenia 82 r.

 

všeobecné informácie

Leopold Haverl sa narodil 16.2.1936 v Bratislave. Vyrastal v tieni divadla. Jeho otec bol osvetľovačom v Slovenskom národnom divadle a práve z osvetľovacieho mostíka sledoval Leopold prvé predstavenia. Najskôr ho lákala hudba a predstavoval si, že bude skladať piesne. Nakoniec vyhralo divadlo. Hudbe však ostal verný a hral na gitaru a klavír.

Tvrdil, že receptom na dlhovekosť je vnútorný pokoj.

Hlasom Leopolda Haverla sa k nám prihovárajú rôzne postavy strieborného plátna. K najznámejším patrí profesor Dumbledore zo série o Harrym Potterovi a čarodejník Gandalf z Pána prsteňov.

Zomrel 5. februára 2016 po vážnych problémoch s obličkami

Rád Relaxoval v záhradke a na prechádzkach so psom.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1954
ODK pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave
1954 - 60
Dedinské divadlo
1960 - 65
KD Trnava
1965 - 68
Divadlo poézie
od 1968
Činohra SND

 

tvorba

Postavy stvárnené v Činohre SND

1967 - 1968 B. Brecht: Kaukazský kriedový kruh (Simon Chachava a.h.)
1969 - 1970 I. Madách: Tragédia človeka (Adam)
1970 - 1971 F. M. Dostojevskij: Zločin a trest (Raskoľnikov), W. Shakespeare: Komédia omylov (Dromio Efezský)
1971 - 1972 F. Crommelynck: Rozkošný paroháč (Pétrus)
1974 - 1975 E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač)
1978 - 1979 R. Rose: Dvanásť nahnevaných mužov (Porotca č. 3)
1979 - 1980 J. Radičkov: Pokus o lietanie (Kantor Cyro)
1980 - 1981 F. M. Dostojevskij: Bratia Karamazovovci (Dimitrij)
1981 - 1982 E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač), N. V. Gogoľ: Revízor (Mešťanosta)
1982 - 1983 O. Zahradník: Omyl doktora Moresiniho (Alberto Moresini)
1984 - 1985 W. Shakespeare: Henrich IV. (Sir John Falstaff)
1985 - 1986 P. Preses-U. Becher: Bockerer (Karl Bockerer)
1990 - 1991 A. Miller: Smrť obchodného cestujúceho (Willy Loman), E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač)
1999 - 2000 A. Miller: Cena (Gregory Solomon)
1990 - 2007 Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Rugby)
1995 - 2007 Edmond Rostand: Cyrano z Bergeracu (Bertrandu)
1995 - 2007 Carlo Goldoni: Čertice (Vicenzo)

Hosťovanie v muzikáloch

2001 - 2004 Grék Zorba (DAB Nitra)
2006 - 2007 Hello Dolly (Horace, Divadlo Nová scéna)
2003 - 2007 Adam Šangala (bábkar, DAB Nitra)

Filmografia

1967 Dáma
1968 Niet inej cesty (hostinský)
1968 Traja svedkovia (Kamil Žiaranský)
1970 Naši pred bránami (Martin)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa – 7. Na džentrickom plese (Bohm)
1971 Hájnikova žena
1971 Hľadači svetla (Paul)
1972 Človek na moste (nemecký veliteľ)
1972 Divá kačka
1972 Mam´zelle Nitouche
1972 Ruža z Herátu
1974 Do zbrane, kuruci! (Vitál)
1974 Trasovisko
1975 Straty a nálezy
1976 Komunisté (tajomník OV KSS)
1976 Demeterovci
1977 Penelopa (Stanko)
1977 Vítězný lid (Ladislav Novomeský)
1977 Zrcadlení (Lariš)
1977 Súkromná vojna (Dr. Krivoš)
1977 Vzkriesenie Míny
1978 Buky podpolianske
1978 Gábor Vlkolinský
1978 Poéma o svedomí I-II (Ladislav Novomeský)
1979 Krásna Ľudmila
1979 Višňový sad
1979 Vojvodkyňa z Amalfi
1979 Tři od moře (kapitán)
1980 Čarovná čaša
1980 Demokrati (Tolkoš)
1980 Na skle maľované
1980 Podobizeň prvej lásky
1981 Noční jazdci (Babušek)
1981 Plavčík a Vratko (mlynár)
1982 Život bez konca
1982 Zločin a pokánie
1983 Putování Jana Amose (Rembrandt)
1983 Zakýlska Veronka
1984 Berdiho koberec
1984 Loktibrada
1984 Profesor na bielom koni
1985 Mlynárka z Arcosu
1986 Kohút nezaspieva (Samko Uhrík)
1986 Polepetko
1986 Posledná zastávka
1986 Rodina Tjaeldovcov
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
1987 Neďaleko do neba (farár)
1988 Letiace tiene
1988 Mikola a Mikolko
1988 Prípad poručíka Seeborna
1988 Zlaté vajíčko
1989 Barón
1990 Rozprávka o tichej krajine
1990 V rannej hmle (major Fridrich)
1991 Alizuna
1991 Ružová Anička
1992 Výstrel na Bonaparta
1993 Pod vládou ženy a aj na svitaní
1993 Pustatina lásky
1994 Maťo Palica
1994 Zo života dona Juana
1996 Zlodejka
2000 Ako divé husi
2000 Douhová panna
2005 Rodinné tajomstvá
2005 Adam Šangala
2005 Výberová

2007 Ordinácia v ružovej záhrade

2008 Áno, miláčik

2009 Zasaženi bleskem

2010 Kriminálka Staré mesto

2011 Zlomok sekundy

2014 Divoké kone, Doktori, Chrobák v hlave, Piknik, Tajné životy

Dokumentárne

1967 Stretnutie s básnikom Pavlom Horovom

1976 Komunisté

1997 Portrét

2014 Návraty k hereckým legendám: Leopold Haverl


Dabing
1966 Panna zázračnica (Gallo)
1971 Slávny pes (von Milch)
1971 Zlozor (vladyka)
1972 Ľalie poľné (Hejgeš)
1976 Sebechlebskí hudci (Dóci)
1979 Hordubal (Hordubal)
1982 Tušenie (major)
1984 Kráľ Drozdia brada (kráľ)
1984 Falošný princ (sultán)
1987 O živej vode (kráľ)
1991 Rošáda (Melkovič)

 

Ocenenia:



 

1977
Cena A. Bagara
1980
Zaslúžilý umelec
1984
Zlatý krokodíl
1987
Laureát štátnej ceny Klementa Gottwalda
2001
Krištáľová ruža (Poděbrady, ČR) za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy
2006
Pribinov kríž I. triedy
2006
Mimoriadna cena Krištáľové krídlo za celoživotné dielo
2006
Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo

 

ostatné informácie

člen činohry SND

 

galéria

 

video

zdroj: www.snd.sk, www.csfd.cz, www.cfn.cz, www.dab.sk, spracovala: Mária Deličová
posledná aktualizácia 08.02.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost