sk  |  en
Utorok | 21.05.2019, 10:46 | meniny: Zina; zajtra: Júlia, Juliana

doplňte alebo opravte informácie

Marek Ťapák ( 59 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 22.04.1960 Slovensko, Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie býk

čínske znamenie potkan

jubileum od narodenia 59 r.

 

všeobecné informácie

Marek Ťapák herecký talent zdedil zrejme po otcovi, známom hercovi a režisérovi Martinovi Ťapákovi. Marek mal 3 roky, keď hral vo filme Jánošík úlohu malého chlapca. Ako dieťa hral ešte vo filmoch Živý bič v roku 1966 a Putovanie do San Jaga z roku 1973. V roku 1982 si zahral postavu Radka v rozprávke Popolvár najväčší na svete, kde hral po boku známych hercov Jozefa Kronera a Vlada Müllera. O rok neskôr - 1983 - ukončil štúdium na VŠMU a vo svojej hereckej kariére pokračoval na doskách Novej scény, ktorej sa stal v roku 1996 umeleckým šéfom. Od roku 1998 do roku 2001 bol aj jej riaditeľom.

Najvýznamnejšie divadelné herecké úlohy stvárnil v Don Juan, alebo Láska ku geometrii. Účinkoval v televíznom seriáli Povstalecká história (1984). Spolupracoval na televíznom projekte režiséra Vladimíra Micháleka Záchranári (2003). Vo filme debutoval v detských úlohach, ktoré režiroval jeho otec. Objavil sa tiež vo filme Sagarmatha (1988). Nakrúcalo sa v extrémnych podmienkach priamo na Mount Evereste, kde sa vo výške 5370 metrov n. m. nachádzal základný tábor. Hral aj vo filme Keď báčik z Chochoľova umrie a v seriáloch Štúrovci, Záchranári, Odsúdené a Dr. Ludsky. V roku 2012 mal premiéru film Tanec medzi črepinami, kde sa Marek Ťapák ujal hneď niekoľkých funkcií – od režiséra, cez scenáristu až k hlavnej postave filmu.

 

vzdelanie a pôsobenie

1983 -
Vysoká škola múzických umení Bratislava

 

tvorba

Filmografia

1963 Jánošík I-II
1966 Živý bič (Adamko)
1973 Putovanie do San Jaga (Tomáš)
1981 Plavčík a Vratko (Otlak)
1982 Popolvár, najväčší na svete (Radko)
1983 Letný strom radosti (šofér)
1984 Návrat Jána Petru (Michal Chebeň, Ivan Chebeň)
1985 Skleníková Venuša (Zolo Páleš)
1986 Kohút nezaspieva (tulák)
1988 Sagarmatha (Tóno)
2009 Odsúdené (Roman Kollár)

2012 Tanec medzi črepinami (námet, scenár, réžia)

2013 Horúca krv (Doktor Peter Šesták)

2014 Chlapi neplačú (Boris Fajnor)

 

 

galéria

zdroj: www.wikipedia.org
posledná aktualizácia 15.01.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost