sk  |  en
Pondelok | 20.11.2017, 03:25 | meniny: Félix; zajtra: Elvíra
  • | Deň spriemyselnenia Afriky

    V decembri 1989 Valné zhromaždenie OSN uznalo 20. november Dňom spriemyselnenia Afriky (Africa Industrialization Day). Jedná sa o deň, kedy vlády a ostatné organizácie v mnohých Afrických krajinách prezentujú skúmané spôsoby stimulácie Africkej industrializácie.

  • | Medzinárodný deň bez fajčenia

    Medzinárodný deň bez fajčenia, alebo tiež nefajčiarsky deň, je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine (UICC). Tento deň je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o cigaretách, o ich negatívnom vplyve na ľudský organizmus, o riziku ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo – cievnych chorôb. Hlavným cieľom je presvedčiť ľudí, aby sa vzdali tejto drogy a spoločne vyvinuli úsilie boja proti zákerným chorobám vedúcich k predčasnej smrti.

  • | Medzinárodný deň modlitieb za prenasledovanú cirkev a prenasledovaných kresťanov

    Medzinárodný deň modlitieb za prenasledovanú cirkev a prenasledovaných kresťanov je podporovaný Medzinárodnou evanjelickou alianciou od roku 1996. Deň je venovaný modlitbám za veriacich po celom svete, ktorí kvôli viere v Ježiša Krista trpia prenasledovaním a násilím. Cieľom je upozorniť na túto skutočnosť a vytvoriť vhodné opatrenia k vytvoreniu náboženskej slobody.

  • | Svetový deň detí

    Hoci na Slovensku sa Medzinárodný deň detí oslavuje 1. júna, celosvetovo bolo jeho stanovenie odporúčané na 20. novembra. Odporučenie dalo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov uznesením 836 (IX) zo dňa 14. decembra 1954. V tento deň by sme si mali pripomínať bratstvo a porozumenie medzi deťmi a mali by sme ho venovať aktivitám s deťmi, myslieť na ich dobro a životné podmienky vo svete. Výbor tiež odporúčal zasvätiť tento deň myšlienke a cieľom Charty národov.

doplňte alebo opravte informácie

Martin Gregor ( 75 r.)

popredný herec SND

Kategória: divadlo, film a TV

* 14.11.1906 Slovensko, Trnava

† 29.06.1982 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie škorpión

čínske znamenie kôň

jubileum od úmrtia 35 r.

jubileum od narodenia 111 r.

Životopis

Martin Gregor je slovenským divadelným hercom, jednou zo zakladajúcich osobností slovenského profesionálneho divadelníctva. Svoje herecké umenie predvádzal nie len na doskách Slovenského národného divadla, ale tiež v rozhlase, televízii a vo filme.
Slovenský herec je rodákom z Trnavy, narodil sa v roku 1906 ako Martin Guttman, bol židovského pôvodu.
Svojimi komedianskými výstupmi zabával okolie už v detstve a neskôr začal pôsobiť vo niekoľkých ochotníckych súboroch. Ako vyučený sústružník pracoval v trnavskom Coburgu, no po otvorení Hudobno-dramatickej akadémie v Bratislave, sa rozhodol študovať herectvo. Nadaný žiak sa do Slovenského národného divadla dostal už v sezóne 1932/1933 ako študent druhého ročníka.
Už prvé postavy Martina Gregora odhalili jeho talent pre komediálne úlohy, stvárnil Pištu v Dobrodružstve pri obžinkoch, Osipa v Revízorovi, Jelenfyho v Inkognite, či Raspľujeva v hre Krečinskij sa žení.
Rozbehnutú kariéru úspešného herca zastavila spoločenská situácia, po vyhlásení Slovenského štátu musel kvôli svojmu židovskému pôvodu divadlo opustiť. Vtedy sa stretol so svojou budúcou manželkou Magdou, ktorú zasa kvôli jej pôvodu prepustili z baletného súboru Slovenského národného divadla. Vzali sa v roku 1942. V neľahkom období pomaháli manželom priatelia, Martin Gregor tajne prekladal pre rozhlas, viackrát bol zatknutý, no vďaka svojej popularite a neústupčivosti manželky vždy prepustený. Po potlačení Slovenského národného povstania v septembri 1944 boli všetci židia odvezení do koncentračných táborov. Herec si prešiel hneď štyrmi, rovnako ako jeho manželka. Znovu sa stretli po oslobodení v roku 1945.
Po návrate do Bratislavy sa manželia znovu vrátili aj do Slovenského národného divadla. Boli spoluzakladateľmi Novej scény a Martin Gregor sa v roku 1948 stal riaditeľom SND.
K ďalším veľkým činoherným postavám patrili okrem iných úloha Fiodora v Bratoch Karamazovovcoch, Augusta v hre Dvaja, či mešťanostu v Revízorovi. Zahral si tiež vo filme Vlčie diery a Boj sa začne zajtra. Pravidelne vystupoval aj v rozhlase.
V roku 1952 bol Martin Gregor obvinený z kozmopolitizmu, kariérizmu a oportunizmu. Bol zbavený všetkých funkcií a aj s manželkou ho prepustili z divadla. Napokon sa uchytil v rozhlase a do divadla sa vrátil až po dvoch rokoch. Znovu sa mu podarilo zaradiť medzi najobľúbenejších hercov na scéne a okrem komediálnych úloh bol obsadzovaný aj do tragických postáv Aristida v Tanci nad plačom, Jourdaina v hre Meštiak šľachticom, Varazina v Tarelkinovej smrti.
Začal pôsobiť ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení, predstavil sa na filmovom plátne, diváci ho mohli vidieť vo filmoch Výlet po Dunaji, Statočný zlodej, Transport z raja, Jánošík, Obchod na korze a Dni zrady. Neskôr sa stal šéfom činohry Slovenského národného divadla.
Ďalšie životné a pracovné problémy prišli s rokom 1968, kedy herec uvažoval aj o emigrácii. Nakoniec sa rozhodol ostať, aj napriek tomu, že bol čoskoro zbavený všetkých funkcií a mal zákaz vycestovať.
Ostalo mu však divadlo a divákom sa predviedol v úlohách Vengeroviča v Platonovovi, Apuška v Krásnej neznámej, či ako Kenotaf vo Fatamorgáne. Najúspešnejšou postavou z tohto obdobia bol rola Willieho Clarka v Simonových Zlatých chlapcoch. V trpkej komédii zo života starnúcich kabaretiérov sa predstavil spolu s Ladislavom Chudíkom. Hrali ju viac ako dvestopäťdesiat krát.
V divadle, v rozhlase a v televízii si Martin Gregor zahral v Zenovom vedomí, Americkej tragédii, v Článku na prvú stranu, či Jubelových deťoch.
Jeden herecký sen sa však Martinovi Gregorovi nikdy nesplnil, nezahral si Shylocka zo Shakespearovho Kupca benátskeho.

Tvorba

Filmografia:

1980 Jubelove deti / Jubel Watson (TV inscenácia)
1979 Jennie Gerhardtová (TV film)
1979 Sesternica Beta / maršál Hulot (TV inscenácia)
1978 Článok na prvú stranu / Condon (TV inscenácia)
1978 Inkognito (TV inscenácia)
1978 Muž z Manassasu / Ben Croft (TV adaptácia)
1978 Viťúzi / Šmejkal (TV divadelné predstavenie)
1976 Hlas toho tretieho / profesor (TV inscenácia)
1976 Sluha dvoch pánov / kupec Daniel Polónyi (TV divadelné predstavenie)
1976 Zenovo vedomie / Giovani Malfenti (TV inscenácia)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál, 3. diel)
1975 Zamilovaný lev / Jesse (TV inscenácia)
1974 Netrpezlivosť srdca / Lajos Kékesfalvy (TV inscenácia)
1974 Tajný agent / Benditch (TV inscenácia)
1973 Dni zrady I., II. / Daladier
1973 Kaucia / dr. Fuller (TV hra)
1973 Monna Vanna / Marco Colnna (TV inscenácia)
1972 Večne mladá história / komorník Ivan (TV adaptácia)
1971 Zaprášené histórie / 7 (TV film)
1971 Na džentrickom plese / Ghyllányi
1971 Páni sa zabávajú / Taušer
1970 Don Quijote zvádza boj / Suvorin (TV inscenácia)
1968 Niet inej cesty / minister
1968 Úsmev Mony Lízy / doktor Libbard (TV inscenácia)
1967 Zmluva s diablom / Pavelka
1966 Drotár / Maušl (TV inscenácia)
1966 Vrah zo záhrobia / Burian
1965 Námestie svätej Alžbety / Samko Weimann
1965 Obchod na korze / holič Katz
1964 Archimedov zákon / Pedro Goméz
1964 Dundo a tí druhí / Dundo (TV inscenácia)
1963 Ivanov / Lebedev
1963 Jánošík I, II / gróf Dolinayi
1962 Transport z ráje / Geron
1962 Výlet po Dunaji / Bujalobog
1961 Smrť sa volá Engelchelchen (TV film)
1958 Statočný zlodej / Rohatý
1952 Mladé srdcia / inžinier Hanes
1951 Boj sa skončí zajtra / neurčená úloha
1950 Katka / riaditeľ
1948 Vlčie diery / MUDr. Steiner
K záľubám Martina Gregora patrilo rybárstvo a fandenie futbalistom z rodnej Trnavy.
„Čas je neúprosný, ale umenie je premôcť ho umením.“
zdroj: M. Košťálová: Vzlety a pády v súkolí života a divadla, www.civil.gov.sk; foto: internet. Spracovala Zlatica Mokrá

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost