sk  |  en
Piatok | 17.11.2017, 22:20 | meniny: Klaudia; zajtra: Eugen
  • | Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc

    Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc sa pripomína od roku 2002 a je podporovaný Globálnou iniciatívou pre chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (GOLD) a WHO. Deň je určený na zlepšenie starostlivosti a informovanosti o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc po celom svete. Kľúčovými rizikovými faktormi sú fajčenie, znečistenie ovzdušia a vystavenie pracovnému prachu a chemikáliám.

  • | Medzinárodný deň študentov

    17.november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no netreba zabudnúť, že je predovšetkým Medzinárodným dňom študentstva. Deň je oslavou študentov, ktorí sú považovaní za predpoklad rozvoja spoločnosti. V tento deň si pripomíname udalosti z roku 1939, kedy študenti vyšli do ulíc Prahy, aby protestovali proti nacistickej okupácii. Bola to reakcia na zastrelenie študenta medicíny Jana Opletala. Výsledkom akcie bolo deväť popravených vodcov, zavreté všetky vysoké školy a viac ako 1200 študentov bolo deportovaných do koncentračných táborov. V roku 1989 študenti vyšli opäť do ulíc a demonštrovali proti socializmu. Tentokrát boli úspešní.

  • | Sviatok sv. Alžbety Bratislavskej, patrónky charity

    Sv. Alžbeta sa narodila v roku 1207 v Bratislave a zomrela ako 24-ročná v roku 1231 v Marburgu. Bola dcérou maďarského kráľa Andreja II. a jeho manželky Gertrúdy. Po smrti jej manžela a odobratí jej troch detí venovala svoj život chorým. Pápež Gregor IX. ju po štyroch rokoch po jej smrti vyhlásil za svätú. Je patrónkou charity a mnohé rehoľné spoločnosti a dobročinné organizácie nesú jej meno.

doplňte alebo opravte informácie

Mikuláš Huba ( 66 r.)

herec, recitátor, pedagóg, národný umelec, otec herca Martina Hubu

Kategória: divadlo, film a TV

* 19.10.1919 Spišská Nová Ves

† 12.10.1986 Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie váhy

čínske znamenie koza

jubileum od úmrtia 31 r.

jubileum od narodenia 98 r.

 

všeobecné informácie

Počas štúdia na gymnáziu bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav. Po maturite odišiel študovať do Bratislavy právo a filozofiu, ale napokon sa rozhodol pre Hudobnú a dramatickú akadémiu, ktorú absolvoval v roku 1940 u profesora Janka Borodáča. Už ako poslucháč akadémie sa stal členom Činohry SND, bol jedným z jej najobsadzovanejších hercov. Preslávil sa ako predstaviteľ veľkých romantických postáv (Hernani, Danton, Viliam Tell), zo slovenského repertoáru stvárnil napríklad Jánošíka. Svojim zamatovo sfarbeným hlasom vynikal tiež ako recitátor (Kostrova Ave Eva). Účinkoval v rozhlase a mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Od roku 1951 pôsobil ako pedagóg (neskôr docent) VŠMU v Bratislave.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1940
Hudobná a dramatická akadémia v Bratislave (u Janka Borodáča)
od 1938-1986
člen činohry SND
1951-1953,1953-1963,1972-1976
šéf činohry
od 1951
pedagóg (neskôr docent) VŠMU v Bratislave.

 

tvorba

Filmografia
1947: Varúj...! (ing. Gregor)
1948: Vlčie diery (Matúš Svrčina)
1949: Priehrada (Inžinier Hájnik)
1951: Boj sa skončí zajtra (Tokár, umelecká spolupráca na scenári), Akce B (major SNB)
1952: Mladé srdcia (Grešo)
1953: Únos (čs. delegát v OSN)
1957: Posledná bosorka (Peter)
1959: Letišté nepříjimá (Lipták)
1960: Na pochode sa vždy nespieva (inžinier Barič)
1965: Smrť prichádza v daždi (Holeš), Sám vojak v poli
1966: Siedmy kontinent (generál), Živý bič
1967: Vreckári (plukovník)
1972: Zajtra bude neskoro (Lányi)
1973: Skrytý prameň (Orphanides)
1975: Horúčka (Buchala), Šepkajúci fantóm (dr. Kysela), Straty a nálezy
1976: Vojaci slobody (gen. Sázavský), Americká tragédia
1977: Advokátka (primár)
1978: Poéma o svedomí I, II. (gen. Golian)
1979: Na vysokej skale: Múdry blázon
1981: Člny proti prúdu (muž v smokingu), Macbeth, Prípad Evy Burdovej
1983: Heloisa a Abelard, Putování Jana Amose (Oxenstijerna), Rodinná anamnéza
1984: Povstalecká história

 

Ocenenia:

Cena Dominika Tatarku

2008, Ideál – skutočnosť – mýtus. Príbeh bratislavského ochranárstva
1966
titul Zaslúžilý umelec
1973
titul národný umelec

 

galéria

zdroj: www.csfd.cz, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 22.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost