sk  |  en
Utorok | 11.12.2018, 11:51 | meniny: Hilda; zajtra: Otília
  • | Medzinárodný deň hôr

    Medzinárodný deň hôr bol vyhlásený 11. decembra 2003 na Valnom zhromaždení OSN. Rozhodnutie vyplynulo z úspechu Medzinárodného roku hôr v roku 2002. Zvýšil celkové povedomie o význame hôr, inicioval vznik národných komitétov v 78 krajinách a podporil vytvorenie medzinárodného partnerstva pre trvalo udržateľný rozvoj v horských regiónoch známeho ako Partnerstvo hôr. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo FAO koordinovala aktivity Medzinárodného roku hôr a venuje pozornosť tiež Medzinárodnému dňu hôr.

  • | Medzinárodný deň vysielania pre deti

    Medzinárodný deň vysielania pre deti bol založený v roku 1946 organizáciou UNICEF. Deťom je v tento deň poskytnutý priestor za mikrofónom a pred kamerou. Môžu tak vyjadriť svoje názory, upozorniť na problémy, ktorým čelia, posilniť svoje vzťahy s pedagógmi, rodičmi a prezentovať svoje vnímanie sveta

doplňte alebo opravte informácie

Mikuláš Huba ( 66 r.)

herec, recitátor, pedagóg, národný umelec, otec herca Martina Hubu

Kategória: divadlo, film a TV

* 19.10.1919 Spišská Nová Ves

† 12.10.1986 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie váhy

čínske znamenie koza

jubileum od úmrtia 32 r.

jubileum od narodenia 99 r.

 

všeobecné informácie

Počas štúdia na gymnáziu bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav. Po maturite odišiel študovať do Bratislavy právo a filozofiu, ale napokon sa rozhodol pre Hudobnú a dramatickú akadémiu, ktorú absolvoval v roku 1940 u profesora Janka Borodáča. Už ako poslucháč akadémie sa stal členom Činohry SND, bol jedným z jej najobsadzovanejších hercov. Preslávil sa ako predstaviteľ veľkých romantických postáv (Hernani, Danton, Viliam Tell), zo slovenského repertoáru stvárnil napríklad Jánošíka. Svojim zamatovo sfarbeným hlasom vynikal tiež ako recitátor (Kostrova Ave Eva). Účinkoval v rozhlase a mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Od roku 1951 pôsobil ako pedagóg (neskôr docent) VŠMU v Bratislave.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1940
Hudobná a dramatická akadémia v Bratislave (u Janka Borodáča)
od 1938-1986
člen činohry SND
1951-1953,1953-1963,1972-1976
šéf činohry
od 1951
pedagóg (neskôr docent) VŠMU v Bratislave.

 

tvorba

Filmografia
1947: Varúj...! (ing. Gregor)
1948: Vlčie diery (Matúš Svrčina)
1949: Priehrada (Inžinier Hájnik)
1951: Boj sa skončí zajtra (Tokár, umelecká spolupráca na scenári), Akce B (major SNB)
1952: Mladé srdcia (Grešo)
1953: Únos (čs. delegát v OSN)
1957: Posledná bosorka (Peter)
1959: Letišté nepříjimá (Lipták)
1960: Na pochode sa vždy nespieva (inžinier Barič)
1965: Smrť prichádza v daždi (Holeš), Sám vojak v poli
1966: Siedmy kontinent (generál), Živý bič
1967: Vreckári (plukovník)
1972: Zajtra bude neskoro (Lányi)
1973: Skrytý prameň (Orphanides)
1975: Horúčka (Buchala), Šepkajúci fantóm (dr. Kysela), Straty a nálezy
1976: Vojaci slobody (gen. Sázavský), Americká tragédia
1977: Advokátka (primár)
1978: Poéma o svedomí I, II. (gen. Golian)
1979: Na vysokej skale: Múdry blázon
1981: Člny proti prúdu (muž v smokingu), Macbeth, Prípad Evy Burdovej
1983: Heloisa a Abelard, Putování Jana Amose (Oxenstijerna), Rodinná anamnéza
1984: Povstalecká história

 

Ocenenia:

1966
titul Zaslúžilý umelec
1973
titul národný umelec

 

galéria

zdroj: www.csfd.cz, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 22.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost