sk  |  en
Utorok | 19.03.2019, 22:55 | meniny: Jozef; zajtra: Víťazoslav, Klaudius
  • | Sviatok sv. Jozefa

    Sviatok sv. Jozefa - Sviatok sv. Jozefa je oslavovaný na počesť sv. Jozefa, ktorý je patrónom otcov, tesárov a umierajúcich. Neexistuje oficiálny zoznam, čoho všetkého je patrónom. Líši sa to podľa krajín, regiónov, miest. Mnoho náboženských rádov a spoločenstiev sú uvádzané pod jeho záštitou.

doplňte alebo opravte informácie

Paľo Bielik ( 72 r.)

divadelný a filmový herec, režisér,scenárista, zakladateľ slovenskej kinematogragfie

Kategória: divadlo, film a TV

* 11.12.1910 Banská Bystrica - Senica

† 23.04.1983 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie strelec

čínske znamenie pes

jubileum od úmrtia 35 r.

jubileum od narodenia 108 r.

 

všeobecné informácie

Paľo Bielik je zakladateľskou osobnosťou slovenskej kinematografie. Česko-slovenskú kinematografiu obohatil ako herec, režisér a scenárista. Spočiatku hral ochotnícke divadlo v Banskej Bystrici. V roli Jánošíka z rovnomennej hry od Jiřího Mahena si ho všimol Karol Plicka a doporučil ho Martinovi Fričovi pre titulnú rolu filmu Jánošík (1936). Išlo o druhé spracovanie legendárneho príbehu o slávnom zbojníkovi. Úspech filmu priviedol Bielika na profesionálnu divadelnú dráhu v Slovenskom národnom divadle. (1939 - 1941). Počas vojny sa začal zaoberať krátkym filmom a po roku 1945 sa stal režisérom celovečerných hraných filmov. Po svojom debute u Martina Friča hral aj v niektorých ďalších filmoch tohto významného režiséra (Hordubalové, Čapkove poviedky). Pri natáčaní vôbec prvého na Slovensku vyrobeného filmu Varúj! bol Fričovým spolurežisérom a vytvoril i jednu z hlavných postáv. Počas vojny začal Paľo Bielik nakrúcať krátke filmy, neskôr sa venoval tvorbe úspešných celovečerných snímok. Spolu s Karolom Krškom nakrútil dokumentárny film Za slobodu, v ktorom použil zábery zo Slovenského národného povstania. S autentickým materiálom pracoval Bielik i na svojom hranom filme Vlčie diery zroku 1948. Pri nakrúcaní mu pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Vo filme si zahrala plejáda vynikajúcich slovenských hercov ako Ladislav Chudík, Jozef Budský, František Dibarbora, Martin Ťapák a mnohí ďalší. K vojnovej tematike sa Paľo Bielik vrátil v snímke Štyridsaťštyri v roku 1957. Získal za ňu osobitné čestné uznanie a Cenu FIPRESCI na 11. MFF Karlove Vary v roku 1958. V roku 1959 nakrútil legendárny film Kapitán Dabač v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom. V šesťdesiatych rokoch oživil Paľo Bielik Jánošíka v tretej filmovej verzii, ktorá patrí ku klenotom slovenskej kinematografie. Film nakrútil v rokoch 1962 a 1963 pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovho úmrtia. S prácou režiséra skončil po nakrútení dramatického príbehu Majster kat (1966) a filmu Traja svedkovia z roku 1968. Filmy slovenského herca a režiséra boli prevažne baladicky ladenými príbehmi silných, energických charakterov, z ktorých nejeden končí tragicky, zatiaľčo veselé témy sú skôr výnimkou. 

 

vzdelanie a pôsobenie

-
odborná škola Banská Bystrica
ochotnícke divadlo v Banskej Bystrici
1939-1942
SND
1943-1945
režisér krátkych filmov v spoločnosti Nástup

 

tvorba

Filmografia:

1947 Čapkovy povídky (1947)
1947 Varúj...! (Ondrej Muranica)
1935 Jánošík (Juraj Jánošík)

Režia:

1943 Umelé vlákna
1943 O zdravie robotníka
1943 Pod holým nebom
1945 Za slobodu
1946 Ostrov kormoránu
1947 Varúj...!
1948 Vlčie diery
1950 Priehrada
1952 Lazy sa pohli
1954 V piatok trinásteho
1957 Štyridsaťštyri
1959 Kapitán Dabač
1962 - 1963 Jánošík
1966 Majster kat
1968 Traja svedkovia

Scenár:

1966 Majster kat
1963 Jánošík
1957 Štyridsaťštyri
1948 Vlčie diery

 

Ocenenia:

1958
Cena FIPRESCI za film Štyridsaťštyri (11. MFF, Karlove Vary)
1968
titul národný umelec
1955
titul zaslúžilý umelec

 

galéria

zdroj: www.filmklub.sk; staršie články o osobnosti
posledná aktualizácia 24.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost