sk  |  en
Sobota | 17.11.2018, 12:57 | meniny: Klaudia; zajtra: Eugen
  • | Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc

    Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc sa pripomína od roku 2002 a je podporovaný Globálnou iniciatívou pre chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (GOLD) a WHO. Deň je určený na zlepšenie starostlivosti a informovanosti o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc po celom svete. Kľúčovými rizikovými faktormi sú fajčenie, znečistenie ovzdušia a vystavenie pracovnému prachu a chemikáliám.

  • | Medzinárodný deň študentov

    17.november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no netreba zabudnúť, že je predovšetkým Medzinárodným dňom študentstva. Deň je oslavou študentov, ktorí sú považovaní za predpoklad rozvoja spoločnosti. V tento deň si pripomíname udalosti z roku 1939, kedy študenti vyšli do ulíc Prahy, aby protestovali proti nacistickej okupácii. Bola to reakcia na zastrelenie študenta medicíny Jana Opletala. Výsledkom akcie bolo deväť popravených vodcov, zavreté všetky vysoké školy a viac ako 1200 študentov bolo deportovaných do koncentračných táborov. V roku 1989 študenti vyšli opäť do ulíc a demonštrovali proti socializmu. Tentokrát boli úspešní.

  • | Sviatok sv. Alžbety Bratislavskej, patrónky charity

    Sv. Alžbeta sa narodila v roku 1207 v Bratislave a zomrela ako 24-ročná v roku 1231 v Marburgu. Bola dcérou maďarského kráľa Andreja II. a jeho manželky Gertrúdy. Po smrti jej manžela a odobratí jej troch detí venovala svoj život chorým. Pápež Gregor IX. ju po štyroch rokoch po jej smrti vyhlásil za svätú. Je patrónkou charity a mnohé rehoľné spoločnosti a dobročinné organizácie nesú jej meno.

doplňte alebo opravte informácie

Paľo Bielik ( 72 r.)

divadelný a filmový herec, režisér,scenárista, zakladateľ slovenskej kinematogragfie

Kategória: divadlo, film a TV

* 11.12.1910 Banská Bystrica - Senica

† 23.04.1983 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie strelec

čínske znamenie pes

jubileum od úmrtia 35 r.

jubileum od narodenia 107 r.

 

všeobecné informácie

Paľo Bielik je zakladateľskou osobnosťou slovenskej kinematografie. Česko-slovenskú kinematografiu obohatil ako herec, režisér a scenárista. Spočiatku hral ochotnícke divadlo v Banskej Bystrici. V roli Jánošíka z rovnomennej hry od Jiřího Mahena si ho všimol Karol Plicka a doporučil ho Martinovi Fričovi pre titulnú rolu filmu Jánošík (1936). Išlo o druhé spracovanie legendárneho príbehu o slávnom zbojníkovi. Úspech filmu priviedol Bielika na profesionálnu divadelnú dráhu v Slovenskom národnom divadle. (1939 - 1941). Počas vojny sa začal zaoberať krátkym filmom a po roku 1945 sa stal režisérom celovečerných hraných filmov. Po svojom debute u Martina Friča hral aj v niektorých ďalších filmoch tohto významného režiséra (Hordubalové, Čapkove poviedky). Pri natáčaní vôbec prvého na Slovensku vyrobeného filmu Varúj! bol Fričovým spolurežisérom a vytvoril i jednu z hlavných postáv. Počas vojny začal Paľo Bielik nakrúcať krátke filmy, neskôr sa venoval tvorbe úspešných celovečerných snímok. Spolu s Karolom Krškom nakrútil dokumentárny film Za slobodu, v ktorom použil zábery zo Slovenského národného povstania. S autentickým materiálom pracoval Bielik i na svojom hranom filme Vlčie diery zroku 1948. Pri nakrúcaní mu pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Vo filme si zahrala plejáda vynikajúcich slovenských hercov ako Ladislav Chudík, Jozef Budský, František Dibarbora, Martin Ťapák a mnohí ďalší. K vojnovej tematike sa Paľo Bielik vrátil v snímke Štyridsaťštyri v roku 1957. Získal za ňu osobitné čestné uznanie a Cenu FIPRESCI na 11. MFF Karlove Vary v roku 1958. V roku 1959 nakrútil legendárny film Kapitán Dabač v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom. V šesťdesiatych rokoch oživil Paľo Bielik Jánošíka v tretej filmovej verzii, ktorá patrí ku klenotom slovenskej kinematografie. Film nakrútil v rokoch 1962 a 1963 pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovho úmrtia. S prácou režiséra skončil po nakrútení dramatického príbehu Majster kat (1966) a filmu Traja svedkovia z roku 1968. Filmy slovenského herca a režiséra boli prevažne baladicky ladenými príbehmi silných, energických charakterov, z ktorých nejeden končí tragicky, zatiaľčo veselé témy sú skôr výnimkou. 

 

vzdelanie a pôsobenie

-
odborná škola Banská Bystrica
ochotnícke divadlo v Banskej Bystrici
1939-1942
SND
1943-1945
režisér krátkych filmov v spoločnosti Nástup

 

tvorba

Filmografia:

1947 Čapkovy povídky (1947)
1947 Varúj...! (Ondrej Muranica)
1935 Jánošík (Juraj Jánošík)

Režia:

1943 Umelé vlákna
1943 O zdravie robotníka
1943 Pod holým nebom
1945 Za slobodu
1946 Ostrov kormoránu
1947 Varúj...!
1948 Vlčie diery
1950 Priehrada
1952 Lazy sa pohli
1954 V piatok trinásteho
1957 Štyridsaťštyri
1959 Kapitán Dabač
1962 - 1963 Jánošík
1966 Majster kat
1968 Traja svedkovia

Scenár:

1966 Majster kat
1963 Jánošík
1957 Štyridsaťštyri
1948 Vlčie diery

 

Ocenenia:

1958
Cena FIPRESCI za film Štyridsaťštyri (11. MFF, Karlove Vary)
1968
titul národný umelec
1955
titul zaslúžilý umelec

 

galéria

zdroj: www.filmklub.sk; staršie články o osobnosti
posledná aktualizácia 24.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost