sk  |  en
Sobota | 16.02.2019, 11:40 | meniny: Ida, Liana; zajtra: Miloslava

doplňte alebo opravte informácie

Richard Müller ( 57 r.)

spevák

Kategória: umenie a kultúra, hudba

* 06.09.1961 Slovensko, Hlohovec

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie panna

čínske znamenie byvol

jubileum od narodenia 57 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

K hudbe sa prepracoval najprv ako publicista článkami uverejňovanými v časopisoch Populár a Gramorevue. Jeho vstup na scénu slovenskej populárnej hudby zaznamenal okamžité pozitívne ohlasy kritikov v rozličných anketách (napríklad Cena Melódie ´89), víťazstvo na medzinárodnom festivale Bratislavská lýra ´89, ale ako jediný slovenský interpret dostal aj ocenenie Supraphonu Duhovou dosku za najúspešnejšiu pieseň roku ´89 Štěstí je krásná věc.

Richard je autorom a spoluautorom scénickej hudby k filmom, divadelným inscenáciám i muzikálu BAAL (s Andrejom Šebanom) podľa Bertholda Brechta. Súbor Divadla SNP v Martine s ním úspešne hosťoval na mnohých svetových scénach. Müller napísal aj scenár k televíznemu filmu Dirigent, scenáre televíznych hudobných programov a je, samozrejme, scenáristom a režisérom vlastných koncertných programov. Hral v niekoľkých televíznych inscenáciách, moderoval hudobný mesačník OK POP (ČT) a iné zábavné programy (MISS Slovenskej republiky, Trenčín - mesto módy - STV). Televízne stanice v Čechách i na Slovensku niekoľkokrát reprízovali cyklus jeho štyroch komorných koncertov Richard Müller Live s Hanou Hegerovou, Ivanou Christovou atď. Nakrútil množstvo videoklipov (Po schodoch, Tlaková níž, Prečo vy, ľudia XX. storočia..?, Milovanie v daždi, Nebude to ľahké, Cigaretka na dva ťahy, Naša láska letí, Rieka, Dve líšky a podobne.

V marci 1999 vydal koncertný album Müllenium live, ktorý tak isto ako album Koniec sveta (9. 9. 1999) dosiahol už krátko po vydaní štatút Zlatej platne.  V máji 2000 vydal prvý samostatný český album na texty Michala Horáčka. Müller bol členom kultovej hudobnej skupiny P. P. F., s ktorou koncertoval a nahrával v USA.  Po tragickej smrti dvorného skladateľa Jaroslava Filipa vydal posledný album spoločných skladieb ´01, kde sa však už autorsky výrazne podpísal Ivan Tásler. Nasledoval výberový album "Retro" a megaúspešné turné koncom roka 2003 pod názvom ´03 Tour. Sprievodnú kapelu tvorila zostava muzikantov Ivana Táslera. Špeciálnym hosťom turné, spolu s ktorým vypredal najväčšie športové haly v ČR a SR, bola Iva Bittová. Richard Müller, ktorý vlani získal cenu Zlatého slávika, v máji 2004 vydáva svoj prvý autorský album Monogamný vzťah. V roku 2005 vydal svoj ďalší album s názvom 44. Jeho zatiaľ posledné projekty – CD „Hlasy“ (2013, 2014) s vokálnou skupinou Fragile a jubilejný album „55“ (2016) si získali uznanie verejnosti aj odbornej kritiky.

 

vzdelanie a pôsobenie

-
Vysoká škola muzických umení v Bratislave (dramaturgia a scenáristika)
popri štúdiách scenáristiky na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, začal písať pre denníky, mesačník Populár a neskôr pre Gramorevue.
Svoju prvú nahrávku
1984
kladba zaznamenala veľký úspech, čo Richarda povzbudilo natoľko, že s Martinom Karvašom založil vlastnú skupinu Banket.
1999
začal Müller na TV LUNA uvádzať svoju pravidelnú talkshow Müllerád.
2001
prešiel so svojou talkshow pod novým názvom Promülle do verejnoprávnej STV.

 

tvorba

Kniha:

1995 Americký dennik

Diskografia

2016 55

2015 Sociální síť

2014 Hlasy 2

2013 Hlasy 1

2011 Ešte

2010

2008 Müller spieva Lasicu,Lasica spieva Müllera - Lasica a Müller spievajú Filipa

2006 V.V.

2006 Čo bolo, bolo

2005 44

2003 Monogamný vzťah

2002 Retro

2001 ´01

1999 Müllenium Live

1999 Koniec sveta

1998 Nočná optika

1996 LSD

1995 BAAL

1994 33

1992 Neuč vtáka lietať!

1991 BANKET ´84-´91

1990 Vpred ?

1988 Druhá doba

1986 Bioelektrovízia

1986 Up he stairs

 

Ocenenia:

Slávik

2013, Bronzový slávik - spevák roka

Slávik

2012, Zlatý slávik - spevák roka

Slávik

2010, Zlatý slávik - spevák roka

Slávik

2009, Bronzový slávik - spevák roka

Slávik

2005, Strieborný slávik - spevák roka

Slávik

2004, Bronzový slávik - spevák roka

Slávik

2003, Zlatý slávik - spevák roka

Slávik

2001, Bronzový slávik - spevák roka

Slávik

2000, Bronzový slávik - spevák roka

Slávik

1999, Strieborný slávik - spevák roka
1997
Fotografická publikace za knihu Americký denník
1997
Najkrajšia kniha roka za knihu fotografií AMERIKA.
1997
získal Zlatú a Platinovú platňu za účinkovanie na albume Citová investice autorskej dvojice Hapka - Horáček.
1998
CD Nočná optika sa stalo najpredávanejším albumom a Müller zaň získal Zlatú platňu.
1999
dostal ceny Slovenskej hudobnej akadémie (tzv. Grammy) v najprestížnejších kategóriách (interpret roka, producent roka, album roka, skladba roka).
1999
získal cenu Slovenského ochranného zväzu autorského za najhranejšiu domácu skladbu v slovenských médiách (Nočná optika), cenu Grand Prix Radio v kategórii spevák roka a Strieborného slávika.
2006
získal ocenenie Aurel za najpredávanejší album a najlepší videoklip v piesni Sníh (obe za album 44)
klip (Dáma so závojom) vznikol v New Yorku a získal ocenenie na medzinárodnej súťaži videoklipov Bratislavská lýra ´92.

 

galéria

 

video

posledná aktualizácia 12.07.2017

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost