sk  |  en
Sobota | 07.12.2019, 18:26 | meniny: Ambróz; zajtra: Marína
  • | Medzinárodný deň civilnej leteckej prepravy – ICAO

    Tento deň bol v roku 1996 vyhlásený Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (ICAO) za Medzinárodný deň civilnej leteckej prepravy (International Day of civil air traffic). Bol vyhlásený na počesť podpísania Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve, ktorým založili ICAO.

doplňte alebo opravte informácie

Mgr. Stano Dančiak ( 75 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 26.10.1942 Slovensko, Bratislava

† 04.08.2018 Slovensko, Bratislava

Slovensko

3

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie škorpión

čínske znamenie kôň

jubileum od úmrtia 1 r.

jubileum od narodenia 77 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Po skončení vysokej školy bol angažovaný v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobil jednu sezónu. Po jej skončení nastúpil na základnú vojenskú službu na dva roky, počas ktorej sa aktívne zapájal do činnosti Vojenského umeleckého súboru. V roku 1968 sa vracia opäť do SND, v ktorom aj s priateľmi dáva výpoveď a zakladajú Divadlo na Korze. V ňom pôsobí od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. v tom istom roku bol pridelený na Novú scénu, kde pôsobil dvadsať rokov. V súčasnosti je členom Činohry slovenského národného divadla. Okrem toho je členom mimovládnej organizácie GEMA 93, ktorá sa zaoberá verejnými prieskumami, celospoločenskou osvetou na témy EÚ a NATO. Je držiteľom viacerých ocenení: Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov Rád Pribinovho kríža - za celoživotné dielo

V mladosti aktívne pestoval niekoľko športov, ku ktorým sa vracia aj teraz.Od roku 1954 hrával futbal za Slovan Bratislava v kategórii starší dorast, neskôr ho predali do klubu Dynamo Spoje, kde pôsobil rok. Okrem futbalu bol jeho vášňou aj hokej v klube Dynamo Energy, kde pôsobil ako brankár. Je vicemajstrom Slovenska v behu na 1000m v kategórii dorast.V súčasnosti si rád zapláva, hrá vodné pólo a rekreačne sa potápa.Rád varí a zo zahraničných kuchýň mu najviac vonia maďarská a čínska.

 

vzdelanie a pôsobenie

-
Základná škola na na Kvačalovej a Kulíškovej ulici
1958 - 1961
Stredná zdravotnícka škola (odbor zubný laborant)
1961 - 1965
Vysoká škola múzických umení (odbor herectvo)

 

tvorba

Filmografia

2000: Prekliaty služobník lásky (TV)
1998: Rivers of Babylon (Mozoň)
1996: Bud Bindy (TV)
1996: Suzanne (taxikár)
1996: Lea (majiteľ obchodu)
1995: ...ani smrt nebere! (hostinský)
1992: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (kpt. Klinec)
1990: Súkromné životy (Lichner)
1990: Dávajte si pozor! (L. Komárek)
1990: Svědek umírajícího času (Kryštof Harant)
1989: Montiho čardáš (Bunko)
1989: Chodník cez Dunaj (Viktorov otec)
1988: Mikola a Mikolko (hostinský)
1984: Prodavač humoru (muž)
1984: O sláve a tráve (Edo)
1984: Návrat Jána Petru (Štefan Dinda)
1983: Sojky v hlave (otec)
1978: Poéma o svedomí (Počiatok)
1975: Sebechlebskí hudci (Jakub)
1973: Skrytý prameň
1973: Prípad krásnej nerestnice (Ján Wittgruber)
1970: Zločin slečny Bacilpýšky (indián Muro)
1966: Vrah zo záhrobia
1965: Kým sa skončí táto noc (Kvetinka)
1965: Námestie svätej Alžbety (Karol)
1960: Na pochode sa vždy nespieva

 

Ocenenia:

Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov
Rád Pribinovho kríža - za celoživotné dielo

 

ostatné informácie

člen Činohry slovenského národného divadla
člen mimovládnej organizácie GEMA 93, ktorá sa zaoberá verejnými prieskumami, celospoločenskou osvetou na témy EÚ a NATO.
V mladosti aktívne pestoval niekoľko športov, ku ktorým sa vracia aj teraz. Od roku 1954 hrával futbal za Slovan Bratislava v kategórii starší dorast, neskôr ho predali do klubu Dynamo Spoje, kde pôsobil rok. Okrem futbalu bol jeho vášňou aj hokej v klube Dynamo Energy, kde pôsobil ako brankár. Je vicemajstrom Slovenska v behu na 1000m v kategórii dorast. V súčasnosti si rád zapláva, hrá vodné pólo a rekreačne sa potápa. Rád varí a zo zahraničných kuchýň mu najviac vonia maďarská a čínska.

 

galéria

zdroj: Stano Dančiak
posledná aktualizácia 13.08.2018

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost