sk  |  en
Utorok | 07.12.2021, 09:49 | meniny: Ambróz; zajtra: Marína
  • | Medzinárodný deň civilnej leteckej prepravy – ICAO

    Tento deň bol v roku 1996 vyhlásený Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (ICAO) za Medzinárodný deň civilnej leteckej prepravy (International Day of civil air traffic). Bol vyhlásený na počesť podpísania Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve, ktorým založili ICAO.

doplňte alebo opravte informácie

Viera Topinková ( 88 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 27.06.1933 Slovensko, Rimavská Sobota

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie rak

čínske znamenie kohút

jubileum od narodenia 88 r.

Vzdelanie

Gymnázium
1960 VŠMU Bratislava

Životopis

Herečka Viera Topinková pochádza z Rimavskej Soboty. V roku 1960 absolvovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave.
Už v rokoch 1952 - 1956 bola členkou Divadla Jonáša Záborského v Prešove, odkiaľ prešla do Činohry Slovenského národného divadla. Okrem množstva divadelných predstáv si zahrala aj vo filme.

Angažmán:

1952 - 1956 Divadlo J. Záborského Prešov
od 15. 1. 1958 Činohra SND

Ocenenia:

1999 prémia Literárneho fondu za postavu Eugénie v inscenácii S. Mrožka Tango
2003 Cena Slovenského literárneho fondu za celoživotnú tvorbu

Tvorba

Najvýznamnejšie postavy v Činohre SND:

Sezóna 1961/1962: C. Goldoni: Vejár (Giannina)
Sezóna 1963/1964: S. Mrožek: Moriak (Laura)
Sezóna 1965/1966: W. Shakespeare: Sen noci svätojánskej (Puk)
Sezóna 1967/1968: L. Smoček: Bludisko (Druhá dáma), L. Smoček: Čudné popoludnie dr. Hvezdoňa Burkeho (Marína)
Sezóna 1970/1971: B. Brecht: Matka Guráž a jej deti (Katrin)
Sezóna 1972/1973: B. Vasiliev: Pokojný úsvit (Soňa Gurvičová)
Sezóna 1973/1974: I. Bukovčan: Sneh nad limbou (Jožka)
Sezóna 1978/1979: J. Kesselring: Brooklynská noc (Marta Brewsterová)
Sezóna 1979/1980: J. B. Moliére: Tartuffe (Dorina)
Sezóna 1984/1985: R. Harwood: Garderobier (Madge)
Sezóna 1987/1988: J. Osborne: Komik (Phoebe Riceová)
Sezóna 1989/1990: Ch. Hampton: Nebezpečné vzťahy (Pani de Volanges)
Sezóna 1996/1997: N. V. Gogoľ: Ženba (Arina Pantelejmonovna), S. Mrožek: Tango (Eugénia)

Herecká filmografia:

1961 My z deviatej A. (učiteľka)
1964 Pre mňa nehrá blues (Terka)
1967 Rok na dedine (nevesta)
1968 Málka (Michalčíková)
1974 Siroty
1984 O sláve a tráve (Alena)
1985 Tichá radosť (Badeková)
1989 Sýkorka (babička)
1992 Všetko, čo mám rád (matka)
1993 Na Bukvovom dvore
2000 Krajinka (Anna Kišová)
zdroj: www.snd.sk, www.cfn.cz, spracovala Monika Remiašová

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost