sk  |  en
Piatok | 19.07.2019, 00:15 | meniny: Dušana; zajtra: Iľja, Eliáš

doplňte alebo opravte informácie

Vladislav Müller ( 60 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 19.03.1936 Slovensko, Bratislava

† 20.06.1996 Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie ryby

čínske znamenie potkan

jubileum od úmrtia 23 r.

jubileum od narodenia 83 r.

 

všeobecné informácie

Rodený bratislavčan Vlado Müller bol slovenským hercom, dlhoročným členom činohry Novej scény (1966 – 1990). Bol dvakrát ženatý. Jeho prvou manželkou bola herečka Eliška Müllerová, druhou tajomníčka činohry Nová scéna Beatrix Müllerová. Z prvého Müllerovho manželstva sa narodil hudobník Richard Müller. Vlado Müller sa po absolvovaní Odborného divadelného kurzu pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 stal členom Krajského divadla v Nitre, v ktorom pôsobil do roku 1966. V rokoch 1956 – 1958 vykonával vojenčinu ako herec Armádneho divadla v Martine. Potom jeho kroky smerovali na dosky činohry Novej scény v Bratislave. Po roku 1990 začal podnikať, vlastnil denný bar a reštauráciu. Počas svojej hereckej kariéry vytvoril Vlado Müller mnoho výrazných charakterových postáv, vážneho aj komediálneho charakteru. Okrem toho, že sa venoval divadlu, výrazne sa presadil aj ako filmový herec, pôsobil v televízii, rozhlase a v dabingu. Vo filme debutoval v roku 1960, keď sa objavil v snímke s názvom Prerušená pieseň, kde jeho kolegami boli napríklad Július Pántik, Karol Machata, či Elena Pappová – Zvarníková. Divácky najväčší záujem dosiahol vo filme z roku 1964 Obžalovaný. Potom nasledovali filmy Ať žije republika (1965), Majster kat (1966), Kristove roky (1967), Vánoce s Alžbetou (1968), Touha zvaná Anada (1969) či Génius (1969) a mnohé iné. V roku 1971 prijal ponuku účinkovať vo filme Dosť dobrí chlapi a Orlie pierko. Účinkovanie v televíznom seriáli si vyskúšal v roku 1980 - Přátelé zeleného údolí. Z ďalších televíznych seriálov to boli Straty a nálezy alebo Luis Pasteur. Okrem filmovania pôsobil samozrejme aj na divadelných doskách, z množstva divadelných rolí možno vyzdvihnúť postavu Billa Starbucka (Obchodník s dažďom), Othella (rovnomenná hra W. Shakespeara), Petruccia (Skrotenie zlej ženy), či úloha Solenyja v Troch sestrách A. P. Čechova. O svojej všestrannosti a univerzálnosti presvedčil aj v muzikáli Grék Zorba. Počas svojej takmer štyridsaťročnej kariéry vytvoril desiatky divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových postáv. Predstaviteľ psychologicko-realistického herectva, s úsilím o maximálnu presvedčivosť a pravdivosť bol v roku 1979 ocenený titulom zaslúžilý umelec.

 

vzdelanie a pôsobenie

- 1954
Odborný divadelný kurz pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave
1954-1966
člen Krajského divadla v Nitre
1966-1990
člen činohry Novej scény v Bratislave
od 1990
podnikateľ, majiteľ denného baru a reštaurácie

 

tvorba

Filmografia

1953: Rodná zem
1960: Na pochode sa vždy nespieva (Lipoš)
1960: Prerušená pieseň (nemecký dôstojník)
1962: Bílá oblaka (partizánsky veliteľ Kozačuk)
1963: Na laně (majster)
1963: Smrt si řiká Engelchen (Nikolaj)
1963: Výhybka (Tabačka)
1964: Obžalovaný (Kudrna)
1965: Ať žije republika! (otec Vařečka)
1965: Zvony pre bosých (Ondrej)
1966: Majster kat (kat Emil Targo)
1966: Tango pre medveďa (poručík VB)
1967: Kristove roky (Andrej)
1968: Traja svedkovia (Blažej)
1968: Vánoce s Alžbetou (Hubert Cmíral)
1969: Génius (Peter Tobiáš)
1969: Touha zvaná Anada (Melichar)
1970: Medená veža (por. Pardek)
1970: Nahota (Tomáš)
1971: Dosť dobrí chlapi (Marek)
1971: Orlie pierko (npor. Pardek)
1973: Deň slnovratu (ing. Rajnoha)
1973: Prípad krásnej nerestnice (Adam Galbavý)
1973: Srdce na lane (strýko)
1974: Do zbrane, kuruci! (Emanuel Zamutovský)
1975: Horúčka (Fiala)
1975: Tetované časom (predseda JRD)
1976: Jeden stříbrný (Tkáč)
1976: Vojaci slobody (plk. Talský)
1979: Smrť šitá na mieru (Alfréd Blum)
1980: Karline manželstvá (Ondrej Hudec)
1980: Signum laudis (kaprál Hoferik)
1981: Plavčík a Vratko (uhliar Matej)
1981: Vták nociar (spisovateľ)
1982: Popolvár najväčší na svete (kráľ Levoslav)
1982: Tušenie (Metod Katrenčík)
1982: Chlap prezývaný Brumteles
1983: Mŕtvi učia živých (Brezík)
1983: O statečném kováři (otec–kováč)
1984: Láska s vůni pryskyřice (Franta Hrubý)
1984: O sláve a tráve (fotograf Andrej)
1986: Galoše šťastia (kočiš)
1986: Velká filmová loupež (Hoferik)

 

Ocenenia:

1979
titul zaslúžilý umelec

 

galéria

zdroj: www.wikipedia.sk, www.moviemania.sk
posledná aktualizácia 28.06.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost