sk  |  en
Sobota | 23.11.2019, 02:28 | meniny: Klement; zajtra: Emília

doplňte alebo opravte informácie

Whitney Elizabeth Houston ( 48 r.)

Bola americká popová, R&B a gospelová speváčka, herečka, producentka, príležitostná textárka a bývalá modelka.

Kategória: umenie a kultúra, hudba

* 09.08.1963 Spojené štáty, New Jersey, Essex, Newark

† 11.02.2012 Spojené štáty, Kalifornia, Beverly Hills

Spojené štáty

0

domovský štát Spojené štáty

pohlavie žena

znamenie lev

čínske znamenie zajac

jubileum od úmrtia 7 r.

jubileum od narodenia 56 r.

 

všeobecné informácie

Jednalo se o jednu z nejpredávanejších a nejúspešnejších svetových zpeváčok. V roku 2009 ju Guinnessova kniha rekordov uviedla ako nejoceňovanejšiu umelkyňu všetkých dôb. Behom svojho života získala celkom 415 cien, mezdi inými dve ceny Emmy, šesť cien Grammy, tridsať hudebných ocenení Billboard a dvadseťdva Amerických hudobných cien. Radila sa k svetovo nejlepšie predávaným umelcom s viac ako 170 miliónmy nahrávok.Svoju kariéru odštartovala v roku 1985, kedy debutovala eponymným albumom Whitney Houston. Jednalo sa o interpretku, ktorá otvorila dvere do sveta hudby dalším afroamerickým umelcom a zjavne taktiež ovplivnila mnoho svojich nasledovníkov. Behom svojej kariéry sa vďaka charismatickému vystupovaniu, hlasovým dispozíciám a úspechom v hudbe stala legendou a speváckou veličinou. Zomela 11. februára 2012 v hotelu Beverly Hilton v Beverly Hills v Kalifornii.

Kariéra:
Počátky
Už jako malá zpívala v gospelovém sboru, který vedla její matka Cissy Houston. Jako mladistvá zpívala po nocích v barech, kde si jí všiml Clive Davis, její pozdější producent. Zajímavostí je, že se podílela na doprovodných vokálech písně I Am Every Woman zpěvačky Chaka Khan, ze které o pár let později udělala hit, který byl vydán na soundtrackovém albu k filmu The Bodyguard. Měla před sebou také slibnou kariéru modelky a jako jedna z prvních černošek se také objevovala v modním magazínu Seventeen.

80. roky
Debutovala v roce 1985 albem Whitney Houston, které se stalo nejprodávanějším a nejlepším albem téhož roku. Časopis Rolling Stone ho zařadil mezi 500 nejlepších alb všech dob. Album obsahovalo několik hitů jako How Will I Know, You Give Good Love, The Greatest Love Of All nebo Saving All My Love For You, která ji vynesla její první cenu Grammy. Do dnešní doby se alba prodalo 25 milionů.

Téměř stejný úspěch zaznamenalo druhé řadové album pojmenované jednoduše Whitney. Toto album bylo prvním číslem 1 od ženy v americkém žebříčku prodejnosti Billboard 200. Na albu byly takové hity jako So Emotional, Didn't We Almost Have It All, Where Do Broken Hearts Go nebo I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), který ji vynesl v roce 1988 druhou cenu Grammy. Zpěvačka v roce 1988 nazpívala oficiální hymnu letních olympijských her v Soulu s názvem One Moment In Time.

90. roky

Whitney Houston, 1991
Do devadesátých let vstupovala se třetím řadovým albem s názvem I'm Your Baby Tonight, kde uplatnila poprvé v širším měřítku podobu R&B stylu. Na albu spolupracovaly takové hvězdy jako Babyface, Stevie Wonder nebo Luther Vandross. První dva hity bodovaly v americkém žebříčku na prvním místě, a to song I'm Your Baby Tonight a All The Man That I Need. V roce 1991 zpívala na největší americké sportovní události Superbowlu státní hymnu.

V roce 1992 dostala nabídku hrát ve filmu s názvem The Bodyguard. Film se stal celosvětovým trhákem a ji vynesl po boku Kevina Costnera do světa filmu. Soundtrack obsahoval 6 zpěvaččiných hitů jako I'm Every Woman, I Have Nothing, Run To You, Queen Of The Night, Jesus Loves Me a její nejslavnější a nejúspěšnější píseň všech dob od ženy I Will Always Love You. Album je nejprodávanějším soundtrackem na světě a nejprodávanějším albem od ženy do dnešní doby – 44 milionů prodaných kusů.

Za něj obdržela celkem 3 ceny Grammy. Následovalo turné, které se kvůli velkému úspěchu muselo několikrát prodlužovat. Další soundtrack vychází v roce 1995 k filmu Waiting to Exhale, kde hraje po boku Angely Basset. Nazpívala úvodní píseň k filmu s názvem Waiting To Exhale (Shoop Shoop) a píseň boduje v americkém žebříčku na první pozici. Dalšími zpěvačkami podílejícími se na albu byly Aretha Franklin, Mary J. Blige, Toni Braxton, Brandy a Cece Winans, se kterou Whitney na albu nazpívala píseň Count On Me. Všechny zpěvačky poté společně vystoupily na předávání cen Grammy s výběrem z téhož alba. Zatím posledním soundtrackem je album k filmu Kazatelova žena, kde Whitney hraje po boku Denzela Washingtona. Velkou část alba tvoří gospelové písně hlavně v jejím podání a také její matky Cissy Houston a gospelové legendy Shirley Caesar. Album bylo jmenované jako nejprodávanější gospelové album všech dob. Nejznámější hity z alba jsou písně Step by Step, kde vokály nazpívala Annie Lennox a balada s gospelovým nádechem I Believe In You And Me.

Po dlouhých osmi letech přišla v roce 1998 s dalším řadovým albem s názvem My Love Is Your Love. Na albu spolupracovali umělci jako Wyclef Jean, Lauryn Hill, Missy Elliott nebo Rodney Jerkins.

Úvodním hitem se stala píseň My Love Is Your Love, která se stala nejhranější písní roku 1998 v USA. Dalším hitem byl song It's Not Right But Is Okay, se kterým si v roce 1999 odnesla svou první cenu Grammy za R'n'B výkon. Píseň Heartbreak Hotel nazpívala společně se zpěvačkami Faith Evans a Kelly Price. Na albu si také společně zazpívala duet se zpěvačkou Mariah Carey s názvem When You Believe. Na sklonku devadesátých je přistižena na havajském letišti s několika gramy marihuany.

2001 – 2008
V roce 2000 je vydáno dvojalbum a DVD s největšími hity od rychlých pecek po táhlé balady, které jsou zejména její doménou. Na albu se nachází i několik nových nahrávek, kde mezi nejznámější patří duet s Georgem Michaelem (If I Told You That) a duet s Enriquem Iglesiasem Could I Have The Kiss Forever. Alba se prodalo na 10 milionů hudebních nosičů. V té době začala mít problémy s hlasem a stále častěji nejsou výjimkou odříkávání koncertů a vystoupení. Stále častěji se stávala terčem bulvárních plátků, které přinášely informace o její drogové závislosti, rodinných problémech a fyzických útocích z manželovy strany a dokonce i o jejím náhlém úmrtí. Zpěvačka se držela a v roce 2001 podepsala nejdražší kontrakt v hudební historii na 100 milionů dolarů na natočení dalších 6 nových alb.[zdroj?] Jejím posledním řadovým albem je Just Whitney, které vyšlo v roce 2002. Snažila se dokázat, že je vše v pořádku, ale na jejím hlase je to přece jen znát. Na albu se podílí Babyface, Missy Elliott, Puff Daddy a také její manžel Bobby Brown. V úvodní písni Whatchulookinat se navezla do světa bulváru, který jí ztěžoval život. Vzhledem k její situaci album nebylo tak komerčně úspěšné.

V roce 2003 ještě vydala vánoční album s názvem One Wish: The Holiday Album a tím na dalších dlouhých 5 let opustila svět showbusinessu. Pochází z křesťansky orientované rodiny a manželství bylo pro ni vždy posvátnou věcí, a tak za jakoukoliv cenu si nepřipouštěla možnost rozvodu, ale nakonec se k němu odhodlala.

Její matkou je gospelová zpěvačka, která zpívala doprovodné vokály Elvisu Presleymu a Arethě Franklinové.

Smrt
V sobotu 11. února 2012 byla nalezena bezvládná v hotelu Beverly Hilton v Beverly Hills v Kalifornii.[5] Záchranáři se jí snažili 20 minut oživit, v 17:55 místního času (0:55 SEČ) byla prohlášena za mrtvou.[5] Důvod smrti: po své dávce drog, které jí způsobily zdravotní potíže, usnula ve vaně a vdechla velké množství vody. Příčinou smrti tak bylo utonutí. Tyto informace byly zjištěny pomocí pitvy. Média o příčině smrti byla informována dne 23.3.2012.

28.12.2012 oznámil soukromý detektiv, že Whitney Houston byla zavražděna vymahači dluhů za drogy.

Její jediné dítě, dcera Bobbi Kristina Brown, zemřela 26. července 2015. Půl roku před smrtí ji její přítel našel bezvládnou ve vaně, od té doby se její stav prudce zhoršoval.

 

tvorba

Diskografia:

Štúdiové albumy:
1985 Whitney Houston
1987 Whitney
1990 I'm Your Baby Tonight
1998 My Love Is Your Love
2002 Just Whitney
2003 One Wish: The Holiday Album
2009 I Look to You

Soundtracky, kompilácie a iné:
1992 The Bodyguard: Original Soundtrack Album (Bodyguard)
1995 Až si vydýchnem (Waiting to Exhale)
1996 Kazatelova žena (Preacher's Wife)
2000 Whitney: The Greatest Hits
2001 Love, Whitney
2007 Ultimate Collection

Filmografie:
Rok      Názov                                                Rola                           Poznámka
1984    Gimme a Break!                                  Rita                            "Katie's College" (séria 3, epizóda 20)
1985    Silver Spoons                                      sama sebe                   (séria 3, epizóda )
1992    Osobní strážce                                    Rachel Marron    
1995    Až si vydechnu                                    Savannah Jackson    
1996    Kazatelova žena                                  Julia Biggs    
1997    Rodgers & Hammerstein's Cinderella     Fairy Godmother          vytvorené pre TV (ABC)
2003    Bostonská střední                               sama sebe                  Cameo Appearance
2004    Nora's Hair Salon                                 sama sebe                 Cameo Appearance
2012    Sparkle                                               Emma    
 

 

galéria

 

video

posledná aktualizácia 04.02.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost