sk  |  en
Utorok | 23.07.2019, 00:37 | meniny: Oľga; zajtra: Vladimír

doplňte alebo opravte informácie

Zora Kolínska ( 60 r.)

herečka, speváčka

Kategória: hudba, divadlo, film a TV

* 27.07.1941 Slovensko, Kráľová Lehota

† 17.06.2002 Slovensko, Bratislava

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie lev

čínske znamenie had

jubileum od úmrtia 17 r.

jubileum od narodenia 77 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

Pôsobila v Krajskom divadle v Trnave, neskôr sa stala členkou Činohry Novej Scény v Bratislave. Jej zmysel pre humor ju predurčil na účinkovanie v klasických komédiách, kde sa osvedčila ako herečka ovládajúca všetky polohy žánru, od charakterovej cez situačnú komiku, až po útočnú grotesku, paródiu, persifláž a karikatúru. Ako speváčka účinkovala v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Bola jednou zo zakladajúcich členiek Divadla Astorka Korzo 90. Sedem rokov prežila s hercom Jurajom Kukurom, osem rokov bol jej manželom Milan Lasica. Dvadsaťšesť rokov milovala gynekológa Igora Petra a svoju lásku spečatili až tesne pred jej smrťou. Zomrela po ťažkej zhubnej chorobe.

 

vzdelanie a pôsobenie

-
VŠMU Bratislava
1966-1968
účinkovala v Divadle poézie. Tu okrem hrania aj vystupovala ako speváčka v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského.
1968
sa umiestnila v ankete Zlatý Slávik na ôsmom mieste.
v roku 1971
odišla do Činohry Novej scény v Bratislave. Hrala všetky druhy rolí od komických cez groteskné až po vážne. Bola jednou zo zakladajúcich členiek Divadla Astorka Korzo 90. Často vystupovala s Ivanom Krajíčkom, s ktorým naspievala pár duetov. Medzi kolegov s ktorými vystupovala patrili: Zita Furková, Magda Vášáryová, Stano Dančiak, Martin Huba, Marián Labuda, Juraj Kukura, Milan Kňažko a mnohí ďalší.
Po roku 1989
sa začala venovať podnikaniu, vlastnila obchod s nábytkom. Výstavnú predajňu mala v Dome novinárov na Kapucínskej ulici v Bratislave. Nepredávala len nábytok, ale dávala ho aj na mieru vyrobiť podľa želaní zákazníkov.
V 90. rokoch 20. storočia
pravidelne vystupovala v relácii Ivana Krajíčka Repete. Po jeho smrti v roku 1997 prebrala moderovanie relácie a ako moderátorka bola rovnako úspešná ako Ivan Krajíček.

 

tvorba

Výberová filmografia

1965: Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Božena)
1968: Stopy na Sitne (Judita)
1978: Smoliari (Stoláriková)

Diskografia

1971: LP Verše písané na vodu (Opus)
1995: CD Taká som (Opus)

Výberové nosiče

1978: LP Nestarnúce malódie (Opus)
1979: LP Smoliari (Opus)
1979: LP Rozprávkoví stopári (Opus)
1992: MC Snívaj mi v náručí (RB)
1993-97: CD edícia Repete (Jumbo Rec.)

 

Ocenenia:

Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY

1998, Cena za najlepší ženský herecký výkon sezóny
súťaž Vyberte si pesničku - prvé miesto s piesňou - „Skús objať dym“
Trikrát ocenenie za najkreatívnejšiu expozíciu. (ako podnikateľka)
1998
ocenenie divadelných kritikov - DOSKY 98 (za najlepší ženský herecký výkon v inscenácii divadla - Scény z domu Bessemenovcov)
1998
ocenenie Žena roka Slovenky (časopis)

 

ostatné informácie

1963-1965
sa stala členkou divadla v Trnave.

 

galéria

 

video

zdroj: Slovenská filmová databáza, www.rozne.srobarka.sk. Spracovala M. Remiašová.
posledná aktualizácia 10.09.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost