sk  |  en
Utorok | 19.03.2024, 05:08 | meniny: Jozef; zajtra: Víťazoslav, Klaudius
  • | Sviatok sv. Jozefa

    Sviatok sv. Jozefa - Sviatok sv. Jozefa je oslavovaný na počesť sv. Jozefa, ktorý je patrónom otcov, tesárov a umierajúcich. Neexistuje oficiálny zoznam, čoho všetkého je patrónom. Líši sa to podľa krajín, regiónov, miest. Mnoho náboženských rádov a spoločenstiev sú uvádzané pod jeho záštitou.

Dosiahneš všetko, ak chceš. Aj o tom je nová kniha Jána Riapoša a Evy Bacigalovej

13.07.2017 | „Dosiahneš všetko, ak chceš“! Toto krédo neustále dokazujú úspešní slovenskí paralympionici. Jedným z nich bol Radovan Kaufman, ktorý statočne bojoval s ťažkou chorobou. Aj jeho inšpiratívny príbeh je súčasťou novej knihy predsedu Slovenského paralympijského výboru Jána Riapoša a Evy Bacigalovej „Mal som (vždy) šťastie 2“. Autori v nej vyspovedali osobnosti, ktoré dokázali poraziť nepriaznivý osud. Podporuje ich aj spevák Robo Opatovský s novou energickou skladbou Nepadám. Hudbu zložil Robo na silný motivačný text Oľgy Záblackej. Inšpirujte sa životmi výnimočných ľudí, ktorých nezlomili ani ťažké rany.

Výtvarníci, sochári, skladatelia, speváci, spisovatelia a ekonómovia sa spojili, aby podporili obdivuhodných slovenských paralympionikov! Akademický maliar Stano Trepač a akademický sochár Ján Ťapák vytvorili sochu výnimočnej osobnosti Radovana Kaufmana, ktorý svoj statočný boj s ťažkou chorobou prehral ako mladý chlapec. Dovtedy však stihol úspešne reprezentovať Slovensko v športe. Verejnosť si naňho pamätá ako na „jednonožca“, paralympijského víťaza zo Sydney 2000 a tiež zakladateľa projektu Na kolesách proti rakovine. Sochu odhalili v Partizánskom pred školou, ktorá nesie jeho meno.

Rozhovor s mamou Radovana Kaufmana a s ďalšími deviatimi nezlomnými osobnosťami je súčasťou knižnej novinky „Mal som (vždy) šťastie 2“. Kniha vznikla ako voľné pokračovanie titulu Mal som (vždy) šťastie, v ktorom Eva Bacigalová v rozhovore s paralympijským športovcom a predsedom Slovenského paralympijského výboru Jánom Riapošom zachytila jeho osobný a pracovný príbeh. Tentoraz sa garde obrátilo a Ján Riapoš vyspovedal autorku. Ostatných deväť rozhovorov robila táto známa novinárka, ktorá sa tiež popasovala s ťažkou chorobou.

Pri tvorbe tohto diela som mala možnosť spoznať ďalšie neuveriteľné osudy a ľudí, čo nezanevreli na život len preto, že im do neho vstúpila zdanlivo neprekonateľná prekážka. Ich príbehy sú silnou motiváciou aj pre mňa,“ prezradila Eva Bacigalová.

Projekt podporil aj obľúbený spevák Robo Opatovský, ktorého príbeh je tiež súčasťou knihy.

S Jankom sa poznáme už skoro 20 rokov a ja sa snažím aspoň troškou pomáhať. Či už tým, že sa stávam súčasťou koncertov, podujatí ako boli „Na kolesách proti rakovine“, oslavy 30. výročia Rehabilitačného centra Kováčová a naposledy na Dni Radovana Kaufmana v Partizánskom. Som rád, že som súčasťou paralympijskej rodiny,“ teší sa Robo Opatovský.

Robo Opatovský zložil pre slovenských paralympionikov chytľavú pieseň „Nepadám“. Emotívny text napísala Oľga Záblacká, o hudobnú produkciu a aranžmán sa postaral Marek Šurin.

 

Zdroj: Nora Krchňáková, PROPAGANDA HOUSE

Foto: Slovenský paralympijský výbor

 

galéria

 

video

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost