sk  |  en
Nedeľa | 05.05.2024, 01:37 | meniny: Lesia, Lesana; zajtra: Hermína
  • | Medzinárodný deň pôrodných asistentiek

    Medzinárodný deň pôrodných asistentiek sa oslavuje od roku 1992 pod záštitou Medzinárodnej konfederácie pôrodných asistentiek (ICM), ktorá podporuje, zastupuje a pracuje na posilnení profesijného združenia pôrodných asistentiek v globálnom meradle. Tento deň je venovaný ženám, pre ktoré sa povolanie pôrodnej asistentky stalo výzvou. Cieľom tohto dňa je osláviť a zvýšiť povedomie o význame práce pôrodných asistentiek a zdôrazniť práva žien a ich prístup k pôrodníckej starostlivosti pred, počas pôrodu a po ňom.

  • | Svetový deň astmy

    Svetový deň astmy organizuje Globálna iniciatíva pre astmu. Astma je chronické ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje sťaženým dýchaním. Príčinou je trvalý zápal dýchacích ciest. Cieľom tohto dňa je zlepšiť povedomie o astme a starostlivosti po celom svete. Vyzýva astmatikov, aby svoje ochorenie kontrolovali. V súčasnosti existuje mnoho moderných kvalitných liečiv, vďaka ktorým môže dojsť k poklesu chorobnosti a úmrtia.

  • | Svetový deň hygieny rúk

    Svetový deň hygieny rúk presadzuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá posilňuje výzvu na zlepšenie hygieny. Dôležité je správne a hlavne pravidelné umývanie rúk mydlom. Deň je zameraný predovšetkým na zlepšenie hygieny rúk v zdravotníckych zariadeniach po celom svete s cieľom pomôcť znížiť infekcie a zabezpečiť pacientovi bezpečnejšiu starostlivosť.

Milan Lasica krstným otcom Žbirkovho najnovšieho albumu

01.12.2005 | Známe hity Mira Žbirku - 22 dní, V slepých uličkách, Biely kvet, odštartovali 30. 11. 2005 v bratislavskom Štúdiu S krst jeho najnovšieho albumu Dúhy.

Album vyšiel pred niekoľkými týždňami a stretol sa, napokon tak ako predchádzajúce Mekyho albumy, s veľkým úspechom. Nadšenie priaznivcov v podobe predaných platní bolo ocenené udelením Zlatej platne. Odovzdal ho zástupca vydavateľstva Universal Music Peter Riava. Okrem toho mu odovzdal aj certifikát od IFPI (Medzinárodná federácia fonografického priemyslu), potvrdzujúci počet predaných nosičov. "Na Slovensku už dostáva Zlaté platne každý, ale len Meky dostane k nim aj potvrdenie," uviedol vtipne pred pozvanými hosťami P. Riava.

Nové CD, z producentskej dielne Davida Kollera, Honua P. Muchowa a ďalších, obsahuje hity Někdy stačí dát jen dech (z úspešného českého televízneho seriálu Ordinace v růžové zahradě) a duet s Marikou Gombitovou Tajnosľubná a iné. K dvom skladbám z albumu sú natočené aj klipy – Možno stačí dát jen dech a Láskoliek.

Krstným otcom albumu Dúhy sa stal humorista Milan Lasica, inak veľký Žbirkov vzor. Meky netajil veľkú radosť, že sa tejto milej úlohy ujal. Dokonca mu otextoval aj jednu skladbu. „Som rád, že môžem pokrstiť toto CD. Je to pre mňa mimoriadna udalosť. Samozrejme, želám, aby sa pesničky ujali, hrali a prinášali potešenie.“ Lasica ešte dodal otvorené zamyslenie sa: „Buď je dobrý alebo jediný, keď vydržal toľko rokov na populárnej scéne.“

Keďže budúci rok bude tomu 25 rokov, čo sa M. Žbirka vydal na sólovú dráhu, predznačil spolu s Júliusom Kurucom, zástupcom HIT Production, a Julom Viršíkom, jubilujúce turné. Na Slovensku by malo odštartovať začiatkom roku 2006. Oslava úspechov populárneho slovenského speváka sa uskutoční na koncertných pódiách vo veľkých slovenských mestách spolu s exkluzívnymi hosťami a viacerými prekvapeniami.

Viola Tóthová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost