sk  |  en
Piatok | 26.04.2024, 20:36 | meniny: Jaroslava; zajtra: Jaroslav
  • | Svetový deň dierkovej fotografie

    Svetový deň dierkovej fotografie - Svetový deň dierkovej fotografie sa pripomína od roku 2001. Ide o udalosť vytvorenú na podporu a oslavu umenia dierkových fotografií, ktoré sú vytvorené bez objektívu, len cez malú dierku. Tento deň je príležitosťou ukryť sa pre technologickým svetom, v ktorom žijeme, a stať sa svedkom prostého aktu tvorby fotografie.

  • | Svetový deň duševného vlastníctva

    Svetová organizácia duševného vlastníctva WIPO, oslavuje sa od 2001

  • | Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania

    Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania je oslavou povolania a poslania kňazov a zasvätených osôb, ktorí svoj život zasvätili viere v Ježiša Krista a službe blížnym.

Nová internetová prezentácia Univerzity Komenského

18.01.2007 | Dňa 15. januára 2007 bola sprístupnená nová internetová prezentácia UK na adrese www.uniba.sk.

Prvý elektronický informačný systém na UK prevádzkovaný v širšom rozsahu bol systém INFO, ktorého prevádzka začala v roku 1993. Bol to textový IS na báze OpenVMS, ktorý bol vyvinutý vo Výpočtovom centre UK a slúžil pre potreby rektorátu a niektorých fakúlt. Od roku 1995 bol sprístupnený aj cez verejný internet.

Prvá grafická internetová prezentácia UK bola spustená v roku 2000 na Rektoráte UK s cieľom predstaviť UK ako celok. Jej grafický vzhľad navrhla firma WebDesign EL&T a s malými výnimkami ho prebrali aj jednotlivé fakulty, takže sa vytvoril systém spojených univerzitnej a 13 fakultných prezentácií. Boli to centrálne vytvárané stránky v prostredí MS Front Page.

V priebehu roku 2006 prebehol výber riešenia a vývoj novej internetovej prezentácie. Z mnohých kandidátov bol vybraný CMS TYPO3 a vývoj prebehol spojenými silami pracovníkov Centra informačných technológií UK a externých pracovníkov a konzultantov.

Nová prezentácia znamená nielen zmenu vzhľadu "webových stránok" ale aj významne rozšírenú ponuku funkcií, zlepšenie prístupnosti pre znevýhodnených používateľov, sprístupnenie noviniek cez RSS kanály a mnoho iného.

Významné sú aj zmeny, ktoré súvisia s organizáciou tvorby a publikovania obsahu novej prezentácie. Použitý CMS (Content Management System) približuje tvorbu jednotlivých stránok k pracoviskám, ktoré potrebujú prezentovať svoje aktivity. Rovnako zodpovednosť za obsah stránok sa distribuuje až k funkcionárom, ktorí za príslušné oblasti reálne zodpovedajú.

Paralelne prebiehala implementácia rovnakého systému aj na FiF UK, FMFI UK a EBF UK. Ich prezentácie sú už v "kolaudačnom konaní" a čoskoro budú tiež sprístupnené. Svoju účasť na projekte už prisľúbili LF UK a RKCMBF UK.

uniba.sk

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost