sk  |  en
Piatok | 26.04.2024, 10:44 | meniny: Jaroslava; zajtra: Jaroslav
  • | Svetový deň dierkovej fotografie

    Svetový deň dierkovej fotografie - Svetový deň dierkovej fotografie sa pripomína od roku 2001. Ide o udalosť vytvorenú na podporu a oslavu umenia dierkových fotografií, ktoré sú vytvorené bez objektívu, len cez malú dierku. Tento deň je príležitosťou ukryť sa pre technologickým svetom, v ktorom žijeme, a stať sa svedkom prostého aktu tvorby fotografie.

  • | Svetový deň duševného vlastníctva

    Svetová organizácia duševného vlastníctva WIPO, oslavuje sa od 2001

  • | Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania

    Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania je oslavou povolania a poslania kňazov a zasvätených osôb, ktorí svoj život zasvätili viere v Ježiša Krista a službe blížnym.

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenania

01.09.2006 | Pri príležitosti Dňa Ústavy Slovenskej republiky udelil prezident SR Ivan Gašparovič na návrh vlády štátne vyznamenania.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore okrem iného uviedol: "Často počúvame i sami hovoríme, že Slovensko je malá krajina. Áno, ale našťastie iba čo do rozlohy a počtu obyvateľov. A predsa taká malá krajina dala svetu mnohých velikánov, na čo môžeme, ba musíme byť právom hrdí. Naši vynikajúci vedci, umelci, lekári, manažéri, ekonómovia, vynálezcovia, politici, bojovníci za ľudské práva, ale aj športovci, učitelia, duchovní - tí všetci dokázali svojím umom, zanietením a obetavosťou presvedčiť, že patria k svetovej špičke.

Pomohli tak svojej vlasti, celej spoločnosti, proste nám všetkým. A sme im vďační i za to, že svojím príkladom v nás prebudili národnú hrdosť a stali sa nám nasledovaniahodným príkladom.

Bohatstvo ako hodnota má mnoho podôb, materiálnych, ale najmä duchovných. Podľa mňa však najväčším bohatstvom každej krajiny sú ľudia, ktorí v nej žijú. Múdri správcovia štátov vytvárajú podmienky pre svojich občanov, aby boli vzdelaní a mohli rozvíjať svoje vedomosti a talenty. Na Slovensku, našťastie, vždy bol a je dostatok takých ľudí, ktorých krédom sa stala láska k vlasti i k svojej práci. Možno až z prílišnej skromnosti neradi rozprávajú o svojich úspechoch, hovoria za nich však dosiahnuté výsledky. Práca je pre nich nevyhnutnosťou, zmyslom života, poslaním. Dnešný slávnostný akt je tou najvhodnejšou príležitosťou, aby sme upozornili na takýchto ľudí a ocenili ich prínos."


V prítomnosti predsedu NR SR Pavla Pašku, predsedu vlády Roberta Fica, členov diplomatického zboru a ďalších významných hostí na Bratislavskom prevzali z rúk hlavy štátu najvyššie ocenenia nasledovné osobnosti:

Juraj Králik
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti zahraničnej politiky

František Makai
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy

Miloslav Mečíř
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja športu

Juraj Payer
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy

Ján Slezák
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí

Vojtech Zamarovský
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy – in memoriam - za mimoriadne významné zásluhy o rozvoj kultúry a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí (vyznamenanie prevzal syn)

Jozef Bob
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti kultúry

Milan Dado
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a techniky a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena SR v zahraničí

Božena Fuková
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadny spôsob zásluh o demokraciu a ľudské práva

Ivan Klačanský
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja medicíny

Július Krempaský
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a školstva

Karol Kučera
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja športu

Imrich Okenka
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a školstva

Ján Podolák
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja vedy a školstva

Soňa Valentová – Hasprová
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja kultúry

Ján Riapoš
Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja športu zdravotne postihnutých

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil k 1. 9. 2006 štátne vyznamenanie aj
Dominikovi Hrbatému (Rad Ľudovíta Štúra II. triedy ) a Michalovi Mertiňákovi (Rad Ľudovíta Štúra III. triedy), ktorí si ocenenie prevezmú neskôr, keďže sú v súčasnosti v zahraničí.

prezident.sk

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost