sk  |  en
Pondelok | 13.05.2024, 13:37 | meniny: Servác; zajtra: Bonifác
  • | Deň tulipánov

    Tento deň je oslavou tulipánov pre svoju krásu a jednoduchosť. Sú jedinečné, ihneď rozpoznateľné a so širokou škálou farieb a odrôd. Tulipán je jedným zo symbolov Holandska. Pôvodne bol kvet nájdený v Turecku a Perzii, kde hral významnú úlohu v umení a kultúre.

Radičová: Zobudený étos filantropie treba rozvíjať a zveľaďovať

09.11.2006 | Pred šiestimi mesiacmi sa rozhodla Iveta Radičová, členka výboru pre sociálne veci NR SR, podporiť filantropický projekt spoločnosti Tesco Stores SR – Bez obáv do života. Bola presvedčená o jeho úspechu, ale konečný výsledok pri záverečnom bilancovaní ju predsa len príjemne prekvapil a bol dôvodom jej spokojnosti. Vyzbieraná finančná čiastka vo výške 3 180 094 korún je rekordná.

Potvrdila pochopenie tejto filantropickej aktivity zo strany zákazníkov a verejnosti na celom Slovensku. „Celý charitatívny projekt má okrem peňazí aj ďalšie nemenej významné rozmery. Zapojili sa do neho deti bez rozdielu, či boli z detských domovov, alebo z náhradných rodín. Počas celej akcie sa vytvorili priateľstvá a vzťahy medzi študentmi a deťmi z detských domovov a náhradných rodín, t. j. dovtedy pre mnohých nepoznané partnerstvo. Dôležité je, že ide o partnerstvo, ktoré sa zrodilo medzi seberovnými vrstovníkmi. Súčasne sa utvorilo aj medzi súkromným sektorom, neziskovými organizáciami a deťmi. To, že vyzbieraná suma končí číslicou 4 potvrdzuje, že sa skladala postupne, hoci aj po korunách – tak, ako kto mohol. Aj to je signál, že duch filantropie v SR začína ožívať. Inak by ani táto zbierka nemala šancu na úspech. Teraz, keď sme prebudili étos filantropie, treba ho zalievať, a nenechať vyschnúť,“ podčiarkla I. Radičová.

Vďaka všetkým zainteresovaným – vyše 500 dobrovoľníkom, 38 neziskovým organizáciám a manažérom z detských domovov, sa podarilo naplniť ušľachtilú myšlienku organizátora Tesco Stores SR v spolupráci s vybranou neziskovou organizáciou Alexu – združením na pomoc deťom a prírode so sídlom v Nitre. Získané finančné prostriedky formou verejnej finančnej zbierky v 40 obchodoch Tesco na Slovensku v prospech detí 38 vybraných detských domovov a profesionálnych rodín sa použijú na uľahčenie ich integrácie do života. Použijú sa na sériu podporných a vzdelávacích aktivít, potrebných pre osamostatnenie sa v živote, napr. ako si nájsť prácu, ubytovanie, ako sa prezentovať, viesť domácnosť, hospodáriť so zarobenými peniazmi a pod.

„Veľmi sa tešíme z úspechu, ktorý sme spoločne s našimi partnermi dosiahli. Tak ako sa rozrastá naša obchodná sieť, tak pribúdajú aj počty ľudí zapojených do stále rozsiahlejšej akcie. Projektom si všetci meriame sily a porovnávame, kde sme boli na začiatku a kam sme sa dostali po jeho skončení. Môžem vás ubezpečiť, že slovenský model je vzorom aj pre ostatné krajiny, kde Tesco pôsobí a som presvedčená, že aj tu na Slovensku má svoje vzorové parametre,“ uviedla na záver bilancie Eva Williams, riaditeľka oddelenia vonkajších a právnych vzťahov spoločnosti Tesco Stores SR, a. s. Pochvalné slová doplnil Ing. Vladimír Volák, člen výkonného výboru Alexu: „Dobrá vec sa podarila. Sme bohatší o skúsenosti z práce s ľuďmi, ktorá je krásna, ale veľmi ťažká, a o dobré vzťahy s manažérmi v detských domovoch a neziskových organizáciách, ako aj o tábor dobrovoľníkov, ktorý sa nám rapídne rozšíril.“

-vt-

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost