sk  |  en
Streda | 22.05.2024, 01:31 | meniny: Júlia, Juliana; zajtra: Želmíra

Sexuológ prof. MUDr. Ján Vrabec, CSc., víta kroky Daniela Lipšica

12.12.2005 | Sexuálna delikvencia nekončí len trestným postihom. Je to aj zdravotný problém s rozsiahlymi sociálno-kultúrnymi dôsledkami, ktorému treba venovať zvýšenú pozornosť, aby sa neopakovali a eliminovali nežiadúce javy v spoločnosti.

„Ani viacročný trest odňatia slobody nemôže zmeniť nič podstatné na nebezpečnosti páchateľov sexuálnych deliktov a liečenie v priebehu trestu nie je možné. Vítam rozhodnutie ministra spravodlivosti, že nový trestný zákon s účinnosťou od 1. 1. 2006 prináša aj zákonné postupy a ochranné opatrenia pre osoby, ktoré sústavne páchajú sexuálne delikty. Riešením bude ich umiestňovanie v detenčných ústavoch s vhodnou liečbou. Zavedenie ochrannej detencie do slovenskej legislatívy a najmä do liečebnej praxe má plnú podporu odbornej verejnosti,“ uviedol sexuológ prof. MUDr. Ján Vrabec, CSc.

Dodal, že doteraz chýbalo špecifické inštitucionálne zvládnutie nebezpečných sexuálnych delikventov. Preto je veľmi dôležité vytvorenie detenčných ústavov – sú za to všetci sexuológovia vo V4 a okolitých krajinách, kde by títo ľudia pokračovali v liečbe. Treba privítať, a Česi aj susedné krajiny môžu závidieť, že Slovensko začína umožňovať dlhodobú retenciu páchateľov trestných činov násilnej povahy, ktorá umožní pod dohľadom odborníkov – psychológov, psychiatrov, sexuológov, sociológov a kriminalistov, adaptáciu páchateľov. V strednej Európe sme jednotkou v zavádzaní uvedeného zariadenia do klinickej praxe. Odborníci oceňujú, že to bude kombinované zariadenie – ministerstva zdravotníctva, ktoré bude mať v kompetencii obsahovú náplň, a ministerstva spravodlivosti, ktoré bude zabezpečovať stráženie celého zariadenia, a tak minimalizovať možnosť úteku a násilné konanie vo vnútri zariadenia. Ochranná sexuologická liečba bude určená najmä tým, ktorí trpia sexuálnou deviáciou ohrozujúcou okolie a predstavujú trvalú hrozbu pre spoločnosť. Páchatelia sa budú do ústavu, ktorý bude v Sučanoch, umiestňovať po odpykaní si trestu za sexuálne trestné činy. Dĺžku pobytu v zariadení ustanoví súd, ktorý bude každoročne prehodnocovať dôvody obmedzenia osobnej slobody.

„Detenčné zariadenie spojené s terapeutickým potenciálom má vyššie ambície ako odstránenie nebezpečného delikventa zo spoločnosti. Má umožniť preklenúť najrizikovejšie obdobie po prepustení, po vykonanej liečbe a zmene postojov, aby nepredstavoval riziko pre spoločnosť“ doplnil J. Vrabec.

„Tento krok je veľmi významný aj zo psychologického hľadiska, keďže počas výkonu trestu sa dá veľmi ťažko venovať pozornosť psychologickému profilu páchateľa,“ doplnil psychológ PhDr. Karol Kleinmann. „Psychológovia vo väznici majú inú úlohu a pokiaľ vznikne zariadenie, bude lepšie možné rozdeliť páchateľov podľa zložiek ich osobnosti a efektívnejšie ich liečiť.“

Viola Tóthová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost