sk  |  en
Nedeľa | 16.06.2024, 22:12 | meniny: Blanka, Bianka; zajtra: Adolf
  • | Medzinárodný deň afrického dieťaťa

    Medzinárodný deň afrického dieťaťa vznikol z iniciatívy Organizácie africkej jednoty (OAU), pripomína sa od roku 1991 a je podporovaný Detským fondom OSN (UNICEF). V tento deň roku 1976 v Sowete pri Johannesburgu bolo zastrelených viac ako sto školákov a viac ako tisíc bolo zranených, ktorí demonštrovali proti nízkej kvalite vzdelávania a požadovali vzdelávanie vo vlastnom jazyku. Tento deň je určený ich pamiatke, ale tiež sa upozorňuje na súčasné problémy afrických detí ako je chudoba, zlý zdravotný stav, obchodovanie s deťmi a nedostatok vzdelania.

Siemensova cena do rúk prof. Vladimíra Bužeka

23.11.2005 | (Bratislava, sav.sk) - V 5. ročníku súťaže cenu v kategórii za výskum získala práca „Optimálne spracovanie kvantovej informácie“. Ocenenie pod názvom Werner von Siemens Excellence Award im 15. novembra v Dopravnom múzeu v Bratislave odovzdal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Na slávnosti sa zúčastnili aj ďalšie významné osobnosti - veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Jochen Trebesch, zástupcovia Slovenskej rektorskej konferencie, ako aj poprední predstavitelia vysokého školstva na Slovensku.

Werner von Siemens Excellence Award udeľuje spoločnosť Siemens vo viacerých krajinách Európy. Siemens na Slovensku v spolupráci so Slovenskou rektorskou konferenciou udeľujú túto cenu za výnimočné vedecké a študijné výsledky dosiahnuté na univerzitnej pôde v oblastiach výroby a rozvodu energie, informatiky a komunikácie, dopravnej techniky, automatizácie, priemyselných investičných zariadení, technológie budov, zdravotníckej techniky, ale i environmentalistiky. Na Slovensku v troch kategóriách: výskum, diplomová práca a doktorandská práca. O cenu sa môžu uchádzať študenti, ktorí ukončili šiesty semester vysokoškolského štúdia a pracujú na diplomovej práci, ďalej interní doktorandi, absolventi doktorandského štúdia a jednotlivci alebo tímy pracujúce na vysokej škole alebo univerzite zastúpenej v Slovenskej rektorskej konferencii. Najlepší uchádzači získavajú finančné odmeny v hodnote 20, 30 a 200 tisíc korún alebo štipendijnú podporu počas študijného pobytu diplomantov a doktorandov na vysokých školách alebo univerzitách v Nemecku.

Pod vedením prof. RNDr. Vladimíra Bužeka, DrSc. z Centra kvantovej informácie pri Fyzikálnom ústave SAV sa z ocenenia môžu tešiť aj ďalší členovia kolektívu: Mgr. Jozef Košík, RNDr. Martin Plesch, PhD., Mgr. Peter Rapčan, Mgr. Marián Roško, Mgr. Peter Štelmachovič, PhD. a Mgr. Mário Ziman, PhD.

Tento ročník bolo do súťaže celkovo prihlásených 29 prác, z toho dvadsať diplomových, päť doktorandských a jedna výskumná práca.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost