sk  |  en
Piatok | 26.04.2024, 04:54 | meniny: Jaroslava; zajtra: Jaroslav
  • | Svetový deň dierkovej fotografie

    Svetový deň dierkovej fotografie - Svetový deň dierkovej fotografie sa pripomína od roku 2001. Ide o udalosť vytvorenú na podporu a oslavu umenia dierkových fotografií, ktoré sú vytvorené bez objektívu, len cez malú dierku. Tento deň je príležitosťou ukryť sa pre technologickým svetom, v ktorom žijeme, a stať sa svedkom prostého aktu tvorby fotografie.

  • | Svetový deň duševného vlastníctva

    Svetová organizácia duševného vlastníctva WIPO, oslavuje sa od 2001

  • | Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania

    Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania je oslavou povolania a poslania kňazov a zasvätených osôb, ktorí svoj život zasvätili viere v Ježiša Krista a službe blížnym.

Zdravé životné prostredie? Zbytočnosť!

21.07.2006 | Hneď na prvom zasadaní Národnej rady poslanci odsúhlasili zlúčenie výborov pre životné prostredie a pôdohospodárstvo. S podporou opozície (!) tak zrušili samostatný výbor pre ochranu prírody. Nie sú známe analýzy práce alebo aspoň nákladov na činnosť výborov, ktoré by viedli k záveru, že tento parlamentný orgán, ktorý by mal riešiť dve výrazne špecifické, od seba odlišné agendy, bude lepšie fungovať.

Na jednej strane ide o environmentálne záťaže, emisie do ovzdušia, výstavbu vodovodov a čistiarní odpadových vôd, ochranu pred povodňami... Na druhej je tu zase celý balík poľnohospodárskej výroby a potravinárstva. Spoločným prienikom týchto sfér je len lesné hospodárstvo. Pritom práve s lesohospodármi majú ochranári dlhodobé problémy, keďže tí často uprednostňujú čisto ekonomické hľadiská.

Obava, že v spoločnom výbore budú záujmy životného prostredia ťahať za kratší koniec, je viac ako oprávnená.

Pseudoargument, že zrušením tohto výboru sa šetria peniaze daňových poplatníkov, neobstojí. Okrem neexistencie seriózneho dôkazu tohto tvrdenia aj preto, lebo celkový počet výborov NR SR neklesol. Vznikol totiž nový.

Namieste nie je ani argument, že ochrana prírody na Slovensku nie je taká tragická, aby si vyžadovala samostatný výbor. Kapitola životné prostredie patrila k najzložitejším v rámci predvstupového procesu do EÚ, vyžaduje si jedno z najdlhších prechodných období a najvyššie finančné prostriedky z únie. Národná rada by preto mala chcieť, aby na jej pôde fungoval kontrolno-koncepčný mechanizmus v tejto oblasti. Alebo si to nepraje?

Ponúka sa ďalší možný dôvod zrušenia výboru - jeho nepohodlnosť pre obhajobu ekologických, zdravotno-hygienických, kultúrnych a ďalších hodnôt pred úzko chápanými ekonomickými hodnotami. Tomuto podozreniu nahráva aj to, že poslanci podriadili životné prostredie jednému z hospodársky zameraných výborov, a nie napríklad výboru pre zdravotníctvo.

Nepodloženým krokom parlamentu sa ohrozí jeho zákonodarná, koncepčná a kontrolná funkcia v oblasti životného prostredia. Je zarážajúce, že s ním prišla práve vládna koalícia, ktorá rada zdôrazňuje sociálny a ekologický rozmer trhového hospodárstva. Potvrdila tak skúsenosť, že bez ohľadu na politickú orientáciu je životné prostredie, spolu s kultúrou a školstvom, na chvoste záujmu spoločnosti. O environmentálne problémy sa bude zaujímať iba v prípade ekologických havárií alebo pri čerpaní obrovských prostriedkov z EÚ.

Pri takomto prístupe koalícia možno čoskoro prikročí k zrušeniu osobitného ministerstva. Tomu nepridalo na vážnosti ani to, že na post jeho štátneho tajomníka vymenovali človeka, ktorý mal komplikácie so zákonom a opakovane prejavil svoju nekompetentnosť v otázkach životného prostredia.

Ľubica Trubíniová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost